UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Restaurant Entrée právě otvírá
30.10.2015
Autor: Barbora Sísová
Už tuto neděli se otevře veřejnosti dlouho očekávaná restaurace Entrée, která se nachází v Resortu Hodolany. Olomoučany zde svými schopnostmi i přirozeným šarmem okouzlí kuchařské duo Přemek Forejt a Jiří Dittrich, kteří chtějí Olomouc seznámit s moderní trendy kuchyní. Smoking a koktejlky však můžete nechat doma, důležité je, abyste se cítili pohodlně a dokázali jste si dokonale užít všechny podmanivé chutě. Ať už si vyberete hodolanskou omáčku s tvarůžkovou pěnou, jelena, hovězí jazyk nebo rybí boršč.
Podívejte se s námi do stylové restaurace v Resortu Hodolany, která láká na moderní gastronomii. Dominantou restaurace je velká otevřená kuchyně, kde můžete pozorovat kuchaře při finální úpravě jídla.Otevřená kuchyně, mramorový obklad, živá vertikální stěna z bylinek a rostlin, servírování na břidlici či ručně vyráběné steakové nože, to je Restaurant Entrée, který se veřejnosti poprvé představí už tuto neděli. Příprava trvala asi rok, výsledek však stojí rozhodně za to. "Když jsme poprvé vstoupili do restaurace, nebylo tu vůbec nic, jen sádrokartony a tma. Naše zadání znělo – tady máte restauraci a my chceme, abyste udělali něco, co tady není, do čeho lidi budou chodit a co se bude líbit," popsal šéfkuchař restaurace Přemek Forejt, který se do přípravy restaurace pustil spolu se svým kolegou z brněnské restaurace Koishi Jiřím Dittrichem. Jelikož na stejném místě jako současná restaurace dříve bývalo divadlo, rozhodli se na tuto tradici navázat vystavěním velké otevřené kuchyně, kde budou hosté pozorovat, jak jim před zraky vzniká umělecké dílo. "Kuchyně je otevřená stejně jako divadelní pódium a my, kuchaři, budeme herci, kteří zde rozehrají svoji show. Naše vaření bude jako divadelní představení," láká Forejt obecenstvo na divadelní premiéru. Kdo si však myslí, že bude moci nenápadně odpozorovávat celou přípravu jídla, je na omylu. Většina kulinářského umu se odehrává v kuchyni, která je zrakům obecenstva skryta, v otevřené kuchyni probíhají pouze finální úpravy. Rozhodně je však na co se dívat.
A co zde budete moci ochutnat? Mladí kuchaři se rozhodli, že si nebudou svazovat ruce tím, že vytvoří italskou nebo francouzskou restauraci, ale nechají si pouze jedinou motivaci – budou se inspirovat přírodou. "Necháváme se inspirovat čtyřmi přírodními elementy – zahrada, země, voda a nebe. Co se týče zahrady, chceme lidem v Olomouci ukázat, že vegetariánská jídla nemusí být vždy smažák nebo těstoviny, ale že kolem nás existuje spousta zeleniny, která se dá využít v předkrmech i hlavních chodech. Voda představuje hlavně ryby a mořské plody, země maso a nebe dezerty,“ popisuje Jiří Dittrich s tím, že menu není definitivní a bude se obměňovat podle sezonně dostupných ingrediencí i podle preferencí hostů. Na talíři se tak mohou objevit tvarůžky i ústřice. "Nechceme hostům diktovat, co na talíři přesně najdou – proto v menu uvádíme jen pár nejdůležitějších ingrediencí, jejich úprava a celkový konečný výsledek by měl být překvapením," popisuje Přemek Forejt, který dodává, že hosté musí kuchařům především důvěřovat, pak bude teprve společná harmonie dokonalá.
Zajímavým oddílem, který se nachází v jídelním lístku, je tak zvané sharing menu, tedy pokrmy, které umožní lidem dělit se o jídlo. "U nás lidé nejsou příliš zvyklí dělit se o jídlo, každý si objedná to své a během pár minut na talíři nic není. My bychom jim toto rádi ukázali. Jsou tu velké stoly, které se dokonale hodí pro rodinnou oslavu, nedělní oběd nebo večerní posezení s přáteli. Lidé si mohou objednat velký kus pokrmu a postupně si jej nabírat v průběhu celého večera. Představujeme si to jako takovou velkou hodolanskou hostinu – sedíte, povídáte si, pijete a k tomu si společně dopřáváte buď lososové pastrami, dýňovou polévku nebo vepřovou pečínku," popisuje vizi manažer restaurace Jiří Vyzourek.
Zajímavým oddílem, který se nachází v jídelním lístku, je tak zvané sharing menu. Lidé si mohou objednat velký kus pokrmu a postupně si jej nabírat v průběhu celého večera.Neotřelým způsobem se restaurace snaží přistupovat také k nápojům, do budoucna by chtěla "vymýtit" balené nápoje. Můžete zde ochutnat velkou řadu vlastních přírodních sirupů ze všeho, co se dá najít v lese či na zahradě, nebo přírodní ovocné a zeleninové šťávy. Restaurace se pyšní širokou nabídkou vín ze starého kontinentu, zejména z míst, kde mají svou tradici. "Můžete u nás ochutnat nejen italská, španělská a francouzská vína, ale třeba také česká, slovenská, rakouská, maďarská či německá. Rádi bychom hosty seznámili také s naturálními víny, což jsou vína s minimálními chemickými zásahy – bez hnojiv a jen s nezbytným zasířením. Jsou chuťově specifická, lze je přirovnat ke kvašenému burčáku, k jídlům, co nabízejí kluci, se však skvěle hodí," popisuje Vyzourek. Hosté zde najdou také lokální produkty, jako jsou pálenky, například tradiční bylinný likér JA-KA-MA-RUS z těšetické palírny, Hustopečská mandlovice nebo káva z pražírny Kikafé.
Restaurant Entrée
Otevřeno: po celý listopad zkušební provoz, každý den od 17:00 do 22:00 (poslední usazení ke stolu), je potřeba rezervace
Adresa: Resort Hodolany, Ostravská 1, Olomouc 779 00
Telefon: 605 509 495
Web: entree-restaurant.cz
"Rozhodně nechceme, aby restaurace Entrée byla brána jako nějaká posh restaurace, kam se lidé budou bát jít, protože by tady za jednu večeři nechali celou výplatu. Chceme nabídnout skvělé jídlo a dokonalý servis za přijatelnou cenu. A vůbec se nemusíte trápit oblékáním smokingu nebo lodičkami na jehlovém podpatku, důležité je, abyste se cítili pohodlně a mohli si to tu skvěle užít. Náš personál například pobíhá po place v prestižkách,“ uzavírá Forejt.
Pokud vás restaurace zaujala, můžete ji navštívit už tuto neděli. Po celý listopad však bude probíhat tak zvaný zkušební provoz, takže bude otevřeno pouze večer od 17:00, poslední usazení hostů bude ve 22:00. Kvůli počátečnímu omezenému provozu je potřeba své místo dopředu rezervovat (605 509 495), aby byl průběh večera plynulý a na nic se nečekalo.
Novinky a aktualizované informace sledujte na Facebooku
Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz
DNES
Dnešek: Čekání před nebeskou bránou i TTalk s Petrem Bilíkem
Zprávy z regionu16.12.2024
Olomoucké zoo se po 25 letech podařilo odchovat mládě tamarína skákavého
Dnešek16.12.2024
Dnešek: Szidi Tobias, pozvání na skleničku a setkání s homesharingem
Sport15.12.2024