IPA, ALE, kvasničáky i klasika. Pivovary už se těší, až roztočí pípy na Beerfestu - OLOMOUC.CZ
Reklama

Úterý 3. prosince 2024, svátek má Svatoslav, venku je 3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

IPA, ALE, kvasničáky i klasika. Pivovary už se těší, až roztočí pípy na Beerfestu

Zprávy z regionu

23.5.2017

Jan Procházka

Už ve čtvrtek se otevřou brány Korunní pevnůstky a vypukne tradiční Beerfest. Své produkty na něm bude nabízet 34 pivovarů. A to od těch nejmenších, až po opravdové giganty. A co bude hitem sezony? Pivovary se shodují, že silné speciály. A zastoupeny budou i stále oblíbenejší piva typu ALE či IPA.

Vstupenky na jednotlivé dny můžete zakoupit v předprodeji. Před Korunní pevnůstkou už je také otevřen Beerfest stánek, který rovněž nabízí možnost zakoupení vstupenek.

Pivní festival vypukne ve čtvrtek 25. května. Pivovary už se na něj připravují delší dobu. “Beerfest v Olomouci je pro nás tradičně jedna z největších akcí v tomto období. Holba má v Olomouci mnoho příznivců, kteří rádi zajdou na to svoje Ryzí pivo z hor, takže jsme na jejich chutě náležitě připraveni,” prozradila Ivana Zíková z pivovaru Holba a slíbila, že k dispozici bude i velký stan pro 250 lidí. Že je příprava v plném proudu, potvrzuje i Vlastislav Kopecký z poněkud vzdálenějšího, ale také horského pivovaru Krušnohor: “Pilně pracujeme na přípravě a dolaďujeme sortiment a nabídku.” Plzeňskému prazdroji trvá příprava na pivní festival asi dva měsíce. “Záleží nám na tom, abychom představili naše piva v co nejlepší kvalitě a co nejhezčím prostředí. Tomu samozřejmě odpovídá i pečlivost přípravy výčepních zařízení, stanů a jejich vybavení. Přípravy proto začínáme zhruba dva měsíce před konáním Beerfestu, posledních čtrnáct dní je velmi intenzivních,” řekl Vratislav Hlaváček z obchodního oddělení pivovaru. Pavel Hanuštiak z Hanáckého pivovaru zase zmínil přípravu psychickou: “Moc se těšíme, v tomhle směru není příprav třeba. Po stránce materiální dáváme dohromady vše potřebné, aby to fungovalo na sto procent.”

Foto: Jan Procházka

Pivovary se na Beerfest kromě obvyklého sortimentu chystají dovézt také speciály. “Hlavní specialitou bude nová HiJack IPA 15°. Hijack je naše nová limitovaná IPA, která je výrazně citrusová a ovocná, ale zároveň v ní po celou dobu, jak ve vůni, tak v chuti, ucítíte jemný náznak kokosu a citronové kůry. Za vše může naše oblíbená kombinace chmelů Sorachi Ace a Nelson Sauvin. Plnější tělo Hijacka je pak tvořeno britským sladem Maris Otter,” láká ke stánku pivovaru Krušnohor Vlastislav Kopecký. Holba přiveze celý sortiment: “Budeme mít Šerák, Holbu Premium i Horskou 10 a nebude chybět ani speciál. K tomu ochucená Holba alkoholická i nealko,” sdělila Ivana Zíková. Pivovar Pilsner Urquell s sebou kromě klasické plzeňské dvanáctky přiveze i další produkty ze svého portfolia. “Letos návštěvníkům představíme např. náš nový nealkoholický Birell Pomelo Grep - tentokrát čepovaný, a dva speciály z programu Volba Sládků. Tím prvním je IPA od značky Master, druhým Nepasterizovaná polotmavá 12° z pivovaru Gambrinus,” prozradil za pivovar Vratislav Hlaváček. Hanácký pivovar se na Beerfestu chystá představit novinky. “Návštěvníci budou moci ochutnat naše nová piva, a od spřáteleného pivovárku budeme mít jednu pípu vyhrazenou pro speciální silná piva,” naznačil za pivovar Pavel Hanuštiak. Všichni zástupci pivovarů se shodují, že v parném počasí lidé mají rádi spíše klasické ležáky. Jaký ale bude hit sezony, v tom každý sází na něco jiného. “Věříme, že velký zájem bude o naše speciály Coco Stout 18° a Blond IPA 14°,” přeje si Vlastislav Kopecký z Krušnohoru. To Ivana Zíková z Holby sází na klasiku: “V létě se hodně pije na žízeň, takže Horská 10, ochucené pivo a taky osvěžující Holba Kvasničák, který je tradičně letním hitem. A taky  Šerák. Je symbolem Jeseníků a ochutnat ho chce každý turista.” Své nové želízko v ohni představí v Olomouci i Pilsner. “Hitem letošní pivní sezony rozhodně bude novinka v našem portfoliu - Radegast Rázná 10°. Reálná desítka bez kompromisů, která se pyšní výraznější chutí a hořkostí, ale stále si zachovává svůj osvěžující charakter. Dokazuje, že i desítka může být chuťově bohaté pivo, které nabízí nekompromisní hořké osvěžení,” domnívá se Vratislav Hlaváček. “Všem ohromně chutná naše světlá desítka, Sladař. Chuťově je více než uspokojivá a zároveň člověka tolik neuzemní,” usmívá se  Pavel Hanuštiak z Hanáckého pivovaru.

Že by návštěvníci zůstali na suchu, toho se podle pivovarů rozhodně nemusejí obávat. Loni se na Beerfestu vypilo asi třicet tisíc piv a letos to bude určitě podobné. “Přivezeme šest druhů piva, asi tisíc litrů,” slíbil Vlastislav Kopecký z Krušnohoru. Z Hanušovic dorazí tolik piva, kolik bude potřeba. “Zavážet se chystáme průběžně,” slíbila Ivana Zíková. K podobnému postupu se chystá i Pilsner Urquell. “Chceme naše pivo představit v co nejlepší kvalitě, takže budeme jednotlivé výčepy zavážet postupně, podle potřeby z našich chlazených skladů. Můžu všechny milovníky piva ubezpečit, že ho bude určitě dostatek,” ubezpečil Vratislav Hlaváček. A daleko do skladu to nebude mít ani domácí Hanácký pivovar. “Jelikož máme asi kilometr od Korunní pevnůstky dostatečně velký chlaďák, tak ten naplníme na maximum a každý den budeme vozit na stánek čerstvé pivo,” řekl Pavel Hanuštiak.
Pivní festival začíná na Korunní pevnůstce ve čtvrtek 25. května ve dvě hodiny. Pro prvních patnáct set návštěvníků je nachystáno pivo zdarma. Festival potrvá až do soboty a kromě bohaté pivní nabídky má připraven i špičkový hudební program.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka