Rukopisné receptáře: institucionální i privátní prameny k poznání kulinární kultury našich předků
Přednáška
Proběhlé termíny
Čtvrtek 10. 10. / 17:00 - 19:00 |
Pořadatel: Vědecká knihovna v Olomouci
Místo konání: Červený kostel, tř. Svobody, Olomouc
Vstupné: zdarma (možnost rezervace) Koupit vstupenku
O akci
Zatímco stravování ve smyslu vyhledávání konzumovatelných přírodních produktů jako neopominutelného předpokladu přežití jedince i společenství je staré jako lidstvo samo a promyšlená příprava pokrmů a nápojů svědčí o dosažení určité úrovně jeho materiálního a duchovního života, pak byť jen velmi stručné zachycení návodů na vaření je krokem k budování skutečné kulinární kultury. Nic na tom nemění ani to, že nejstarší předpisy bývaly velmi stručné, třeba jen v podobě soupisu surovin a základní charakteristiky vaření. Potvrzují zájem o kodifikaci osvědčených postupů při vaření, rozvíjející se praxi jejich předávání mezi zájemci – hospodyněmi i profesionálními kuchaři – a v neposlední řadě vnímání potřeby jejich uchování pro paměť následujících generací.
Přednáška představí výběr z rukopisných receptářů, předchůdců sofistikovaných kuchařských knih, vztahujících se k dějinám domácího vaření i gastronomie napříč staletími a sociálními vrstvami. V centru zájmu budou rukopisy, které vznikly v českých zemích nebo ovlivnily podobu jejich kuchyně. Poukázáno bude na možnosti a limity jejich využívání pro poznání stravování našich předků a rekonstrukci historických a jídel a nápojů. Prezentované téma doplní ochutnávka vycházející z dobových receptářů.
Přednáší prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr., děkanka Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě.