Vše, co jste chtěli vědět o Olomouckých tvarůžcích
Přednáška
Proběhlé termíny
Úterý 24. 9. / 17:00 - 19:00 |
Pořadatel: Vědecká knihovna v Olomouci
Místo konání: Červený kostel, tř. Svobody, Olomouc
Vstupné: zdarma (možnost rezervace) Koupit vstupenku
O akci
(Možná) nejstarší sýr na světě, každopádně jediný původní český, přesněji moravský sýr, který nenechává nikoho chladným a lhostejným. Zatímco někteří si teatrálně zacpávají nos a prchají, jiní – a těch je naštěstí většina – labužnicky nasávají specifický odér a sbíhají se jim sliny na pikantní pochoutku. Tvarůžky, či chcete-li syrečky, jak je libo, jsou tu s námi už po staletí. Věděli jste, že první dochovaná zmínka o nich pochází už z 15. století a to přímo z olomouckého Horního náměstí? A věděli jste, že dlouhou dobu byl centrem tvarůžkářství Hněvotín? A že v Olomouci se jedněm tvarůžkům říkalo bordelky? Zajímá vás, co je to šráček, šindel, kistna nebo třeba rolování? A proč se tvarůžky koupou? Šanci dozvědět se to máte na přednášce v Červeném kostele.
Přednáší Vladimír Kovář z Muzea Olomouckých tvarůžků A. W. v Lošticích.