Kapely se těší i na pivní ochutnávky. Sto zvířat a Polemic přivezou novou desku - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 8. září 2024, svátek má Mariana, venku je 21.3 °C

Kapely se těší i na pivní ochutnávky. Sto zvířat a Polemic přivezou novou desku

BEERFEST

23.5.2024

Autor: Jan Procházka

Už v pátek vypukne na Korunní pevnůstce tradiční Beerfest. Přijedou na něj i kapely, které by se daly označit za stálice. Třeba Sto zvířat, kteří sice přijedou s novým albem, bohužel poprvé bez frontmana Jana Kaliny. Novou desku představí i slovenští Polemic. A chybět nebudou ani ostravští Buty.

Sto zvířat a zpěvačka Jana Jelínková umí udělat show. Letos poprvé bohužel přijedou bez zpěváka Jana Kaliny, který loni zemřel.

Foto: Jan Procházka

Kapela Sto zvířat přijede na Beerfest už potřetí. “Většina členů kapely si moc dobře pamatuje na tento skvělý festival, ale někteří z nás tam letos budou hrát poprvé. Každopádně se všichni moc těšíme, protože Korunní pevnůstka je krásné prostředí a spojení milovníků piva a hudby zaručuje skvělou atmosféru,” říká zpěvačka Jana Jelínková. Na otázku, zda si vybaví nějakou historku spojenou s festivalem odpovídá kladně, usmívá se ale, že tyto příběhy nejsou publikovatelné. “Olomouc je naše oblíbená štace a ti z nás, co už více pamatují, rádi vzpomínají na legendární koncerty v olomouckém U-klubu nebo v KD Sidia. Ale všichni si ještě živě pamatujeme na loňský říjen, kdy jsme křtili v S-klubu naši poslední desku. Byl to pro nás hodně důležitý a křehký okamžik, neboť to bylo první vystoupení bez našeho kapelníka Jendy Kaliny a přijetí publika bylo tak krásné a ohromující a povzbuzující, že nám dodalo odvahu táhnout tu zvířecí káru dál,” vzpomíná Jelínková. Poslední deska Sto zvířat se jmenuje Noční ptáci, další otázka proto směřuje k tomu, zda kapela plánuje po koncertě zůstat a dát si pár piv… “Pravda, to se nabízí,” směje se Jana Jelínková.  “Možná, že se někteří z nás zdrží... kdo ví? Ostatně na festivalu má být k ochutnání kolem stovky značek piva, což se Sto zvířaty hezky lícuje.”

Kapela slibuje playlist, v němž zazní staré osvědčené songy, ale samozřejmě i pár písní z nového alba. “A doufám, že si k nám diváci najdou Nejkratší cestu a nebudou si stěžovat, že se Zvířaty Nikdy nic nebylo,” glosuje Jelínková.

Polemic a Beerfest patří k sobě.

Foto: Jan Procházka

Nové album s názvem 11SKA veze na festival i slovenská parta Polemic. “Písně na album vznikaly postupně a bez tlaku na to, že musíme naplnit minutáž alba. Prostě jsme tvořili, vydávali songy spolu s videoklipy a když se nashromáždilo dost materiálu, řekli jsme si, že si zaslouží shrnutí. Nikdy jsme dosud nevydali fyzický nosič, který by byl sbírkou již zveřejněných písní. I ve zralé třicítce může kapela přicházet s neotřelými nápady a jít neprozkoumanými cestami,” říká za kapelu Peter “Petko” Opet. Na playlistu má podle něj Polemic písně z aktuální desky i řadu hitů, na které fanoušci čekají. “Ručíme za to, že to bude veselé, taneční a prozářené energií a sluncem. Kdyby náhodou nevyšlo počasí, budeme to slunce z pódia přivolávat silou a mraky zahánět,” slibuje Peter Opet a dodává, že Beerfest je oblíbená koncertní zastávka Polemic. “Vlastní zkušenosti říkají, že ať je hrací čas odpoledne, nebo za tmy, vždy je vpředu výborně naladěné publikum. Rekonstrukce areálu se s každou návštěvou posouvá vpřed a sousedství s parkem z něj dělá zajímavou turistickou destinaci. Když je navíc spojená s nejoblíbenějším nápojem a hudbou, je to neodolatelné lákadlo,” usmívá se Peter Opet a přidává i historku: “Před dvěma lety jsme měli krušné období spojené s vážným úrazem zpěváka Bejza a moderátoři mu těsně před začátkem koncertu v tomto areálu nahráli video, kde mu všichni posílali energii na brzké uzdravení. Opravdu to pomohlo, Bejzo se dva týdny po dvojité fraktuře ruky vrátil na pódia.” I Polemic se těší nejen na hraní, ale také na pivní ochutnávání. “Na pivu se shodneme kompletně celá kapela bez výjimky. Samozřejmě, že příležitost ochutnat něco s mírou využijeme. Zvědavost nás nutí ochutnávat hlavně řemeslné pivovary a objevovat něco nového a neokoukaného,” těší se kapela..

Buty patří mezi festivalové stálice.

Foto: Jan Procházka

Festivalovou stálicí jsou i ostravští Buty. Hráli už před mnoha lety na Envelopě, kde Beerfest začínal, nechyběli na Lazcích a poněkolikáté přijedou i na Korunní pevnůstku. “Moc se těšíme na koncert a jsem rád, že jsme dostali znovu příležitost si zahrát,” říká bubeník Richard Kroczek. I Buty chystají novou desku, na písně z ní je ale zatím embargo. “Ale fanoušky můžu potěšit zajímavým playlistem, kde mimochodem určitě zazní skladba ‘Jedno pivo’ a spousta našich dalších kusů, které jsme pro letošní rok zařadili,” slibuje Kroczek. 

Festival začíná v pátek 24. května na Korunní pevnůstce, kde potrvá až do soboty. Pokud jste dočetli až sem a chcete lístek zadarmo, stačí napsat na mail redakce@olomouc.cz heslo Soutěž Beerfest. Nejrychlejší tři od nás mají po jedné vstupence na pátek nebo sobotu.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka