Helísek Tomáš - OLOMOUC.CZ
Reklama

Úterý 22. října 2024, svátek má Sabina, venku je 4.8 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Jan Andreáš

Tomáš Helísek

*1. března 1986, Nový Jičín

Fotograf

Od narození má mozkovou obrnu, překonal třináct operací páteře a od dětství je na invalidním vozíku. Dětství prožil v Novém Jičíně, kde chodil na základní školu a gymnázium. Následně nějaký čas studoval speciální pedagogiku na PdF UPOL. Tento obor nedostudoval, ale věděl, že se do Olomouce musí vrátit.

Část života strávil na Prostějovsku, než se v roce 2011 definitivně přestěhoval do Olomouce, kde pracoval jako tiskový mluvčí a fundraiser v Trendu vozíčkářů, podobné pozice vykonával i v TyfloCentru Olomouc, které se stará o zrakově handicapované. V současné době je na volné noze v oblasti poradenství, marketingu a fotografování.

K focení se aktivně dostal v roce 2011, ale už jako dítě jej fascinovaly fotoaparáty všeho druhu. Ve své tvorbě se nejvíce věnuje reportáži, městské krajině a cestovatelské fotografii. 
Má za sebou úspěšnou výstavu Olomouc z po(d)hledu, která v roce 2021 putovala po slovenských městech, dále semifinále soutěže Fototalent 2019, ale i dlouhodobou spolupráci s Academia Film Olomouc a Czech Tourism. 
V loňském roce získal od Olomouckého kraje ocenění v kategorii Milana Langera za celoživotní přínos v rámci cen Srdce na dlani.

Je ženatý, má dceru. Žije v Olomouci.