Martínek Karel - OLOMOUC.CZ
Reklama

Úterý 22. října 2024, svátek má Sabina, venku je 5 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Karel Martínek

* 3. dubna 1979, Olomouc

Varhaník, dramaturg Mezinárodního varhanního festivalu Olomouc

Vystudoval gymnázium v Prostějově, poté na olomoucké univerzitě vybral matematiku a fyziku, později muzikologii. V letech 2004 až 2009 studoval hru na varhany na Janáčkově akademii múzických umění v Brně.
Již během studií na akademii se aktivně účastnil řady interpretačních kurzů, vedených předními světovými varhaníky, zároveň se zúčastnil několika interpretačních a improvizačních soutěží jako třeba Pražské jaro či Schwäbisch Gmünd. V roce 2014 zahájil soukromě studium improvizace pod vedením Philippe Lefebvra, titulárního varhaníka katedrály Notre-Dame v Paříži, kde měl v roce 2016 i koncert.

K varhanům se dostal už jako malý chlapec, hrával ve vesnickém kostele, hru potom studoval i v lidové škole umění.

V letech 1994 až 2008 působil jako varhaník v olomoucké katedrále sv. Václava. Od roku 2009 do roku 2019 byl varhaníkem chrámu sv. Mořice v Olomouci, kde měl k dispozici slavný nástroj Michaela Englera. Od roku 2020 je opět varhaníkem v olomoucké katedrále.

Varhanní improvizaci Martínek také vyučoval v letech 2007 až 2009 na Církevní konzervatoři Opava. V současnosti působí jako pedagog varhanní hry na Konzervatoři Evangelické akademie v Olomouci.

Natočil několik CD pro česká a americká vydavatelství a hudebně se podílel na tvorbě některých dokumentárních filmů pro Univerzitu Palackého.

Vedle varhanní interpretace a improvizace se věnuje také kompozici. Kromě skladeb pro sólové varhany vytvořil několik skladeb pro klavír a díla pro sbor a orchestr, z nichž některé byly oceněny na skladatelských soutěžích.

Zakladatel Mezinárodního varhanního festivalu Olomouc Antonín Schindler (1925 - 2010) si ho vybral jako svého nástupce. Po jeho smrti se stal hlavním dramaturgem a je jím dodnes. Na festivalu obvykle i účinkuje.

Je ženatý, má dítě. Žije v Olomouci.