Štreit Jindřich - OLOMOUC.CZ
Reklama

Úterý 22. října 2024, svátek má Sabina, venku je 5.1 °C

Kdo je kdo v Olomouci

Foto: Jan Procházka

prof. Mgr. Jindřich Štreit, dr. h. c.

* 5. září 1946, Vsetín

Dokumentární fotograf, pedagog

Narodil se jako nejstarší z pěti dětí do rodiny venkovského učitele. První roky strávil ve Stříteži nad Bečvou. Láskou k fotografii se nakazil zřejmě prívě od otce, který portrétoval vesničany a fotil také krajiny.
Z politických důvodů se rodina ve druhí polovině padesátých let musela přestěhovat do vesničce Těchanov nedaleko hradu Sovinec.
Absolvoval gymnázium v Rýmařově (1963), poté studoval učitelství pro první stupeň a výtvarnou výchovu na olomoucké univerzitě. Tehdy začal sám aktivně fotografovat. Po ukončení studia začal učit na škole v Sovinci. V roce 1974 se přihlásil na tříletou Školu výtvarné fotografie při ústředním výboru Svazu českých fotografů. V té době už měl za sebou několik výstav, Štreitova tematika byla sociální dokument, fotografoval hlavně život na vesnici. Současně na Sovinci a v okolí pořádal kulturní akce.
V širší znmámost vešel během osmdesátých let. V roce 1982 se zúčastnil jako jediný fotograf nepovolené výstavy neoficiálních výtvarných umělců na tenisových kurtech v Praze, kde jeho fotografie vzbudily pozornost tajné policie. Byl zatčen a strávil čtyři měsíce ve vazbě. Následně byl odsouzen k deseti měsícům s dvouletou podmínkou a nesměl učit. Získal místo na statku v Rýmařově, kde pracoval až do revoluce. Během té doby ale stále tvořil.
Od roku 1990 se mohl plně věnovat tvorbě. Zůstal věrný sociální tématice, fotil po celém světě. Zaměřil svou pozornost na mnohé vyloučené lokality, na narkomany, vězně, ale i handicapované. Věnoval se i dokumentování vážně nemocných a často spolupracoval třeba s olomouckou nemocnicí.
Zároveň se stal i vysokoškolským pedagogem, na Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě vyučuje dodnes.
V roce 2009 získal profesuru na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Jindřich Štreit má za sebou stovky autorských výstav po celém světě, je autorem či spoluautorem zhruba stovky knih, jeho dílo je zastoupeno v mnoha sbírkách.
Je držitelem mnoha ocenění: státní Medaile za zásluhy (2006) či Stříbrné medaile předsedy senátu (2023). Je též laureátem Ceny města Olomouce (1999).

Je ženatý, dcera Monika je úspěšnou flétnistkou. Žije na Sovinci.