INTOP OLOMOUC: Rodinná firma z Olomouce platí za špičku v oboru vodo-topo-plyn - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 8. září 2024, svátek má Mariana, venku je 21 °C

INTOP OLOMOUC: Rodinná firma z Olomouce platí za špičku v oboru vodo-topo-plyn

LIGA ÚSPĚŠNÝCH #27

26.6.2024

Jan Procházka

Zůstat zaměstnaný, nebo se postavit na vlastní nohy? Dilema, které na začátku devadesátých let řešil zručný instalatér Zdeněk Filip. Rozhodl se pro druhou volbu a o tři dekády později má jeho firma INTOP OLOMOUC na kontě stovky realizací po celé republice i v zahraničí a platí mezi špičku v oboru vodo-topo-plyn. A vedení firmy postupně přebírá mladší generace. Přinášíme vám další díl seriálu Liga úspěšných, ve kterém společně s Okresní hospodářskou komorou představujeme pozoruhodné společnosti z regionu.

„My nesázíme na reklamu, ale na dobře odvedenou práci. Ta nám přináší další zakázky,“ shrnuje ve své řepčínské kanceláři Zdeněk Filip filozofii firmy, jejíž tradice sahá do raných devadesátých let.

V oboru je INTOP opravdovou špičkou. „Dokážeme zrealizovat vše v oblasti vody, vytápění a samozřejmě i plynu. Naší specialitou jsou především kotelny a různé centrální zdroje tepla. Zaměřujeme se spíše na rozsáhlejší instalace v průmyslu, pro firmy, bytovou výstavbu a podobně,“ shrnuje Filip. Na chlubení ho neužije, přesto se pouští do vzpomínání na své podnikatelské začátky. „Jsem vyučený instalatér-topenář a pracoval jsem pro vojenské stavby. Ještě po revoluci jsme hodně jezdili na montáže a pracovali v úkole. Když byl člověk šikovný, měl práci hotovou třeba ve čtvrtek, tak mohl odjet domů. No a já jsem ten čas samozřejmě využil k tomu, že jsem pracoval pro místní firmy, které zažívaly boom,“ vypráví Zdeněk Filip. A právě místní byli ti, kteří mu dali impuls, aby se postavil na vlastní nohy. „Bylo to jednoduché. Řekli mi, že mají tolik zakázek, že by potřebovali, abych pro ně dělal celý týden. A že když opustím zaměstnání, ty zakázky mi dají. Bylo to trochu dilema, ale nakonec jsem se snad rozhodl správně,“ usmívá se Zdeněk Filip o více než třicet let později. Podnikání se rychle rozjelo, Filip přijal první zaměstnance, v roce 2000 založil společnost s ručením omezeným… „Dostali jsme se k opravdu pěkným zakázkám. Mnoho let jsme pracovali v zahraničí nebo ve Fakultní nemocnici, která mohutně stavěla. Dělali jsme instalace v centrální kuchyni, porodnici, lůžkové části FN a centrálních operačních sálech, stavěli jsme kotelny, výměníkové stanice… Spolupracujeme od začátku na výstavbě RCO a kampusu Moravské vysoké školy na třídě Kosmonautů, kde jsme dělali a děláme veškeré instalace. Naše instalace jsou také v mnoha fabrikách, třeba v Gumárnách Zubří, firmě Wanzl, Sigmě Lutín a dalších. A mohl bych vyjmenovat stovky kotelen, které jsme postavili pro bytové domy či sídla firem a organizací. V poslední době to byla třeba velká kotelna pro Lázně Slatinice,“ prozrazuje Zdeněk Filip.

Foto: archiv INTOP

Do vedení firmy se v poslední době zapojuje i Zdeňkův syn Ondřej. I za ním je zajímavý příběh. „Samozřejmě, že tátovu práci jsem vnímal celé dětství, ale táhlo mě to jinam. Bavily mě počty a chtěl jsem se stát ekonomem. Táta mě v tom podporoval, vždycky mi říkal, že základem všeho je právě matematika. Takže jsem šel na obchodní školu a potom vystudoval UTB ve Zlíně a University of Huddersfield... Můj sen byl pracovat v bance, což se mi posléze taky splnilo,“ vypráví Filip mladší. Do spokojeného života otce dvou malých dětí ale zasáhla, tak jako do mnohých jiných, covidová pandemie. „Komerční banka, kde jsem pracoval, začala slučovat obchodní místa a propouštět zaměstnance. Dostal jsem nabídku na novou pozici daleko od Olomouce a to byl ten bod, kdy jsem si řekl, že takhle to dál nechci. V ten okamžik přišel táta s nabídnou, abych pracoval u něj. Řekl mi: ‚Kdy jindy, když ne teď, když jsme ještě plní síly?‘ A tak jsme se dohodli,“ vzpomíná někdejší bankéř. Otec mu svěřil vedení nové služby, kterou INTOP pro zákazníky zaváděl. „Právě za covidu jsme se rozhodli rozšířit naši činnost o servis a údržbu tepelných zdrojů a zařízení, což bylo pro naše zákazníky hodně atraktivní. Když už tu kotelnu zrealizujeme, tak se o ni taky budeme starat. Díky tomu můžeme zákazníkům nabídnout třeba i delší záruku. Máme na to velmi šikovné zaměstnance a nyní tak máme ve správě zhruba čtyři stovky zařízení,“ popisuje Ondřej Filip. Dnes už postupně přebírá vedení celé firmy, která je tak v pravém smyslu rodinná. „A neplatí to jenom o nás s tátou. Zaměstnanci jsou u nás v průměru asi sedmnáct let a mnozí sem přivedli své syny, pracuje tu skutečně několik generací,“ vyzdvihuje Filip mladší.

Třicítka zaměstnanců čítá nejen zkušené řemeslníky, ale i pracovníky, kteří zajišťují chod firmy. A zatímco lidi do terénu se v INTOPU snaží vychovávat hlavně z řad učňů, do kanceláře právě hledají rozpočtáře. „Potřebujeme zkušeného člověka, který alespoň trochu rozumí instalatéřině a bude schopen připravovat zakázky. Sháníme ho půl roku a zatím se nenašel vhodný kandidát. Tak se třeba najde někdo mezi čtenáři,“ naznačuje Ondřej Filip závěrem.

Firma INTOP Olomouc je držitelem mnoha certifikátů a osvědčení, příští rok oslaví 35 let existence a jak oba Filipové shodně prohlašují, není nic, na co by si netroufli. “Věříme, že v našem oboru opravdu umíme zrealizovat všechny požadavky zákazníka,” konstatuje závěrem Zdeněk Filip.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka