ANO vyhrálo drtivě krajské volby. Nikdo jiný nebude schopen složit koalici - OLOMOUC.CZ
Reklama

Sobota 21. září 2024, svátek má Matouš, venku je 14.5 °C

ANO vyhrálo drtivě krajské volby. Nikdo jiný nebude schopen složit koalici

VOLBY

DNES 17:44 aktualizováno DNES 18:59

Jan Procházka

Volby do zastupitelstva Olomouckého kraje drtivě vyhrálo hnutí ANO 2011. Se ziskem přes čtyřicet procent má nárok na 26 křesel. K sestavení krajské vlády to ale stačit nebude. Babišovu hnutí stačí k sestavení koalice jeden partner. Druzí skončili Starostové, třetí překvapivě koalice Spojenci, složená z lidovců, TOP 09, Zelených a nestraníků.

Jak bude vypadat nová krajská koalice? S velkou pravděpodobností si hejtmanství vezme po čtyřech letech zpět hnutí ANO 2011. Současná krajská koalice totiž dohromady většinu neposkládá. Navíc její část – Piráti a hnutí ProOlomouc – nepřekročilo pětiprocentní hranici a nezískalo tak ani jediný mandát. K vytvoření široké koalice není dost křesel, nepočítáme-li nepravděpodobná spojení, jako že by do ní byli přizvání komunisté či SPD.

Vítěz ale nebude schopen vládnout sám. Babišovo hnutí získá v pětapadesátičlenném zastupitelstvu dvacet šest křesel, k většině mu chybí alespoň dvě. Ty ale může spolehlivě dodat koaliční partner. Vzhledem k výsledkům se jich nabízí hned několik.

Lídr vítězného hnutí ANO Ladislav Okleštěk chce nyní jednat se všemi subjekty, které se dostaly do zastupitelstva. Konkrétního favorita, alespoň podle svých slov, nemá: "Bude to některá ze stran, které budou mít nejbližší průnik s naším programem. Začneme zvát zástupce stran, které se dostaly do zastupitelstva, a budeme se bavit o jejich zájmu o spolupráci s námi," řekl dnes v době, kdy už byly hlasy téměř kompletně sečteny. (Více v rozhovoru →)

Jako nejpravděpodobnější se jeví koalice s ODS. Ta sice skončila až pátá, s jejími pěti křesly by ale ANO získalo pohodlnou většinu. Občanští demokraté sice byli součástí dosavadní koalice, s ANO ale už vládli v letech 2016 až 2020 a nezdálo se, že by s tím měli morální či jiný problém, jak by se mohlo zdát ze střetů na celostátní úrovni. Dokonce koaličního partnera podrželi i při dramatické výměně hejtmana v únoru 2017. Pokud si Babišovo hnutí „plácne“ s ODS, bude to tedy pro občanské demokraty velký úspěch, v krajské radě zasednou potřetí v řadě.

Lídr kandidátky ODS Dalibor Horák zatím nechtěl spekulace o možné účasti své strany v krajské vládě šířeji komentovat: "Občanští demokraté dosáhli výsledku, který reálně předpokládali, protože víceméně kopíruje výsledky z minulých voleb. Nicméně voliči rozdali hlasy zcela jasně a teď je na tahu vítěz voleb, záleží na něm a na jeho postoji. Očekáváme, že nás bude kontaktovat. Ale smyslem politické práce je účast na koalici a její uzavření rozhodně je naším cílem."

Pěti křesly disponuje i SPD, která kandidovala společně s Trikolorou a Svobodnými. Se zvolenými zastupiteli v čele s místopředsedou Radimem Fialou se ANO a její lidé dobře znají ze zastupitelstva či poslanecké sněmovny. Taková koalice by ale nejspíš „nevoněla“ ani jednomu z voličských táborů. Pokud by však ODS o další vládnutí s ANO nestála, jeví se SPD jako druhá pravděpodobná možnost.

Dalším možným koaličním partnerem pro ANO by mohli být komunisté, kteří disponují čtyřmi křesly. I ti se do nejvyšších pater regionální politiky už jednou podívali, když je tam v roce 2012 pozval sociálnědemokratický hejtman Jiří Rozbořil. Komunisité také byli „tichým“ koaličním partnerem menšinové vlády Andreje Babiše. Hnutí má tedy s touto tradiční stranou zkušenosti. Je však otázkou, jak moc by se ANO chtělo do spolupráce s poměrně nečitelnými a povětšinou i politicky nezkušenými lidmi, které KSČM do voleb nominovala.

Je pravděpodobné, že vítěz si nyní vezme čas a sejde se nyní postupně se všemi potenciálními partnery. S někým se ale dohodnout musí. Nikdo jiný by totiž, při tom, jak voliči rozdali karty, koalici sestavit nedokázal.

Dopředu se spekulovalo, že volby ovlivní nízká účast na severu kraje, který byl postižen ničivými povodněmi. Nakonec ale na Jesenicku přišlo k volbám 24 % voličů, celková účast v kraji byla přitom jen 31,5 %. Je ovšem pravdou, že v obcích, které velká voda postihla nejvíce, byla účast výrazně nižší. Nejméně voličů, jen 11 %, přišlo v České vsi. 

Pro zajímavost: před čtyřmi roky byla volební účast v celém kraji 37 %, na Jesenicku 31 %. 

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka