Arrows je největší právní kancelář v regionu. Běžně řeší případy, se kterými si dřív lámali zuby v Praze - OLOMOUC.CZ
Reklama

Sobota 21. září 2024, svátek má Matouš, venku je 12.4 °C

Arrows je největší právní kancelář v regionu. Běžně řeší případy, se kterými si dřív lámali zuby v Praze

LIGA ÚSPĚŠNÝCH #28

21.8.2024

Jan Procházka

„Sám možná půjdu rychleji, ale společně s dalšími lidmi dojdu dál...“ To je heslo právníka Jakuba Dohnala, které stojí i za vznikem právní kanceláře Arrows. Ta vyniká zejména tím, že sdružuje specialisty, nebojí se moderních trendů a zvládne vyřešit komplexní problémy svých klientů nejen v Česku, ale prakticky i kdekoliv v zahraničí. Vznikla před deseti lety jako projekt mladých právníků, většinou absolventů místní fakulty. Dnes platí za největší a nejúspěšnější kancelář v regionu a mezi ty největší patří i rámci republiky. Přestože se firmě daří, hlavní stan zůstává v Olomouci. Přinášíme vám další díl seriálu Liga úspěšných, ve kterém společně s Okresní hospodářskou komorou představujeme pozoruhodné společnosti z regionu.

Advokátní kancelář Arrows hned v samém začátku zvolila jiný model, než bývalo obvyklé. „Věděl jsem, že se tu začíná měnit podnikatelské prostředí. Že poměrně rychle vznikne poptávka po mezinárodních právních službách a že rozhodně není možné, aby to množství obsáhl jediný samostatný advokát. Bylo mi jasné, že se musím spojit s dalšími lidmi,“ vzpomíná Jakub Dohnal na rok 2014, kdy jako čerstvý třicátník přišel s myšlenkou na vznik velké právní kanceláře, která by pod sebe sdružila specialisty z různých oblastí. „V Olomouci je obrovská výhoda, že tu máme skvělou právnickou fakultu. Právě to byl, samozřejmě společně s patriotismem, důvod, proč jsem od začátku chtěl, aby sídlo společnosti bylo tady. Podařilo se mi najít skvělé kolegy, z velké většiny právě absolventy místních práv,“ říká Jakub Dohnal. Jak už bylo řečeno, kancelář Arrows se vydala cestou specializací. „Má to nesporné výhody pro nás i pro klienta. Klasický advokát musí znát všechno. Obchodní, trestní, občansko-právní záležitosti… Když za ním přijdete s něčím složitějším, musí si to nastudovat. Tohle jde u nás daleko rychleji, protože tu na každou oblast máme specialisty. A mezi nimi navíc funguje vzájemná synergie, takže to, co by běžný advokát řešil dva týdny, my zvládneme za tři dny. Navíc tu máme i výborné daňové poradenství, takže klientům můžeme nabídnout velmi komplexní služby,“ vysvětluje jednoduchý princip Dohnal.

Olomoucká kancelář Arrows zaměstnává mnoho odborníků z různých oblastí práva a daní.

Foto: archiv Arrows

Advokátní kancelář se díky tomu kromě běžných záležitostí může specializovat na složité případy. „Dřív by si klient řekl, že tady v regionu nikdo jeho případ nezvládne a šel by s ním  rovnou do Prahy. Dnes jde za námi. Jedná se třeba o vleklé a dlouhodobé spory se společníky, problémy se zahraničními partnery, umíme optimalizovat nastavení obchodních společností, pomůžeme s akciemi…“ vyjmenovává Jakub Dohnal a dodává: „Pomáháme klientům šetřit nebo zachraňovat jejich peníze.“

Arrows je kancelář, zaměřená hlavně na malé a střední podnikatele a firmy do pěti set zaměstnanců. „A musím říct, že tady v olomouckém regionu jsou skvělí klienti,“ říká Dohnal a prozrazuje s pýchou, že celkově firma pomáhá zhruba třem tisícovkám klientů.


Přispíváme tím k tomu, aby tu mladí a šikovní lidé po škole zůstali, aby neodcházeli z regionu. Olomouc je skvělým místem pro život a když jim tu nabídneme práci, nemají důvod jít jinam.

Za deset let kancelář Arrows vyrostla. Kromě olomoucké centrály má pobočky v Praze, Hradci Králové a Českých Budějovicích a celkově zaměstnává 110 lidí, právníků je sedm desítek. V roce 2021 navíc do firmy vstoupila německá skupina ETL Global, díky níž se urychlil růst a výrazně rozšířily mezinárodní možnosti. „Naší výhodou je, že za celou dobu existence jsme neměli problém s hledáním zaměstnanců,“ vyzdvihuje Jakub Dohnal a z okna kanceláře v Envelopa Office Center ukazuje přes ulici na budovu právnické fakulty, s níž má firma těsné vazby. „Vychováváme si právníky, kteří pak mohou pracovat tady u nás v Olomouci nebo v některé z poboček. Přispíváme tím k tomu, aby tu mladí a šikovní lidé po škole zůstali, aby neodcházeli z regionu. Olomouc je skvělým místem pro život a když jim tu nabídneme práci, nemají důvod jít jinam. A upřímně, naše kancelář tu v podstatě nemá v Olomouci v pracovním prostředí pro právníky konkurenci,“ konstatuje Dohnal. Mladý kolega v Arrows začne na recepci, pak pokračuje jako koncipient a pokud se osvědčí, vypracuje se na advokáta. „Vážím si extrémně lidí na pozici supportu a administrativy a chci, aby si i každý právník vyzkoušel od píky celou kancelář. Potom má jiný přístup k partě lidí. Nebereme sem nikoho, kdo by nám narušil pohodovou atmosféru naší kanceláře,“ upozorňuje Dohnal. Mýty o těžkém životě advokátních koncipientů ale vyvrací. „To musí říct oni, jak se u nás mají,“ usmívá se, ale vzápětí zvážní: „Už v tom roce 2014 jsem se zasazoval o lepší podmínky pro koncipienty. Mají rozhodně lepší mzdy, než dřív, nikoho nenutíme pracovat po nocích… Ta doba mučení už dávno skončila.“

Advokátní kancelář Arrows je také průkopníkem v oblasti umělé inteligence. „Je to obrovský trend a současně budoucnost mnoha odvětví. Rozhodně to ale není tak, že bude nějaký robot pracovat za nás. To ne, ale jeho implementací do firemních procesů ušetříme spoustu práce i peněz a taky můžeme být rychlejší, což je výhodné pro nás i pro klienty,“ vysvětluje Jakub Dohnal, který je i autorem odborných článků a ebooků zabývajících se právě implementací AI do práce advokátních a poradenských kanceláří.

Značka Arrows je v regionu vidět i během různých společenských či sportovních akcí. „Aktivně podporujeme například místní basketbal nebo floorbal. A když se objeví zajímavý charitativní projekt, rádi ho podpoříme. Naposledy to byl třeba projekt firmy Lorika na nákup nových pulzních oxymetrů pro olomouckou porodnici,“ zmínil Dohnal. Firma je také aktivní v rámci hospodářské komory a organizuje bezplatné právní či daňové semináře pro podnikatele.

A co chystají v Arrows do budoucna? „Chceme dát prostor mladým talentům a celkově tu vytvořit co nejlepší právnické prostředí. To se nám už daří, ale je na tom potřeba pořád pracovat. A celkově se stále zaměřujeme na kvalitu a rychlost, s jakou vycházíme vstříc klientům. Nic složitého,“ usmívá se Jakub Dohnal závěrem.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka