Bounty Rock Cafe chystá špičkové koncerty: Přijedou Waltari, Wishbone Ash i Billy Cobham - OLOMOUC.CZ
Reklama

Pondělí 16. září 2024, svátek má Ludmila, venku je 9.4 °C

Bounty Rock Cafe chystá špičkové koncerty: Přijedou Waltari, Wishbone Ash i Billy Cobham

Kultura

5.9.2024

Jan Procházka

Oblíbený klub Bounty Rock Cafe je na začátku nové sezony. A na programu má takové pecky, jako je třeba jeden z nejuznávanějších světových bubeníků Billy Cobham či legendy jako Waltari nebo Wishbone Ash. Dorazí i řada českých kapel i sólistů. „Na své si přijdou příznivci všech žánrů, máme to namícháno opravdu pestře,“ říká provozovatel klubu Dušan Neumann.

Vstupenky na jednotlivé koncerty zakoupíte na webových stránkách klubu.

Už v pátek 13. září dorazí do klubu na třídě Kosmonautů rocková legenda Precedens. „Jsou v naprosto skvělé formě, mají novou zpěvačku a kapelu dolnili špičkoví mladí muzikanti. Každý koncert je zážitek,“ říká Dušan Neumann.

Hned o den později, 14. září, přijede Corky Laing, bubeník legendárních Mountain. Šestasedmdesátiletý hudebník oslavuje odkaz Mountain, nebudou chybět hity jako Mississippi Queen, Nantucket Sleighride nebo Theme for an Imaginary Western, které jsou součástí rockové historie.

Své osmdesáté narozeniny v Bounty oslaví i legendární český baskytarista Vladimír „Guma“ Kulhánek. „Přijede s kapelou Livin Free, kterou postavil zpěvák Jan Holeček jako svůj autorský projekt,“ říká Dušan Neumann. Soubor doplňují kytarista Tomáš Frolík a bubeník Michael Nosek. Koncert se koná 27. září.

Poprvé se v Olomouci 5. října představí i nejlepší evropský tribute Iron Maiden. Maďarský soubor existuje už více než čtvrtstoletí a v názvu má přesmyčku Iron Maidnem. Slovo „majdnem“ totiž v maďarštině znamená „skoro jako“. „Jsou opravdu výborní a jsem rád, že je konečně u nás budeme mít,“ pochvaluje si Neumann. Na koncertě zazní starší skladby ze zlaté éry, ale i ty novější a dokonce takové, které naživo nehráli ani originální Iron Maiden.

Do Bounty přijedou 5. listopadu i legendární finští Waltari. „Jsou jedním z nejznámějších a nejrespektovanějších jmen finské hudební scény. Kapela je známá svou originalitou a širokým záběrem, která kombinuje prvky metalu, punku, rocku a elektronické hudby,“ přibližuje Neumann.

Tvrdá muzika, i když v netradičním hávu, bude znít i 7. listopadu, kdy se chystá koncert formace Doga. „Vystoupí unplugged a součástí koncertu bude i projekce dokumentu Route 66 & Rock’n’roll,“ prozrazuje Dušan Neumann. Film natáčeli během loňské cesty po Spojených státech, kde projeli legendární Route 66 a koncertovali v tamních pubech.

Vrchol sezony nastane o den později. 8. listopadu dorazí s projektem The Time Machine Band jeden z nejuznávanějších bubeníků světa Billy Cobham. „V květnu mu bylo osmdesát, ale rozhodně se nechystá do penze. Naopak, k padesátiletému výročí jeho slavného projektu Time Machine kolem sebe postavil novou kapelu a vyrazil na turné,“ líčí Dušan Neumann.
Cobham se proslavil už v šedesátých letech, kdy hrál u Milese Davise a hlavně v slavných Mahavishnu Orchestra. „Osobně se na tento koncert nesmírně těším, hodně jsem o něj stál a bylo náročné to domluvit. Ale podařilo se,“ těší se Neumann.

Na svém evropském turné do Bounty Rock Cafe zamíří 12. listopadu i američtí Deltaphonic. „Deltaphonic je jedna z těch kapel, které si vytvářejí svůj vlastní žánr. Je to rokenrol, ale smíchaný s neworleanským funkem, soulem a blues z Mississippi Hill Country,“ představuje Dušan Neumann.

Nevšední (nejen) hudební zážitek čeká 23. listopadu návštěvníky koncertu projektu Pan Lynx. Pod ním je podepsán hudebník a producent Michal Skořepa. Loni vydal oceňované album Kdo se bojí, musí do lesa, v němž se, dle slov recenzentů, „temnota a hutnost grunge mísí s naprosto netypickými, negrunge postupy a zapojením klavíru“. Jeho hudba se v českém kontextu zcela vymyká. „Někteří kritici o něm říkají, že je to naděje a budoucnost rockové hudby u nás,“ vyzdvihuje Dušan Neumann.

V Bounty letos opět můžete oslavit i Silvestr. „Bude hrát špičková brněnská formace The Madmen Group z Brna. Těšit se můžete na hity Uriah Heep, Deep Purple, Black Sabbath, Creedence Clearwater Revival a mnoho jiných, tak jak to má být,“ láká Neumann a dodává, že připraven bude i bohatý raut.

A mezi pozvánkami nemůže chybět ani koncert 22. ledna. To v Bounty vystoupí Wishbone Ash, legendární britská kapela, která v sedmdesátých letech jako jedna z prvních přinesla na pódium dvě sólové kytary. V jejím čele dosud stojí jeden z dvojice zakladatelů Andy Powell.
„Je to trochu zázrak, že se tento koncert podařilo domluvit. Jednali jsme o něm tři roky a nakonec to bude jediné jejich vystoupení v Česku,“ zve Dušan Neumann.

V Bounty Rock Cafe se kromě výše jmenovaných během podzimní části sezony vystřídá i celá řada tuzemských interpretů. Třeba Michal Prokop, Laco Deczi, Progres 2, B-Side band, Synkopy 61, Aleš Brichta nebo místní Hazydecay či pětatřicet let slavící Calibos.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka