ČERNO, VÍR. Tandem Krobot - Smékal představuje další hru svého spolku - OLOMOUC.CZ
Reklama

Úterý 22. října 2024, svátek má Sabina, venku je 4.8 °C

ČERNO, VÍR. Tandem Krobot - Smékal představuje další hru svého spolku

Kultura

18.10.2024

Autor: roc jap

Divadelní spolek 23, který vede tandem Miroslav Krobot a Lubomír Smékal, představí v sobotu v sále ve staré budově Českého rozhlasu novou hru. Nese název ČERNO, VÍR a vznikala velmi netradičním zpúsobem. Herci si například sami mohli určit postavu, kterou budou hrát. V mnohém představení navazuje na úspěšnou prvotinu Zpráva pro Minervu 2. Hrát se bude nejen v Olomouci, spolek s ní plánuje vyjet i na zájezd do Dejvického divadla.

Premiéra se koná v sobotu 19. října od 19 hodin ve velkém sále Českého rozhlasu na Horním náměstí. Vstupenky na premiéru i reprízy můžete zakoupit na webových stránkách spolku →

„Na kraji Olomouce se objeví nový kmen. Kdo jej tvoří? Podaří se vypátrat otce dítěte? Je kočka v krabici živá, či mrtvá? Proč mají dva členové kmene stejné trenky? Je v pořádku se na veřejnosti odhalovat? A bude dost ryb pro všechny?“ Tyhle otázky pokládají autoři v anotaci k nové autorské hře Miroslava Krobota, Lubomíra Smékala a Divadelního spolku 23. Ta nevznikala tradičním způsobem, kdy autoři přinesou hotový text. Aktéři ji totiž dotvářeli přímo během procesu zkoušení. „Práce Spolku 23 by se dala popsat jako zkoumání hranic autenticity prostřednictvím herecké tvorby. V nové inscenaci zkoumáme možnosti vyjádření podobnosti herci tak, že si zvolí obecně známou literární či filmovou postavu, pro kterou by měla být herec je inspirací a která nějakým způsobem koresponduje s jeho aktuální lidskou osobností,“ přibližuje divadelní novinku Miroslav Krobot. Herci si tak podle něj vyzkouší setkání s postavou, kterou si sami zvolili, zůstanou ale přitom i částečně sami sebou. „Jednotliví aktéři jim dali i podobu, proto jsou ty postavy velmi pravdivé,“ dodává Lubomír Smékal. Podle něj se jedná o malý projekt a minimalistické jevištní řešení. „Přesto nás ale zaujalo, s jakou mírou detailů herci k inscenaci přistoupili, jak se herci nechají literární postavou, ale i určitou sociální situací, vtáhnout do nově vzniklé role,“ říká Lubomír Smékal.

Hlavním nosným tématem je právě podobnost mezi hercem a jeho postavou. „Inscenace nevznikla proto, aby jen odpovídala na konkrétní otázky, ale aby spíše vyvolávala vlastní otázky,“ upozorňuje Smékal.
Do příprav nového autorského projektu se členové spolku pustili po loňském úspěšném uvedení první hry Zpráva pro Minervu 2, která se často hrála před vyprodaným hledištěm. Premiéra nové inscenace tak mimo jiné odpoví na otázku, zda se spolku na úspěch Minervy podaří navázat. Poeticky na ni podle tvůrců navazuje.
„Příběh naší nové hry se odehrává nedaleko olomoucké čtvrti Černovír, kde místnímu Šamanovi dezertoval jeho kmen a on se jej všemi prostředky pokouší obnovit. Chceme se naším zkoumáním bavit a doufáme, že pobavíme i diváky,“ dodává Miroslav Krobot.
Divadelní spolek 23 je neprofesionální divadelní soubor, který vznikl jako platforma pro rozvoj autorského divadla z podnětu herce a režiséra Miroslava Krobota a psychologa a scenáristy Lubomíra Smékala, a to za podpory produkční společnosti Evolution Films. Členy spolku jsou úspěšní absolventi konkurzu a odborného výcviku dialogického jednání vedeného autorskou dvojicí Krobot-Smékal.