Charita otevřela databázi potřebných dětí k 16. ročníku projektu Vánoční balíček pro Ukrajinu - OLOMOUC.CZ
Reklama

Pátek 4. října 2024, svátek má František, venku je 8 °C

Charita otevřela databázi potřebných dětí k 16. ročníku projektu Vánoční balíček pro Ukrajinu

Zprávy z regionu

2.10.2024

Autor: red

Arcidiecézní charita Olomouc zahajuje 16. ročník projektu „Vánoční balíček pro Ukrajinu“. Tento tradiční humanitární projekt je zaměřen na přinášení radosti a naděje dětem na Ukrajině, které se ocitly v obtížné životní situaci.

Foto: Arcidiecézní charita

Letošní ročník je rekordní – k obdarování je vybráno celkem 461 dětí ze sociálně slabých rodin, dětských domovů a dalších zařízení v šesti ukrajinských městech: Berežany, Bortnyky, Chmelnyckyj, Kolomyja, Lopatyn a Ternopil. Děti pocházejí jak z místních komunit, tak z rodin přesídlených v důsledku válečného konfliktu nebo přírodní katastrofy. Zastoupeny jsou děti zdravé, ale žijící v chudobě, i děti s vážnými zdravotními problémy nebo postižením, jako je autismus nebo mozková obrna atd.

Podobně jako v předchozích letech si mohou dárci z České republiky vybrat dítě, které podpoří prostřednictvím vánočního balíčku, a to prostřednictvím online databáze na adrese darek.charitaproukrajinu.cz. Vybrat, komu dárek pošlete, můžete od 1. 10. do 15. 11. 2024. Po výběru dítěte je třeba připravit dárkový balíček s hodnotou 1 500 až 3 000 Kč a doručit ho na jednu ze zapojených Charit do 15. 11. 2024. Pravidla pro přípravu balíčků zůstávají stejná – dárky nesmí obsahovat potraviny, musí být složeny pouze z nových věcí a musí být vhodně zabaleny do vánočního papíru, obalené strečovou fólií a jasně označené jménem dítěte.

„Letos si děti přejí nejen oblečení, obuv a hygienické potřeby, ale také praktické předměty, jako jsou budíky, fotbalové míče, karty a šipky,“ říká Kateřina Biolková, koordinátorka projektu. „Očekáváme opět velký zájem a doufáme, že i přes komplikace způsobené letošními povodněmi se nám podaří obdarovat všechny děti v projektu.“