Denně čerstvé ryby? Lobster má širokou nabídku - OLOMOUC.CZ
Reklama

Sobota 26. dubna 2025, svátek má Oto, venku je 10.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Denně čerstvé ryby? Lobster má širokou nabídku

Advertorial

14.8.2023

Autor: Advertorial

Máte rádi mořské ryby? Nabídka čerstvých ryb a mořských plodů není v Olomouci příliš bohatá. Občas v restauracích narazíte na pražmu nebo mořského vlka, standardem se stal losos či tuňák. Ochutnali jste ale třeba ropušnici nebo kambalu? Lobster Family restaurant právě tyto ryby nabízí. Šéfkuchař podniku František Pospíšil má se zpracováním mořských tvorů bohaté zkušenosti, které sbíral v nejlepších pražských restauracích i na praxích v zahraničí.

Šéfkuchař František Pospíšil

Lidé se vracejí z dovolených u moře, kde ochutnali čerstvé ryby a mořské plody, někdy pár hodin poté, co je rybáři vytáhli z vody. Můžete takové nabídce konkurovat?
Ryba na talíři v restauraci u pláže bude mít určitě výbornou chuť. Ale kvalita a chuť ryby u nás od toho nebude až tak daleko. Moře sice z okna neuvidíte, ale ryby budou jen o pár hodin starší, než na italské pláži. Každý den máme závoz a na čerstvosti si zakládáme.

Co vlastně hostům nabízíte?
Denním standardem je pražma, vlk, nebo tuňák, sezónně pak štítník nebo halibut, od čtvrtka až do konce víkendu nabídku rozšiřujeme o kambalu, ropušnici, mořský jazyk, svatého Petra, mořského ďase a další prémiové ryby. V rámci sezónního menu, kdy představujeme kuchyně italských regionů, doplňují nabídku další jídla z ryb a mořských plodů – předkrmy, pasty, pizzy nebo risotta. Jako jediní v regionu připravujeme hostům denně i humry. Koneckonců, je to náš signature dish, který je i v názvu restaurace (pozn. humr je v angličtině lobster).

Jak ryby zákazníkům připravujete?
Záleží na druhu ryb. Třeba mořský ďas nebo ropušnice je nejlepší dušená nebo pečená. Mořského vlka rád připravuji na grilu, pečeného v solné krustě nebo jako ceviche (marinovaná syrová ryba). Obecně si hosté mohou vybrat ze tří úprav – grilování, pečení a acqua pazza, což je způsob dušení ryby s rajčaty, kapary, olivami a vínem. Rybu většinou připravujeme vcelku a vyfiletujeme ji na talíři přímo na stole.

Je dost lidí, kteří mají rádi ryby a jsou ochotni zaplatit za kvalitu?
Trvalo celkem dlouho, než se lidé naučili chodit a zvykli si, že u nás dostanou opravdu čerstvé suroviny. Teď už máme klientelu, která chodí vyloženě za rybami či mořskými plody. Volají dopředu, jakou rybu chtějí a jak by měla být velká. Zvýšený zájem vidíme i na kurzech vaření na toto téma, které pořádáme několikrát do roka.

Advertorial