Divadlo na cucky letos uvede tři premiéry. Známe první titul - OLOMOUC.CZ
Reklama

Středa 18. září 2024, svátek má Kryštof, venku je 16.1 °C

Divadlo na cucky letos uvede tři premiéry. Známe první titul

Kultura

13.9.2024

Autor: red

Divadlo na cucky, nezávislá olomoucká scéna, vstupuje do své 8. sezóny na Dolním náměstí s řadou novinek i očekávaných událostí. Sezóna bude zahájena v úterý 17. září od 18:30 reprízou inscenace Masaryková, která přináší jedinečný pohled na silnou ženskou osobnost našich dějin. V rámci této sezóny divadlo uvede tři premiéry a jeden happening, který oživí na jaře kulturní život ve městě.

Foto: Vojtěch Šoula

„Prozradím, co nás čeká do konce roku – první připravovanou premiérou bude autorská inscenace režiséra a olomouckého rodáka Adama Svozila na motivy románu Didiera Eribona Návrat do Remeše. Adam Svozil pro nás už v minulosti vytvořil inscenaci Úvod do současné trapnosti, kterou máme dodnes na repertoáru a těší se velké oblibě. V novince se ale představí nové herecké tváře, které budeme mít tu čest hostit v Divadle na cucky poprvé. Diváci se rozhodně budou mít na co těšit i v případě nové inscenace Studia SEN, tedy souboru, vzniklého z našeho pravidelného dramatického kurzu 50+, se kterým každoročně nazkouší inscenaci profesionální tvůrčí tým. Tuto sezónu se Studia SEN ujme režisér Tomáš Soldán a premiéra proběhne ještě před Vánoci.“ sdělila Silvia Vollmann, umělecká šéfka Divadla na cucky.

Téma třetí premiéry a happeningu zatím divadlo tají. Na závěr sezóny se ale diváci s jistotou mohou těšit na další ročník novocirkusové přehlídky Cirkuzkus, která se již tradičně koná v červnu a patří k vrcholům divadelní sezóny. Letos ji navštívilo téměř dva tisíce diváků.

Novinka: Cenový systém Pay What You Can, předplatné i věrnostní kartičky

Divadlo na cucky se od září rozhodlo zavést nový systém cenových kategorií Pay What You Can, který dává divákům možnost přizpůsobit cenu vstupenky jejich aktuálním finančním možnostem. Základní vstupné činí 280 Kč, přičemž zájemci mohou divadlo podpořit zakoupením vstupenek ve vyšších cenových kategoriích za 370 Kč nebo 460 Kč.

„I přes zdražení zůstáváme nejdostupnějším prostorem s divadelní nabídkou v Olomouci, což jsme si sami stanovili jako jednu z důležitých podmínek při cenotvorbě,“ vysvětlil Zdeněk Vévoda, mluvčí Divadla na cucky. „Rozhodli jsme se zároveň odměňovat věrné diváky. Na ty budou u pokladny čekat věrnostní kartičky s odměnami už za pět navštívených představení. V našem eshopu je dále možné zakoupit předplatitelskou kartu, která za výhodnou cenu opravňuje držitele k návštěvě tří titulů. Jde o pilotní verzi, počet předplatných je tedy limitovaný,“ popsal divadelní novinky Vévoda. 

Vzdělávací kurzy pro všechny věkové kategorie

V září a říjnu se naplno rozběhnou umělecko-vzdělávací kurzy, které divadlo pořádá pod značkou EDU pro zájemce různých věkových kategorií. Nabídka zahrnuje kurzy Malí tanečníci a dramatické kurzy pro děti od 6, 9 a 12 let. Pro mladé od 15 let je připraven rovněž vlastní kurz, dospělí mohou navštěvovat pohybový kurz Pohybem k sobě, a pro seniory je zde dramatický kurz 50+.

Podle mluvčího divadla je o tyto kurzy mimořádný zájem již druhým rokem po sobě. „Tento zájem svědčí o kvalitě našich lektorů i dlouhodobé koncepční práci, kterou v oblasti uměleckého vzdělávání Divadlo na cucky odvádí,“ uvedl Vévoda. Kompletní nabídka aktivit je dostupná na webu edu.nacucky.cz.

Původně divadlo plánovalo zahájit program již 12. září představením inscenace Tragédi, z důvodu nemoci však muselo otevření scény odložit. Sezóna 2024/2025 tak začne zmíněného 17. září a slibuje divákům nejen kvalitní divadelní zážitky, ale i možnosti pro vlastní umělecký rozvoj a zapojení se do kreativních aktivit. Více informací o programu naleznou zájemci na www.divadlonacucky.cz.