Reklama

Čtvrtek 22. srpna 2024, svátek má Bohuslav, venku je 23.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dnešek: Koncert Vltavy a festivaly židovské kultury, rozhlasu i filmů o výtvarném umění

DNEŠEK

18.10.2023

Jan Procházka

Je tu středa. Jaká bude?

9:00 / Prix Bohemia Radio 2023 - 3. den / různá místa konání
9:00 / Kavárna POTMĚ / Horní náměstí
15:00 / Otevřený ateliér: Socha jako lusk! / Muzeum umění
16:00 / Tvůrčí dílna pro dospělé: Dušičkové věnce s floristkou Janou Pajerovou / Art Rubikon
17:00 / vana Cahová (CJS FF UPOL): Max Zweig / Engelmannův kroužek / Červený kostel
17:00 / Církev v sekularizované společnosti / Arcidiecézní muzeum
18:30 / Zkáza totálního myšlení / Divadlo na cucky
20:00 / TEFF23: Zahájení festivalu a premiéra / Telegraph

Hned na tři festivaly dnes můžete zajít v různých částech Olomouce.

Třetí ročník filmové přehlídky snímků o výtvarném umění, umění ve filmu a videoartu TEFF letos v Telegraphu spojuje téma Na dosah. "Až na dosah vám totiž náš letošní filmový festival přiblíží osobnosti světa umění a do některých světů budete moci i vstoupit ve virtuální realitě," lákají pořadatelé. Promítat se bude snímek Příběhy umění z Tokia. "Jaká byla cesta japonského umění od 17. do 21 století? Přibližte se Tokiu na dosah. Příběhy umění z Tokia mapují skrze výstavu v oxfordském Ashmoleově muzeu 400 let neuvěřitelně dynamického a pestrého umění japonské metropole - od jemných dřevotisků Hokusaie a Hirošiga, až po pop artové plakáty, současnou fotografii, mangu, film a nová pouliční díla..." zve anotace.

Třetím dnem pokračuje festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio. I dnes můžete zajít na živé vysílání, nebo se zúčastnit přednášky, která si klade otázku, co kdyby dostala umělá inteligence kreativní kontrolu? "Dozvíte se, jak to vypadá, když povídky píše umělý autor i co se stane, když spolupracuje s autorem lidským," zvou pořadatelé do Kavárny Potmě. Můžete si také vychutnat koncert kultovní skupiny Vltava, která večer vystoupí ve staré budově rozhlasu.

Běží také přehlídka Dny židovské kultury. Dnes v Červeném kostele nabídne komponovanou přednášku Ivany Cahové o Maxu Zweigovi a Engelmannově kroužku v Olomouci. "Akce je spojená se scénickým čtením z díla tohoto izraelského německy píšícího dramatika původem z Moravy v podání studentů doktorského studia Katedry germanistiky FF UPOL," doplňují pořadatelé.

Mějte krásný den!