Dnešek: Varhanní koncert i vztahové drama - OLOMOUC.CZ
Reklama

Sobota 21. září 2024, svátek má Matouš, venku je 12.3 °C

Dnešek: Varhanní koncert i vztahové drama

DNEŠEK

5.9.2024

Autor: Jan Procházka

Je tu čtvrtek. Jaký bude?

17:00 / Úsměv a naděje se vrátí / Vědecká knihovna
18:00 / Kráľová / Dolní náměstí
19:00 / Kudla / Bounty Rock Cafe
19:00 / Antonín Dvořák ve francouzské společnosti / Kostel svatého Mořice
20:00 / Lenka v davu / Letní kino
20:00 / Až na věky / kino Metropol

Varhaník Johann Vexo dnes vystoupí v Kostele sv. Mořice v rámci Mezinárodního varhanního festivalu Olomouc. "Jako sólista vystupoval po celém světě ve významných chrámech například v Düsseldorfu, Melbourne, Moskvě, New Yorku a Vídni. Ve svém širokém repertoáru zahrnujícím tvorbu všech stylových období se zaměřuje na odkaz německých romantiků a francouzských mistrů, jejichž skladby provede i v Olomouci," slibují pořadatelé. 

"Dva diametrálně rozdílní lidé stejného znamení, se stejným smyslem pro humor a stejnou terapeutkou. Nekonečný konflikt mezi stejkem a tofu bezkompromisně a jasně rozděluje úlohy v jejich hudebním vesmíru," tak se identifikuje duo Lenka v davu, které tvoří zpěvačka Lenka Marie Minaříková a kytarista David Tuček. Jejich koncert si dnes můžete vychutnat v prostorách letního kina.

Norská režisérka Lilja Ingolfsdottir natočila autentické vztahové drama, které si z Karlových varů přivezlo pět ocenění, včetně ceny za nejlepší ženský herecký výkon pro Helgu Guren. "Marie se snaží skloubit kariéru s péčí o děti a domácnost, zatímco Sigmund je neustále na cestách. Stejně jako mnoho jiných vztahů, i ten jejich začal bezstarostnou zamilovaností. Po letech manželství však přichází vážná krize a Marie musí čelit svým největším obavám. Vztah ale nemůže zachránit, aniž by sama prošla upřímnou sebereflexí," píše se v anotaci k filmu Až na věky, který dnes můžete vidět v Metropolu.

Mějte krásný den!

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka