Dnešek: Jmenuji se Ašer Lev, paella i Tragédi - OLOMOUC.CZ
Reklama

Úterý 17. září 2024, svátek má Naděžda, venku je 15.1 °C

Dnešek: Jmenuji se Ašer Lev, paella i Tragédi

Tipy a názory

12.9.2024

Jan Procházka

Je tu čtvrtek. Jaký bude?

16:30 / Trienále SEFO 2024: Momenty / Muzeum umění
17:00 / Gastrovečer s Paellou / Telegraph
17:00 / Neznámý Jurkovič / Knihovna města Olomouce
18:30 / Tragédi / Divadlo na cucky
19:00 / Jmenuji se Ašer Lev / Moravské divadlo
19:00 / Německé symfonické varhany / Kostel sv. Mořice

Franz Hauk, vyhledávaný německý varhaník v současné době působí v katedrále v Ingolstadtu, kde před lety založil mezinárodní varhanní festival a profesionální sbor Simon Mayr Chorus. Dnes vystoupí v rámci Mezinárodního varhanního festivalu a během koncertu vzdá v Kostele svatého Mořice hold tvorbě německých skladatelů napříč staletími.

V kuchařském týmu Telegraphu je specialista na pravou španělskou paellu. "A tak nastal čas ji v konečně připravit. V atriu budete moci na vlastní oči vidět, jak se paella dělá. Nezůstane ale jen u ní, bude například quesadilla, polévka gazpacho a tapenáda s focacciou. A co u toho budete mít možnost pít? Chystáme litry nefalšované sangrie," lákají pořadatelé.

Jmenuji se Ašer Lev. Hra, kterou podle románu Chaima Potoka zdramatizoval Aaron Posner. Příběh mladého talentovaného Žida, který jde vstříc svému umu a prosazení vlastní identity, přestože tím ztratí propojení se svými „kořeny“, je intimní výpovědí o střetu hodnot v umění a v tradičním náboženství. S činohrou Moravského divadla ji nastudoval režisér Adam Steinbauer. V titulní roli se představí Marek Pešl. Představení můžete vidět třeba dnes večer.

Divadle na cucky se dnes můžete zamyslet nad otázkou "Proč lidé chodí do divadla? A proč jiní nechodí?" Přesně na to totiž hledá odpověď inscenace Tragédi režiséra Šimona Spišáka. Titul slibuje navzdory svému názvu spoustu zábavy, ale i odkazy na antické drama a zkoumání divadla jako společenského jevu.

Mějte krásný den!

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka