Dnešek: Freedom in Motion, Saturnin i Masaryk(ová) - OLOMOUC.CZ
Reklama

Čtvrtek 19. září 2024, svátek má Zita, venku je 13 °C

Dnešek: Freedom in Motion, Saturnin i Masaryk(ová)

DNEŠEK

17.9.2024

Jan Procházka

Je tu úterý. Jaké bude?

18:30 / Masaryk(ová) / Divadlo na cucky
19:00 / Freedom in Motion / Central
19:00 / Saturnin / kino Metropol
19:00 / Richard Wagner, Gabriel Fauré, Jan Novák / Reduta
20:00 / Ukulele orchestra jako Brno / Bounty Rock Cafe

Už třicátý první ročník Podzimního festivalu duchovní hudby začíná právě dnes zahajovacím koncertem v Redutě. Na programu jsou díla Richarda Wagnera, Jana Nováka i Gabriela Fauré. Vystoupí mezzosopranistka Marlene Lichtenberg, recitátor Richard Novák, Český filharmonický sbor a domácí Moravská filharmonie.

Divadlo na cucky se ohlíží za příběhem první dámy Charlotte Garrigue Masaryk. Hra Masaryk(ová) chce připomenout její myšlenky a přínos, který měla pro právě vznikající samostatný stát.

V Metropolu vás čeká divácky velmi úspěšná komedie o sluhovi, který se stane pánem svého pána. Na jevišti ožije příběh legendárního Saturnina. Podtitul inscenace "Vítejte v časech, kdy se k sobě lidé chovali slušně.", vypovídá nejen o charakteru hry platné v každé době, ale také o pojetí, které si pro realizaci Divadlo Na Jezerce zvolilo. Zdeněk Jirotka totiž nenapsal "pouze" humoristickou knihu - skrze laskavý humor oslavuje poctivost, slušnost a demokracii. 

Inscenace Freedom in Motion vznikla v koprodukci Moravského divadla s Muzeem umění v nově otevřeném prostoru CENTRAL a je poslední premiérou souboru baletu v této sezoně. Skládá se ze dvou autorských choreografií WHITEflag day a Inventing Freedom, které si pro olomoucké publikum připravili choreografka Roberta Ferrara a choreograf Štěpán Pechar. Oba využívají uspořádání hlediště, které tvoří arénu a divákům přináší bezprostřední zážitek.

Mějte krásný den!

 

Vzhledem k mimořádné meteorologické situaci mohou být některé akce zrušeny či přesunuty.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka