Dnešek: Prodaná nevěsta i kino naslepo - OLOMOUC.CZ
Reklama

Čtvrtek 19. září 2024, svátek má Zita, venku je 19.9 °C

Dnešek: Prodaná nevěsta i kino naslepo

DNEŠEK

18.9.2024

Jan Procházka

Je tu středa. Jaká bude?

15:00 / Otevřený ateliér: Nový kabát pro sochu / Muzeum umění
18:00 / Sběratelství současného umění: Blanka Čermáková / Telegraph
19:00 / Prodaná nevěsta / Moravské divadlo
20:00 / Kino naslepo / kino Metropol

Pokud máte rádi překvapení, zajděte dnes do Metropolu, kde vás čeká Kino naslepo. Chvilku napětí před neznámým filmem vystřídá příjemný zážitek a zcela nová zkušenost. Cca 15 až 20 minut po začátku filmu budete mít možnost odejít ze sálu a vrátit vstupenku v případě, že jste již snímek viděli a nechcete jej vidět znovu či se vám nelíbí a nechcete jej vidět celý.

V přednáškovém cyklu Sběratelství současného umění se od úspěšných i začínajících sběratelů či kurátorů a odborníků na investice do současného umění dozvíte, jaké impulsy je dovedly k zájmu o trh se současným uměním. Prozradí, jakým způsobem svou sbírku tvoří či pomáhají vytvářet, a jaká jsou jejich kritéria při výběru konkrétních děl. Přednáškový cyklus Telegraphu je určen úplným laikům se zájmem o umění, tak i sběratelům, kteří si lámou hlavu nad tím, jak svoji sbírku zhodnotit nebo vytvořit pozoruhodnou a ojedinělou kolekci. Přednášet dnes bude galeristka Blanka Čermáková.

Prodaná nevěsta, nejznámější česká opera skladatele Bedřicha Smetany, je poslední novinkou aktuální sezony Moravského divadla. Režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová ji vypráví jako vzpomínku operní divy Emy Destinnové. Ta se totiž zasloužila o její uvedení na předních světových scénách a mnohokrát v ní vystoupila v roli Mařenky. Dnes večer v Moravském divadle.

Mějte krásný den!

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka