Dnešek: Večer filmové hudby i architektonická prohlídka Senima - OLOMOUC.CZ
Reklama

Úterý 1. října 2024, svátek má Igor, venku je 12.6 °C

Dnešek: Večer filmové hudby i architektonická prohlídka Senima

DNEŠEK

DNES 00:00

Jan Procházka

Je tu úterý. Jaké bude?

Muzeum umění začíná soustavně mapovat místní porevoluční kulturu. Spolupodílelo se na vzniku nového dílu podcastu Mluvící objekty, který se věnuje dějinám a architektuře obchodního domu Senimo. Bývalá aukční hala olomouckých jatek z roku 1893 byla na konci osmdesátých let 20. století v havarijním stavu a hrozila jí demolice. Na počátku devadesátých let budovu zakoupilo Zemědělské družstvo Senice na Hané, které ji přeměnilo na supermarket Senimo. Tento obchodní dům, otevřený v roce 1993, je jedním z prvních svého druhu u nás a v podobě, v jaké byl tehdy otevřen, se nachází de facto dodnes. S autory podcastu se dnes můžete vydat na prohlídku.

Divadle na cucky vás dnes čeká humorné divadlo z dob klimatického rozvratu s poněkud komplikovaným názvem Budoucí lokální hvězda Hochman hraje bývalou globální hvězdu Thunberg. Jaká bude Hochmanova one man show? To zjistíte večer!

Moravská filharmonie dnes zve do Reduty na koncert známé filmové hudby. "Zazní skladby z filmů Ben Hur, Titanic, Bídníci či sérií Harry Potter a Star Wars," slibují pořadatelé. Zpívat bude  Kristýna Daňhelová, průvodního slova i taktovky se ujme šéfdirigent plzeňské filharmonie Chuhei Iwasaki.

Mějte krásný den!

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka