Dnešek: Splašené nůžky, autorské čtení i dvojkoncert v Jazzu - OLOMOUC.CZ
Reklama

Středa 23. října 2024, svátek má Teodor, venku je 8.3 °C

Dnešek: Splašené nůžky, autorské čtení i dvojkoncert v Jazzu

DNEŠEK

DNES 00:01

Jan Procházka

Je tu středa. Jaká bude?

15:00 / Otevřený ateliér: Rovnováha barev a tvarů / Muzeum moderního umění
16:30 / Kinderklub / Vědecká knihovna
17:00 / Jindřich Mann: Stříbrný kouzelník / Červený kostel
17:30 / Amerikánka / kino Metropol
19:00 / Matky na tripu / Divadlo Tramtarie
19:00 / Splašené nůžky / Moravské divadlo
19:00 / Petr Šprincl / Muzeum umění
19:00 / Kafka has left the building / Konvikt
20:00 / Chora Sfakion + Toad Planet / Jazz Tibet Club

"Stříbrný kouzelník je sebevědomá, rafinovaná a zralá próza, plná konkrétních scén a obrazů, které vypravěč vytahuje z klobouku s pobaveným úsměvem iluzionisty. Jindřich Mann je autor s citem pro jazyk, intelektuální hloubkou a vnitřní poctivostí. Čtenáře si podmaňuje melodií a jazykem, který přirozeně mísí obřadné s pouličním, přímou řeč s nepřímou, otázky s meditacemi," píše se v anotaci ke knize Jindřicha Manna Stříbrný kouzelník. Dnes vpodvečer z ní v Červeném kostele bude číst sám autor. 

Moravské divadlo vám dnes umožní doslova prožít detektivní komedii Splašené nůžky. "Zavedeme vás do stylového kadeřnického salonu, který se nachází v centru Olomouce a jehož majitelem je poněkud výstřední kadeřník Tony Řezníček. Den jako každý jiný nabere nečekané obrátky ve chvíli, kdy je v bytě nad salonem zavražděna majitelka domu, virtuózní klavíristka Isabela Czerna. Do kadeřnictví záhy vtrhne policie a začne vyšetřovat vraždu, kterou musel spáchat někdo z přítomných. A protože důkazů je málo a atmosféra houstne, jsou k vyšetřování vyzváni i sami diváci…" lákají pořadatelé.

V Jazz Tibet Clubu si můžete dnes vychutnat dvojkoncert. "Chora Sfakion je mladá parta ze Znojma, která v průběhu své dvouleté existence hledala špinavý zvuk v temných zákoutích suterénu a ještě temnějších zákoutích garáže, kde ho nakonec našla. Identifikace a žánrová zařaditelnost je to, co stále hledá, ale už s mnohem menší urputností a vlastně s částečnou nechutí, kombinovanou s nadprůměrnou chutí k jídlu, která vedla až k vytvoření parodického pseudožánru 'gastropunk'," představují pořadatelé prvního z účinkujících. Tím druhým měl být hudební projekt Toad Planet, ale bohužel se pro nemoc nezúčastní. Věříme, že náhradník bude stejně tak kvalitní, nicméně další možné změny jsou vyhrazeny.

Mějte krásný den!

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka