Dnešek: Masaryk(ová) i prohlídka Centralu a koncert filharmonie - OLOMOUC.CZ
Reklama

Čtvrtek 24. října 2024, svátek má Nina, venku je 11.1 °C

Dnešek: Masaryk(ová) i prohlídka Centralu a koncert filharmonie

DNEŠEK

DNES 00:00

Jan Procházka

Je tu čtvrtek. Jaký bude?

10:00 / Hanácké čtvrtky v Galerii Moritz / Galerie Moritz
17:00 / Z Centralu do Moskvy a zase zpátky / Central
17:00 / Prezentace knihy: Moje cesta k našim Němcům / Červený kostel
17:00 / Autorské čtení Ivo Skopala / Knihovna města Olomouce
18:30 / Masaryk(ová) / Divadlo na cucky
19:00 / Slavíme s českou hudbou / Reduta
19:00 / Vedlejší účinky / kino Metropol

Sto let loni uplynulo od úmrtí manželky prvního československého prezidenta, Charlotte Garrigue Masaryk. Divadlo na cucky se při této příležitosti rozhodlo ohlédnout za životním příběhem první dámy a připomenout její myšlenky a přínos, který měla pro právě vznikající samostatný stát. Inscenaci Masaryk(ová) dnes můžete opět vidět v Divadle na cucky.

Blížící se státní svátek oslaví Moravská filharmonie ryze českým programem a ve hvězdném obsazení mimořádných mladých umělců mezinárodního renomé. "Rumunský violoncellista Andrei Ioniță je vítězem prestižní mezinárodní soutěže Petra Iljiče Čajkovského a pravidelně vystupuje se špičkovými orchestry a dirigenty napříč meridiány. V Olomouci a dalších krajských městech zahraje s Moravskou filharmonií známý Dvořákův koncert. U dirigentského pultu stane nejnadějnější český dirigent Jiří Rožeň, jenž s filharmonii nastuduje i Martinů slavnostní předehru z jeho zralého amerického období, aby na závěr koncertu k divákům promluvil nejniternější hudební opus letošního jubilanta Bedřicha Smetany – orchestrální úprava jeho Smyčcového kvarteta Z mého života," lákají pořadatelé na koncert s názvem Slavíme s českou hudbou do Reduty.

Před několika měsíci byly po mnoha letech znovu otevřeny prostory někdejšího kina Central. Ty po rekonstrukci fungují jako scéna pro živé umění. Spletitými osudy bývalého kina, jehož historie sahá do předminulého století, vás dnes provede jeho dramaturg Alexandr Jeništa v pořadu Z Centralu do Moskvy a zase zpátky, odkazujícím na název, který kino jeden čas neslo.

Mějte krásný den!

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka