Dnešek: Návrat Jokera i dokument o deepfake - OLOMOUC.CZ
Reklama

Středa 2. října 2024, svátek má Olívie, venku je 11 °C

Dnešek: Návrat Jokera i dokument o deepfake

DNEŠEK

DNES 00:00

Jan Procházka

Je tu středa. Jaká bude?

14:00 / Woodstock na Letňáku / Letní kino
15:00 / Otevřený ateliér: Tajemné schránky / Muzeum umění
17:00 / Sci-Fi Film Festival Future Gate + Věda ve filmu Jiné tělo / Telegraph
18:00 / Kurz asertivity s Pavlem Hekelou / Moravské divadlo
19:00 / Bedřich Smetana, Josef Bohuslav Foerster, Bohuslav Martinů, Josef Suk / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Joker: Folie A Deux / Premiere Cinemas
20:00 / Iva Bittová & Ivo Viktorin Trio / Jazz Tibet Club

Neúspěšný komik Arthur Fleck se během věznění v Arkhamské státní nemocnici setkává s láskou svého života Harley Quinn. Pokračování úspěšného filmu Joker z roku 2019 tentokrát kombinuje žánrové postupy muzikálu a thrilleru. V hlavních rolích se představí Joaquin Phoenix a Lady Gaga. Režie velkolepého snímku se opět ujal Todd Phillips, který je společně se Scottem Silverem autorem scénáře. Film Joker: Folie à Deux (což v překladu znamená šílenství dvou) můžete dnes vidět v Metropolu nebo Premiere Cinemas.

Žijeme v době, kdy videa nebo snímky vytvořené umělou inteligencí jsou již k nerozeznání od pravých. "V dokumentárním snímku Jiné tělo narazíme na pojem a zároveň závažný problém, který vám může v některých případech i zničit život – pomocí umělé inteligence a zneužití vaší identity lze vytvořit dokonalá pornografická videa a to zcela bez vašeho vědomí," píše se v anotaci k dokumentu, který dnes promítne Telegraph. Studentka vysoké školy se v něm vydá na strastiplnou cestu do temného světa technologie deepfake, aby našla odpovědi, spravedlnost a očistila svou pravou identitu. Film bude doplněn přednášku Miroslava Homera z Univerzity Palackého v rámci společného cyklu Věda ve filmu!

Jak často se vám stává, že nejste schopni říci „ne“? Možná právě pro vás je určen kurz asertivity, který pořádá Moravské divadlo. Lektorem kurzu je Pavel Hekela, emeritní ředitel Moravského divadla Olomouc a Českého rozhlasu Olomouc, herec, divadelní režisér a pedagog Univerzity Palackého. Tento obor vyučuje na univerzitě již mnoho let, pracuje nejen se studenty, ale také s přednášejícími. Působí i jako lektor hlasové výuky pro zájemce mnoha profesí.

Mějte krásný den!

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka