Dnešek: Než skončí léto nebo Kino oldies - OLOMOUC.CZ
Reklama

Pondělí 7. října 2024, svátek má Justýna, venku je 6.9 °C

Dnešek: Než skončí léto nebo Kino oldies

Dnešek

8.7.2024

Marie Sotonová

Je tu pondělí. Snad už jsou dešťové přeháňky za námi a užijeme si je pouze v muzikálu Zpívání v dešti. :)

Kam zajít?

14:00 / Prázdniny s Broučkem / Kino Metropol
18:00 / Umění v kině: Perugino - věčná renesance / Kino Metropol
20:00 / Než skončí léto / Kino Metropol
20:00 / Kino oldies: Zpívání v dešti / Telegraph

Dokument Perugino – věčná renesance představuje lehce zapomenutého, ale významného italského malíře. Jeho žákem byl například Raffael Santi. Jak je pro renesanční období příznačné, nesou jeho obrazy často náboženská témata. Několik jeho děl se nachází i v Sixtinské kapli. Samotný dokument má velmi kvalitní obrazové zpracování. Nečekejte pouze suché zahrnutí historickými informacemi, ale film lahodící oku.

Oblíbenost na festivalu v Benátkách si získalo australské drama Než skončí léto. Když se šestnáctiletá Milla zamiluje do dvaceti-tříletého drogově závislého Mosese, tak z toho její bohatá rodina není zrovna dvakrát nadšená. Ale snaží se být vůči jejich vztahu shovívaví, zvláště protože Mille zrovna diagnostikovali rakovinu. Po čase rodičům dojde, že tato láska je jedna z mála věcí, které ji teď dělají šťastnou. Romantický příběh, do kterého zasáhnou drogy a vztahy v rodině, můžete shlédnout ve 20 hodin.

Telegraph toto léto uvede čtyři americké filmy, které se vrátí na plátna i po půl století. Prvním ze čtveřice je snímek z padesátých let – Zpívání v dešti, který je jedním z těch nejoblíbenějších muzikálů své i této doby. Ocitnete se ve filmařském prostředí, kde herci němých filmů točí svůj první mluvený film. Kvůli pisklavému hlasu hlavní herečky musí vynalézt i další prvotinu – dabing. Komedie plná melodických písní je satirou na Hollywood 20. let. 

Přejeme hezký den!

Autor článkuMarie Sotonovásotonova@olomouc.cz

Marie Sotonová