Dnešek: Začíná Flora, v Jazzu zahraje Peter Lipa - OLOMOUC.CZ
Reklama

Čtvrtek 3. října 2024, svátek má Bohumil, venku je 10.3 °C

Dnešek: Začíná Flora, v Jazzu zahraje Peter Lipa

DNEŠEK

DNES 00:00

Jan Procházka

Je tu čtvrtek. Jaký bude?

Na výstavišti dnes začíná Podzimní Flora. "Můžete se těšit na široký výběr ovoce i zeleniny a to i méně známých druhů. Kromě trhů bude možné i něco ochutnat v rámci gastrofestivalu Olima," lákají pořadatelé. Hlavní expozici bude vévodit šestimetrová postava ženy pojmenované NATURA se sukněmi zdobenými kvalitním tuzemským ovocem a zeleninou. Připraven je i bohatý doprovodný program.

Peter Lipa je slovenský zpěvák a skladatel, jedna z nejvýznamnějších osobností slovenské jazzové scény. Jeho hudba vychází ze spojení jazzu a blues, ale nechybí R&B, groove, nebo vocalese a šanson. "Jeho skupinu tvoří vynikající mladí slovenští hudebníci, mezi nimi i ojedinělý saxofonista Radovan Tariška. Padesátiletá hudební praxe je pro Lipu velkou školou života, kterou v klubové atmosféře využívá tak, že diváci se stávají důležitou součástí koncertu," lákají pořadatelé do Jazz Tibet Clubu, kde dnes tato legenda vystoupí.

"Po invazi sovětských vojsk do Prahy v roce 1968 hledá mladá začínající fotografka únik z československé normalizace a vydává se na divokou cestu světem, kterou dokumentuje na tisících subjektivních fotografií..." To není zápletka filmu, ale začátek příběhu Libuše Jarcovjákové, legendy světové fotografie a nespoutané ženy, která se vzepřela všem konvencím. Její život je mozaikou fascinujících setkání a divokých příběhů – od drsného undergroundu komunistického Československa, přes exkluzivní focení pro módní špičky v Tokiu, až po dramatický útěk do západního Berlína, kde byla svědkem pádu Železné opony. Z tisíců analogových fotografií a stránek osobních deníků vznikl v režii Kláry Tasovské formálně jedinečný dokument s názvem Ještě nejsem, kým chci být, který nadchl publikum na festivalu Berlinale. Dnes ho uvidíte v Metropolu.

Mějte krásný den!

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka