Návrat Amélie, Don Juan i pohádka. Tramtarie vstupuje do 21. sezony - OLOMOUC.CZ
Reklama

Sobota 28. září 2024, svátek má Václav (dnes je Den české státnosti), venku je 13.2 °C

Návrat Amélie, Don Juan i pohádka. Tramtarie vstupuje do 21. sezony

Kultura

DNES 05:03

roc jap

Symbolicky 21. září zahájilo Divadlo Tramtarie svoji 21. sezonu. Prvním představením byla obnovená premiéra oblíbené komedie Amélie z Hejráku v hlavní roli s Dominikou Hrazdílkovou. V rámci sezony pak Tramtarie uvede pět zbrusu nových inscenací. První z nich bude romantická komedie Don Juan v New Yorku, diváci se dočkají i dramatu Hra či nové pohádky.

První premiérou bude romantická komedie Vladislava Kracíka Don Juan v New Yorku.

Foto: archiv Tramtarie

Divadlo Tramtarie má za sebou divácky velmi úspěšnou dvacátou sezonu, v níž celková návštěvnost představení přesáhla 97 procent. Neméně úspěšný byl také festival Olomoucké nejen shakespearovské léto, který během dvanácti dnů navštívilo téměř pět tisíc diváků. Do nové sezony tak Tramtarie vstupuje plna očekávání s odhodláním na zmíněné úspěchy navázat.

Začátek sezony bude ve znamení návratu Amélie z Hejráku. Tato originální parafráze kultovního filmu Amélie z Montmartru měla premiéru v roce 2021 a získala si srdce mnoha diváků. Následně ale byla tato inscenace stažena z repertoáru z důvodu vážné nemoci jednoho z hlavních představitelů. Od 21. září, téměř po dvou letech, bude Amélie opět k vidění na prknech Divadla Tramtarie.

Na 15. října je naplánovaná premiéra romantické komedie Don Juan v New Yorku. Hlavním hrdinou příběhu není nikdo jiný než největší svůdník všech dob, zvaný Don Juan, který se ale hnutím osudu ocitne v jedné psychiatrické klinice v současném New Yorku. V hlavních rolích se objeví ženy, humor, svádění a láska. “Tuhle inscenaci jsem měl v plánu už před pár lety, ale čekal jsem, až budu mít vhodného představitele. A tím se stal náš nejmladší člen souboru František Herz,” zmínil umělecký šéf Tramtarie Vladislav Kracík.

V prosinci uvede Tramtarie jeden z očekávaných vrcholů sezony. Bude jím psychologické drama Hra, které je inspirované stejnojmenným filmem Davida Finchera. Diváci se tak mohou těšit na parádní napínavou jízdu, která je nenechá ani na vteřinu vydechnout. V hlavní roli se představí Miroslav Černý. 

Na leden přichystalo divadlo premiéru určenou nejmenším divákům. Ponese název Viking Viki a drak. Její režie se ujme mladý hostující režisér Jiří Liška. “Můžete se opět těšit na titul, který je sice určen pro děti, ale rozhodně pobaví i rodiče,” slíbil Kracík.

Další inscenace budou v rukách opět hostujících režisérů. Hana Marvanová ani Petr Štindl nejsou však v Tramtarii poprvé. Diváci je znají už díky inscenacím Horory z manželských ložnic (Marvanová) a Dealeři (Štindl). “Konkrétní tituly ale představíme až v lednu, aby bylo na co se těšit,” podotkl Kracík.

Ze stávajících titulů zůstává v repertoáru z loňských novinek komedie Matky na tripu, Čekání před nebeskou bránou, Můj romantický příběh. Z předchozích sezon zůstávají stále úspěšné tituly jako Válka Roseových, Horory z manželských ložnic, Fat cabaret, Zpátky ve hře, Smrt jim sluší, Na Větrné hůrce, nejúspěšnější hit Kabaret nahatý Shakespeare.