Galerii Šantovka nově zdobí výtvarné dílo Jana Bicana - OLOMOUC.CZ
Reklama

Pondělí 16. září 2024, svátek má Ludmila, venku je 13.8 °C

Galerii Šantovka nově zdobí výtvarné dílo Jana Bicana

Zprávy z regionu

7.9.2024

Autor: red

Vnitřní prostory olomoucké Galerie Šantovka se mohou pochlubit nejen nadčasovým designem, ale i originální výtvarnou výzdobou. K Another Wall, tedy největší sdílené nástěnné malbě v nejvyšším patře galerie z roku 2017, nyní přibyla další velkoplošná grafika z dílny umělce Jana Bicana. Nový počin originálního výtvarníka doprovází až do 15. září také výstava jeho obrazů s názvem Rok draka, spreje a akrylových skvrn.

Foto: Galerie Šantovka

Motivem nové nástěnné malby v mínus prvním patře je Nesnesitelná lehkost bytí. Tato grafika vychází z původní Bicanovy malby akrylového plátna, inspirovaného cestou na perlu balkánských ostrovů. Klidná hladina moře se prolíná v chaos všudypřítomné rychlosti bytí. „Na moment se však člověk zastaví a připomene si, jaké to je jen tak plout. Časem, prostorem a svobodou bytí. Právě to je i gró myšlenky. Ať už budeme na pláži, sjezdovce nebo v nákupní galerii, je důležité se zastavit, nadechnout se a připomenout si krásnou – jak by řekl klasik – až nesnesitelnou lehkost bytí,“ vysvětluje autor Jan Bican.  

Vytvoření nového výtvarného díla lze vnímat také jako oslavu dokončení modernizace a rozšíření gastronomické zóny Galerie Šantovka. Nová jídelní zóna bude slavnostně otevřena 15. září. 

Jan Bican je český umělec, jehož tvorbu definují kontrastní tahy olejovými barvami, prvky rozpitého inkoustu a akrylové skvrny v kombinaci se sprejem. Mimo plošnou tvorbu přenáší malby a ilustrace na různé užitné produkty. Pro Galerii Šantovku vytvořil i speciální edici oblečení, která je k zakoupení v infostánku u hlavního vstupu do galerie.