Nově otevřená Hanácká hospoda: to je místo, kde se tradice dokonale snoubí s moderními prvky - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 27. dubna 2025, svátek má Jaroslav, venku je 7.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nově otevřená Hanácká hospoda: to je místo, kde se tradice dokonale snoubí s moderními prvky

Tipy a názory

16.6.2015

Autor: Barbora Sísová

Jídelníček v hanáčtině, freskové malby hanáckých selek, hašlerka jako desert po smažených tvarůžkách i charakteristický hospodský pach – to byla legendární Hanácká restaurace na Dolním náměstí, která před rokem a půl ukončila svůj provoz. V posledních dnech už je opět kolem rušno. Pojďte se s námi podívat, jak to vypadá v nově otevřené Hanácké hospodě...

Hanácká restaurace byla po dlouhou dobu považována za součást života běžného Olomoučana. Když přijela návštěva z jiného města či státu, šlo se do Hanácké, turisté se mohli pokochat jídelníčkem v ryzí hanáčtině a ochutnat typické české speciality. Navázali noví majitelé na tuto tradici, nebo hospodu proměnili k nepoznání? "Jak se to vezme, nechtěli jsme zničit celou historii této prostory, a tak si můžete všimnout zachovaných hanáckých fresek s hanáckými nápisy, zároveň jsme však chtěli, aby restaurace působila moderněji, takže jsme provedli četné interiérové změny, včetně vzduchotechniky, která byla zvlášť ke konci provozu restaurace velkou slabinou,“ popsal majitel restaurace Jaromír Cekota, který prozradil, že na provedené změny lidé reagují různě. "Jde vidět, že mnozí lidé sem nakukují ze zvědavosti, jak to tu nyní vypadá. Dají se rozdělit na dvě skupiny, jedni nakouknou dovnitř a smutně odejdou, že to nevypadá stejně a nenabízíme stejná jídla, jiní vstoupí dovnitř a vyzkouší nás, naštěstí jsou většinou spokojeni, což nás samozřejmě těší," popsal Cekota.

A co tedy najdete v jídelním lístku? Zachovaly se tu klasiky z české kuchyně, doplněné moderní kuchyní. Najdete tu svíčkovou na smetaně, konfitovanou kachnu s červeným zelím, hovězí guláš, řízky i tvarůžky v pivním těstíčku. V nabídce však jsou i stále oblíbenější burgery, saláty nebo hovězí steaky z kvalitního masa. "Z naší nabídky bych hostům doporučil kachní prsíčka s batátovou kaší a grilovaným salátem. Křupavou kačenku příjemně doplňují nasládlé batáty v kombinaci s kyselejší třešňovou omáčkou. Za zmínku stojí i naše hovězí líčka, ryby nebo vegetariánská jídla," láká majitel.

A já začínám zvědavě listovat v jídelním lístku, nakonec jsem potěšena zjištěním, že pod pojmem ryba není myšleno filé a za vegetariánským jídlem se neskrývá smažený sýr. Ochutnat tu můžete mořskou štiku s celerovou kaší nebo candáta s grilovanou zeleninou, pečenými bramborovými plátky a estragonovou omáčkou. V průběhu letních měsíců se navíc ryba pravidelně objevuje také na poledním menu. Kromě vegetariánských salátů je v nabídce také koláček z polenty s uzeným sýrem nebo bramborový karbanátek s pažitkou a parmazánem.

Myslí se tu však také na ty, kteří si chtějí dát něco dobrého k večernímu posezení u piva. Pro ty jsou v nabídce kolena, žebra, kuřecí křidélka nebo nejrůznější pomazánky. "Chtěli jsme, aby bylo v nabídce něco malého, když si jdou třeba chlapi večer sednout na pár piv, proto jsme zařadili domácí pomazánky. V nabídce je například tvarůžková, škvarková, hovězí masová pomazánka se švestkovým čatní nebo kachní játra s čerstvým chlebem a cibulovým džemem," popsal majitel, co dobrého si tu můžete objednat, když se z jednoho piva stane víc kousků. A věřte, že to se tu může stát velmi jednoduše. Na čepu je dvanáctka Radegast z tanku, kterou nikde jinde v Olomouci nenajdete. "Tanková technologie umožňuje načepovat pivo v té nejlepší kvalitě. Hotové pivo se nepasterizované stáčí v pivovaru ze zásobníků do automobilových cisteren, v restauraci je pivo stočeno do nádrží (tanků). Celá zásoba piva je trvale vychlazena na vhodnou teplotu, takže ani při velké výtoči nenastanou problémy s chlazením. Pivo skladované tímto způsobem může být nepasterizované a proto chutnější,“ popisuje majitel. Na čepu je také Pilsner Urquell i nealko pivo, dámy, které neholdují klasickým pivům, si pochutnají na pšeničném pivu Fénix nebo jablečném cideru Kingswood.

Pokud chcete svůj večer trošku přiostřit, pak doporučujeme originální pálenky firmy Žufánek, které nabízí například slivovici a hruškovici z dubového sudu, absinthe vyrobený originální francouzskou recepturou nebo tradiční bylinný likér z dob Haškova Švejka – kontušovku.

Dostali jste chuť nově otevřenou restauraci vyzkoušet? Pak se podívejte na dnešní polední menu. Určitě si vyberete.

Historie Hauenschildova paláce, kde se nachází Hanácká hospoda
Nejstarší zmínka o domě je z roku 1569, kdy Martin a Anna Matušovi koupili dům se zařízením vinárny K renesanční přestavbě dochází v 90. letech 16. století za nových majitelů z rodiny Hauenschildů. Průčelí prošlo barokní úpravou na počátku 18. století, nejvyšší patro je novodobou nadstavbou. V letech 1744–1768 se v domě hrávalo divadlo, ve dvoře pro něj byl vybudován zvláštní sál. Pamětní deska u vchodu do dnešní Hanácké hospody připomíná fakt, že se zde, v tehdejším hostinci „U černého orla“, při svém olomouckém pobytu ubytoval roku 1767 salcburský kapelník Leopold Mozart s ženou a dětmi. Mladý Mozart v Olomouci i přes svou nemoc komponoval a složil zde 6. symfonii F-dur.

Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz

Barbora Sísová
Reklama

ÚVT internet s.r.o. (partnerská pobočka NejPřipojení)

Katalog firem » Služby » Internet provider

Připojení k internetu nejen v Olomouci, ale na celém území ČR. Díky velkému výběru z více druhů IPTV platforem si televizní obsah nastavíte zcela podle svých potřeb.