Hudební vystoupení, nové výstavy i komentované prohlídky Červeného kostela. Vědecká knihovna láká na pestrý červnový program - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 8. září 2024, svátek má Mariana, venku je 19.5 °C

Hudební vystoupení, nové výstavy i komentované prohlídky Červeného kostela. Vědecká knihovna láká na pestrý červnový program

Zprávy z regionu

4.6.2024

Autor: red

Návštěvníci Vědecké knihovny v Olomouci si i před prázdninami mohou vybírat z bohaté kulturní nabídky. Před létem Vědecká knihovna zakončí první část přednáškových cyklů a besed, zároveň přinese i energická hudební vystoupení a zahájí nové výstavy.

Ilustrační foto

Foto: Lenka Šťastná

Začátkem měsíce se završí dva přednáškové cykly, které probíhaly během první poloviny roku. Univerzita v kostele nabídne ve středu 5. 6. v 17:30 přednášku Jak se podniká udržitelně Ondřeje Kročila z katedry ekonomických a manažerských studií FF UP. Přednáškový cyklus Umění stárnout bude zakončen 6. 6. v 17 hodin dvěma výklady odborníků z praxe. Dagmar Malotová pohovoří o geriatrické péči v přednášce Čím vás překvapí geriatr,  Zbyněk Vočka naváže výkladem ze sociální oblasti Kam se mohu obrátit, když potřebuji pomoct. Po prázdninové pauze se všechny cykly, které se těšily velkému zájmu ze strany veřejnosti, vrátí a nabídnou nová zajímavá témata.

V prvním červnovém týdnu proběhne celorepubliková akce Noc kostelů, do které se zapojí i Vědecká knihovna v Olomouci s Červeným kostelem. V pátek 7. 6. bude kostel přístupný až do desáté hodiny večerní a návštěvníci si budou moci v nevšedním čase prohlédnout jeho interiér i aktuální výstavy. O hudební doprovod se postará sbor Nota Bene Prostějov, který vystoupí se třemi různorodými bloky. V 18:00 zahájí vystoupení českými skladbami jako součást projektu Rok české hudby, ve druhém výstupu od 18:45 zazní duchovní hudba a ve třetím od 19:30 se můžou návštěvníci těšit na spirituál a gospel.

Ve středu 12. 6. od 17:00 proběhne závěrečný díl projektu Spisovatelé do knihoven. Tentokrát zavítá do VKOL spisovatel, novinář a sociolog Stanislav Biler, autor knihy Destrukce, za kterou mu byla udělena cena Magnesia Litera za prózu.

Během června nebude nouze ani o hudební program. Písničkář Tomáš Krejčiřík z olomoucké kapely Hope Astronaut vystoupí 18. 6. od 18:30. V komorní podobě sólového koncertu vynikne jeho energická hra na kytaru a upřímné osobní texty.

Po roce se opět prostor před Červeným kostelem stane jedním z míst největšího olomouckého festivalu živé hudby v ulicích Olomouc (o)žije. V sobotu 22. 6. se od 14 do 22 hodin postupně rozezní písně kapely Leeb0rn, Romana Býmy a Floating Backwards.

Během června zahájí Vědecká knihovna rovnou dvě nové výstavy. Od 4. 6. bude k vidění výstava Rok v přírodě v Galerii Biblio (1. patro hlavní budovy VKOL). Výstava představí soubor výukových obrazů Měsíce v přírodě ze sbírky Muzea Komenského v Přerově. Jedná se o dvanáct tisků vydaných v roce 1940 a určených pro didaktické účely jako školní pomůcka. Návštěvníci si budou moci výstavu prohlédnout až do konce srpna.

Od 24. 6. zaplní Červený kostel fotografie Pavla Koppa. První část výstavy nazvaná Chvilky s Miroslavem Horníčkem shrnuje historii vzniku knížky Chvilky s Itálií, která obsahuje italské fotografie Pavla Koppa doprovázené jedinečnými texty Miroslava Horníčka, druhá část pak nese název Mariánské Lázně – Člověk ve městě a město v člověku. Vernisáž se uskuteční 24. 6. v 17:00 a součástí bude také beseda. Obě výstavy budou ke zhlédnutí do 15. srpna.

Od června do října nabízí Vědecká knihovna také komentované prohlídky Červeného kostela. V době konání akcí se prohlídky nekonají. Vstup je zdarma. Průvodcovská služba v Červeném kostele je realizována v rámci projektu Průvodcovské služby za finanční podpory statutárního města Olomouc. Podrobný program a aktuální doba komentovaných prohlídek je k dispozici na www.vkol.cz/cervenykostel