UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Káva je láska na celý život, říká majitel pražírny KAFE KODÓ Petr Šterc
Tipy a názory
23.8.2018
Zuzana Doleželová
Když děláte něco, co máte rádi, na výsledku je to vidět. Když je navíc to "něco" spojeno s kávou, nejenže je to vidět, ale především to krásně voní. Petr Šterc kávu miluje odmalička. Hovoří o ní tak, že vám prostě vykouzlí úsměv na rtech, i kdybyste za sebou měli těžký den. A svou vášní - pražírnou KAFE KODÓ - dělá radost lidem už deset let.
"První vzpomínky na kávu mám někdy z dob, kdy jsem sotva chodil. Vím, že jsem se dožadoval aspoň lžičky té dobroty, kterou ti velcí rodiče popíjeli po nedělním obědě," vzpomíná s nostalgií majitel pražírny Petr Šterc. "Při návštěvě u starky, u nás na severu se tak říká babičce, jsem kávu mlel na stařičkém mlýnku, který dodnes mám. Když jsem povyrostl, dostalo se mi té cti, že jsem začal kávu připravovat rodičům v ony sváteční chvíle po nedělním obědě, mamince, když se vrátila z práce… Když jsem pak domů jezdíval z vysoké školy na víkendy, pil jsem kávu už s rodiči. Pamatuju si také probdělé noci ve zkouškovém. Těch šálků kávy bylo..." pokračuje s úsměvem.
"Pražíme kávu tradičním italským způsobem. Řadíme se tak k druhé kávové vlně," říká majitel Petr Šterc.
Foto: Jan Procházka
Jak to tak bývá, cesty osudu jsou někdy klikaté, a tak se Petr Šterc řadu let věnoval jinému byznysu. Před deseti lety ale firma fungovala už natolik samostatně, že jeho přítomnost v ní nebyla denně třeba a jemu se tak otevřely dveře ke splnění "kávového" snu. "Shodou okolností jsem se tehdy seznámil s člověkem, který měl v Brně malinkatou pražírnu. Koupil jsem od něj horkovzdušnou pražírnu a začal jsem dělat pokusy s kávou, jak tomu s oblibou říkám. Kávu jsem zkrátka zkoušel na zaměstnancích," směje se. Pak už kávu nestíhal pražit. Další náhoda chtěla tomu, že potkal kamaráda Milana Břečku, zasvětil ho do tajů pražení, našel se vhodný prostor v centru a KAFE KODÓ bylo na světě.
Preferovaný je pochopitelně italský způsob přípravy kávy. Velmi oblíbená je vlastní směs Kodó, která je výborná na espresso a cappuccino. Ale v létě nechybí v nabídce ani řecké frappé.
Foto: Jan Procházka
"Pražírna vznikla také jako výraz radosti, že se nám narodil syn. Učil jsem ho připravovat kávu hned, jak dosáhl na stroj. I současnou přítelkyni jsem potkal právě tady. Pamatuji si její kouzelný pohled, když se u nás v pražírně ráno stavovala na kávu…," vzpomíná Petr Šterc a doplňuje, že začátky pochopitelně nebyly snadné. "Před těmi deseti lety moc lidi nevěřili, že by se mohla taková malá pražírna kávy uživit. Dnes je fajn pocit, když jdu městem a vidím, že si někdo nese pytlík kávy z KAFE KODÓ nebo kávu s sebou. A když mám čas, také si o kávě s lidmi velmi rád povídám," doplňuje.
S kávou má spojené i cestování, které je jeho druhou vášní. "Patří k tomu tisíce kilometrů projeté napříč Afrikou, návštěvy plantáží, účast na sklizních, při zpracování. Vidíte zapadlé kouty Afriky, kde si na 'bílého' děti ukazují. Zažijete kávové rituály, které tam jsou tak časté... Nádhera," vyjmenová Šterc.
Název Kodó má hlubší význam, než je na první pohled zřejmé. Na škole přezdívali kamarádi Petrovi Kodo - podle hlavního hrdiny starého westernu. Během vysokoškolských studií se s přáteli věnovali bojovým sportům, a tak se přezdívka vyvinula v Kodó - tradiční cestu (japonsky). "Když si vezmu, že kávu pražíme tradičním způsobem, vlastně do sebe vše zapadá," usmívá se Petr Šterc.
Foto: Jan Procházka
Oslava výročí pražírny připadá na sobotu 25. srpna. "Plánujeme těch deset let oslavit s našimi zákazníky. Bude otevřeno, nachystáme výzdobu a hosté se mohou těšit vedle naší nabídky také na drobné zpestření," prozrazuje Petr Šterc a závěrem dodává: "Káva pro mě, mimo jiné, vyjadřuje blízkost mezi lidmi, setkávání, přátelské popovídání nad šálkem. Rád se proto v sobotu s každým uvidím. A nejen v sobotu..."
Autor článkuZuzana Doleželovádolezelova@olomouc.cz
DNES
Olomoucké zoo se po 25 letech podařilo odchovat mládě tamarína skákavého
DnešekDNES
Dnešek: Szidi Tobias, pozvání na skleničku a setkání s homesharingem
Sport15.12.2024
Skvělý závěr podzimu Sigmy – vyhrála v Boleslavi
Sport15.12.2024