UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Křupavá pečínka, lahodné zelí a neodolatelná vůně. Víme, které restaurace chystají Svatomartinské hody
Svatomartinská husa
30.10.2023 aktualizováno 9.11.2023 18:42
Lenka Šťastná
Křupavá kůrčička, šťavnaté zelí, variace knedlíků a neodolatelná vůně, která vás rozhodně nenechá chladnými – přesně takhle budou vypadat svatomartinské hody v Olomouci. Pečená husa na svátek svatého Martina je českou tradicí, která rozhodně stojí za to. Zjistili jsme pro vás, které restaurace chystají klasickou husu i netradiční menu. Podívejte se...
V posledních letech se svatomartinská husa začíná objevovat v nabídce stále více podniků a není divu, že takové hodování v restauraci si nenechá ujít leckterá parta přátel či kolegů. Ať už se vám zalíbí jakékoliv menu, určitě byste si neměli nechat svatomartinskou husu ujít. A pokud se rozhodujete mezi dvěma zcela odlišnými nabídkami různých restaurací, tak můžete zhřešit a zajít si do obou podniků. Nikdo neříká, že najednou, ale vypadá to, že husí pečínky nás budou provázet nejen o svatomartinském víkendu, ale v některých restauracích začíná nabídka už v pátek 3. listopadu. A to už za přemýšlení nad tím, jestli jít do klasiky, zkusit netradiční variantu, nebo vyzkoušet obě a porovnat, přeci jen stojí. ;)
Kdy a kde nabízí svatomartinskou husu?
3. - 12. listopadu / Moravská restaurace / rezervace na tel.: 602 748 700 nebo na moravska@moravskarestaurace.cz
6. - 12. listopadu / Lobster Family Restaurant / rezervace na tel.: 730 892 286, na webu nebo přes aplikaci Lobsterka
6. - 10. listopadu / Bistro Paulus / rezervace není nutná
6. - 11. listopadu / Plan B / rezervace na tel.: 773 046 454
7. - 10. listopadu / Restaurace Aquapark / rezervace na tel.: 588 517 792
7. - 11. listopadu / FISHI SUSHI / rezervace na tel.: 777 115 485
8. - 11. listopadu / Bistro HELEN / rezervace na tel.: 730 892 288
8. - 11. listopadu / Restaurace U Berňáku / rezervace na tel.: 607 620 620
8. - 12. listopadu / Restaurace a Penzion Caruso / rezervace na tel.: 607 919 159
8. - 12. listopadu / Restaurace Mikulda / rezervace na tel.: 585 242 704
9. - 11. listopadu / Svatováclavský pivovar / rezervace na tel.: 585 207 517
9. - 11. listopadu / Nutrend World / rezervace na tel.: 583 842 503
9. - 12. listopadu / Grill Pub Svoboda "Pod Lipami" / rezervace na tel.: 585 415 483
9. - 12. listopadu / Central Park Flora / rezervace na tel.: 724 107 027
9. - 12. listopadu / Ristorante Pollo / rezervace na tel: 608 684 131 nebo na webu
9. - 12. listopadu / Restaurace Stodola / rezervace na tel.: 702 117 462
9. - 12. listopadu / Asado grill / rezervace na tel.: 722 290 091 nebo info@asadogrill.cz
9. - 12. listopadu / Restaurace a penzion U Klásků / rezervace na tel.: 585 751 908, 602 543 443
9. - 12. listopadu / Restaurace U Zlaté koule / rezervace na tel.: 585 427 581, 731 179 414
9. - 12. listopadu / Potrefená husa / rezervace na tel.: 585 412 700
9. - 12. listopadu / Hanácká hospoda / rezervace na tel.: 774 033 045
9. - 12. listopadu / Olomoucká Jízdárna / rezervace na tel.: 588 881 000
9. - 12. listopadu / Hostinec Chomout / rezervace na tel.: 608 778 348
10. a 11. listopadu / Restaurace a pizzerie U Kristýna / rezervace na tel.: 604 996 112 a na webu
10. - 12. listopadu / Restaurace Na hřišti Hněvotín / rezervace na tel.: 730 101 983
10. - 12. listopadu / olomoucké Poděbrady / rezervace na tel.: 737 226 099 nebo kontakt@olomouckepodebrady.cz
10. - 12. listopadu / Radegastovna U Fleka / rezervace na tel.: 778 958 349 nebo na radegastovna-olomouc@email.cz
10. - 12. listopadu / Café Restaurant Caesar / rezervace na tel.: 585 229 287
10. - 12. listopadu / Restaurace Na Dlouhé / rezervace na tel.: 774 179 400, 774 573 167, 585 220 074
10. - 12. listopadu / Hotel Zámek Velká Bystřice / rezervace na tel.: 585 351 451 nebo na recepce@hotel-zamek.cz
11. a 12. listopadu / Bounty Rock Cafe / rezervace na tel.: 739 137 138
11. listopadu / Long Story Short / rezervace není nutná
Svátek svatého Martina letos připadá na sobotu 11. listopadu, některé restaurace však plánují začít s husími pečínkami už začátkem týdne, velká většina však svatomartinské hodování plánuje až na samotný svatomartinský víkend. Se značným náskokem začne husí speciality nabízet Moravská restaurace, která na své již 27. Svatomartinské husí hody zve od pátku 3. listopadu do neděle 12. listopadu. Tradičně se zde můžete těšit na husí speciality, vynikající mladá a Svatomartinská vína i na večerní živou hudbu pod vedením primáše Jaromíra Odstrčila.
V pondělí 6. listopadu se k husím hodům připojí Lobster Family Restaurant, kde si husí pečínky můžete vychutnat až do neděle 12. listopadu. Hostům nabízí husí játra v tymiánovém sádle, kaldoun, stehno s dvěma druhy zelí i knedlíků a jako sladkou tečku hruškový koláč se zmrzlinou. Jednotlivé položky zakoupíte i samostatně nebo v menu za zvýhodněnou cenu. Stejně jako v předchozích letech je součástí hodů i pekáč s celou husou, opět s variací zelí a knedlíků. Pekáč s dobrotami si můžete poručit přímo v restauraci, nebo si jej odvézt domů.
Na svatomartinské husí hody můžete zavítat také do Bistra Paulus. V rámci polední nabídky tým šéfkuchaře Petra Stokláska připravuje od 6. do 10. listopadu čtyřchodové menu, ale každé jídlo dostanete i jednotlivě. Celý pracovní týden vás čeká husí paštika s fíkovým chutney, konfitované stehno s dvěma druhy zelí a bramborovými šulanci a dýňový cheescake. Ve čtrvtek a pátek doplní svatomartinské menu i husí kaldoun s játrovými knedlíčky a babiččinými nudlemi.
Speciální týdenní menu chystá od pondělí 6. do soboty 11. listopadu také Plan B. Jako předkrm můžete zvolit husí rillettes s bylinkami či kachní paštiku s pečenými mandlemi, nechybí husí kaldoun a pestrá nabídka hlavních chodů. Zvolíte husí stehno s bílým zelím a špekovými knedlíky nebo dáte přednost stehnu s červeným zelím a lokšemi? Dále je v nabídce také burger s trhaným kachním masem, kachní prsíčko sous vide a na své si přijdou i vegetariáni, pro které bude ve speciální nabídce halloumi burger či borůvkové knedlíky. To vše doplněné o svatomartinské víno od vinařství Hrabal.
Od úterý 7. listopadu až do pátku 10. listopadu si speciální husí menu vychutnáte i v Restauraci Aquapark. Můžete se těšit na husí kaldoun se zeleninou a nudlemi a k tomu si vychutnáte čtvrtku pomalu pečené husy, bílé a červené zelí, houskový a bramborový knedlík.
Speciální husí menu v asijském stylu pro vás od úterý 7. do soboty 11. listopadu chystá restaurace FISHI SUSHI. Jako předkrm se podává smažený wonton s trhaným husím masem, určitě by vám neměl uniknout husí ramen a z hlavních chodů si můžete dát sous-vide husí prso s řepou, škvarky, arašídy, nakládanou cibulí a houbami nebo je v nabídce konfitované husí stehno s pečeným zelím, zeleninou, pomerančem a čočkou beluga. Jako dezert bude listové těsto s makovou pěnou, tvarohem a limetkou. Menu si můžete vychutnat na svátek svatého Martina po celý den, nebo přes týden vždy po skončení obědové části.
Bistro Helen v nejvyšším patře Galerie Šantovka nabídne hostům husí menu od 8. do 11. listopadu. Těšit se zde můžete na husí paštiku s hruškovým kompotem a domácím chlebem, kaldoun se zastřeným vejcem, pečenou husu se slanými palačinkami, pak choi, mangem a hoisin omáčkou a hruškovo-jablečný štrůdl s ořechy a farmářkou smetanou. Každý z chodů si můžete dát zvlášť, celé menu je za zvýhodněnou cenu.
Od středy 8. do soboty 11. listopadu bude husu servírovat i Restaurace U Berňáku. Jako předkrm vás čeká husí paštika s mandlemi a brusinkami, dále husí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky a čtvrtka husy či husí stehno podávané se staročeským červeným zelím, bystročickým bílým zelím a k tomu variace tří knedlíků. A jako tečka domácí jablečný štrůdl se šlehačkou. K menu se budou podávat Svatomartinská vína a svatomartinský pivní speciál 13°. Pokud si přijdete v době poledního menu, tak vás čeká zvýhodněná cena.
Restaurace a Penzion Caruso zve na svatomartinské hody od 8. do 12. listopadu. Vychutnáte si zde husí paštiku jako předkrm, dále staročeský husí kaldoun s knedlíčky a jako dezert vás čeká kytička z listového těsta s jablkem a zmrzlinou. Na hlavní chod se podává konfitovaná čtvrtka husy s variací knedlíků a hlávkovým bílým a červeným zelím. Samozřejmostí k menu je i deci svatomartinského vína.
Ve stejný termín zve na husí hody i restaurace Mikulda. Předkrm můžete vybírat z nabídky dvou variant - dáte přednost paštice z husích jater s cibulovo-brusinkovou marmeládou nebo u vás vyhraje trhané husí maso v sádle s totožnou marmeládou? Navíc můžete zvolit i teplý předkrm v podobě gulášku z husích žaludků. Jako hlavní chod se podává pečená husa s červeným, kysaným a dýňovým zelím s variací knedlíků, dále pečená husa s dýňovým zelím a karlovarským knedlíkem a do třetice je v nabídce konfitované husí stehno s červeným zelím a bramborovou roládkou. Jako moučník si vychutnáte hruškovo-ořechový závin se šlehačkou.
Pečená husa klasicky i netradičně. Čemu dáváte přednost? V olomouckých restauracích si budete moci vybírat z opravdových pochoutek...
Foto: Depositphotos.com
Ve čtvrtek 9. listopadu se k husím hodům připojí větší část restaurací. Od tohoto dne bude až do vyprodání zásob chystat husí menu Svatováclavský pivovar. Čekají vás husí játra na grilu jako předkrm, kaldoun s masem, zeleninou a knedlíčky, dozlatova pečené husí stehýnko s červeným zelím s jablky a brusinkami i dezert v podobě jablkového štrúdlu. Chybět nebude ani svatomartinské víno.
Od 9. do 11. listopadu láká na svatomartinské menu také Nutrend World. V nabídce je torchon z foie gras s omáčkou z portského vína jako předkrm, husí kaldoun s masem a jako dezert se podávají tři variace svatomartinských rohlíčků. Hlavní chod můžete vybírat mezi pomalu pečeným husím stehnem s červeným zelím s jablky a badyánem, bystročickým zelím a variací knedlíků, druhé v nabídce je sous-vide husí prso s hoisin omáčkou a bramborové noky a do třetice je v nabídce burger s trhaným husím masem. Samozřejmě vás čeká i pestrá nabídka svatomartinských vín.
Grill Pub Svoboda "Pod Lipami" zve na svatomartinské menu ve dnech 9. až 12. listopadu. Těšit se můžete nejen na klasiku typu husí stehno se zelím, ale čeká vás i konfitované husí prsíčko s lokšemi či burger. Hody se uskuteční v sále nad restaurací, kde se pohodlně usadí i početnější rezervace. A pokud se vám nechce do hospody, tak si můžete zcela jednoduše připravit i výtečnou hostinu doma, a to bez zdlouhavého vaření. Svatomartinské husí speciality zakoupíte totiž opět ve studené předpřipravené variantě, a to v obchůdku Be Chef Svoboda, který naleznete při restauraci. Zde si vše můžete nakoupit a doma pouze ohřejete a rozpečete. ;)
Svatomartinské menu chystá od 9. do 12. listopadu také Central Park Flora, kde můžete vybírat z nabídky a la carte či z degustačního menu. Ani v jednom z případů však nečekejte klasické tradiční pokrmy ale, těšte se na netradiční kombinace chutí a kreativní přístup ke gastronomii od šéfkuchaře Tomáše Hochly který má za sebou angažmá v michelinských podnicích po celém světě. V rámci nabídky vás čeká třeba paštika z husích jater, dále foie gras s tymiánovým koblížkem, husí kaldoun a kaštanová panna cotta jako dezert. V nabídce hlavních hodů je filet z husího prsa s dýňovými knedlíčky či trhané husí stehno pečené v křupavém těstíčku s červeným zelím a škvarkovými lokšemi. A je jen na vás, zda zvolíte kompletní pětichodové menu či si objednáte pokrmy zvlášť. K hlavnímu chodu se navíc podává sklenička svatomartinského vína.
Ve stejném termínu chystá již osmým rokem svatomartinské husí hody také Pizza Pollo Ristorante. Zde si vychutnáte husí paštiku, tradiční husí stehno se zelím a variací domácích knedlíků, trhaný husí burger v dýňové housce s batátovými hranolkami nebo kachní prsa na krémovém italském rizotu. Na své si přijdou i vegetariáni, pro které bude připravené speciální podzimní menu. Dezert bude v podzimním duchu s hruškami.
Na svatomartinskou husu zve rovněž ve dnech 9. až 12. listopadu Restaurace Stodola. V nabídce je krémový husí kaldoun, konfitované husí stehno na červeném a bílém zelí s variací bramborového a houskového knedlíu a jako dezert pečený závin s karamelizovanými hruškami. Jednotlivé chody si můžete objednat zvlášť, v případě objednávky celého menu je zvýhodněná cena. Chybět nebudou ani svatomartinská vína.
Zajímavou nabídku si pro vás připravila také nová olomoucká restaurace Asado grill, kterou najdete v zadní části Caffe Opera. Od čtvrtku 9. do neděle 12. listopadu si můžete vybrat staročeské tříchodové menu, které je složené z kulajdy, ¼ pečené husy servírované s bílým a červeným zelím, k tomu bramborová roláda plněná škvarky, zelím a cibulkou a jako dezert se podává trhanec. Pokud ovšem dáte přednost modernějšímu pětichodovému menu, tak vás čeká rillettes s hruškou, hus játra s oříškovým máslem, consommé s masovými knedlíčky, husí prso s halušky a s vlašskými ořechy a jako dezert si vychutnáte perník s jablkem a čokoládou. Pokud rádi sdílíte jídlo a zážitky, potěší vás "rodinná husa" připravená na pekáči vcelku, doplněná o několik druhů zelí, knedlíků, lokše a pečená jablka.
Restaurace a Penzion U Klásků připravuje svatomartinské hody rovněž ve dnech 9. až 12. listopadu. Vybírat můžete ze dvou předkrmů, dvou polévek a tří hlavních chodů. V nabídce je pomalu pečené husí stehno, konfitované filírované husí prso a svatomartinský burger s trhaným husím masem. Navíc si zde můžete přílohy nakombinovat dle svého výběru. A nabídka zelí i knedlíků je opravdu pestrá!
Také restaurace Potrefená husa zve na svatomartinské hodování ve dnech 9. až 12. listopadu. Vybírat můžete z předkrm, polévky a dokonce čtyř hlavních chodů! Kromě konfitovaného stehna či prsa s variací zelí a knedlíků můžete ochutnat třeba husí galantinu s kaštany, dýňovým zelím a bramborovými plackami. A taková grilovaná husí prsa s karamelovou trubičkou plněnou husí paštikou a omáčkou z portského vína také vůbec nezní špatně...
I v Hanácké hospodě chystají svatomartinskou husu ve dnech 9. až 12. listopadu. V nabídce najdete konfitované husí stehno, paštiku s glazurovaným fíkem, husí játra s lokší a hruškový koláč. Můžete se těšit také na svatomartinské víno a tankové pivo Radegast 12°.
Olomoucká jízdárna zve na husí hody rovněž od 9. do 12. listopadu. Z předkrmu můžete vybírat mezi husím sádlem s trhaným masem a husí paštikou s kváskovým chlebem, jako polévka se podává smetanový husí kaldoun a čeká vás i pestrá nabídka hlavních chodů. Kromě klasiky v podobě konfitovaného husího stehýnka s dvojím zelím a variací knedlíků jsou v nabídce i smažená husí játra či trhané husí maso v lokši s baby špenátem. A i milovníci sladkého si přijdou na své, protože vás čekají smažená jablíčka v županu a Martinovy kynuté buchty s povidly.
Také Hostinec Chomout zve na svatomartinské hody od 9. do 12. listopadu. Těšit se můžete na paštiku z husích jater a krémový husí kaldoun, jako hlavní chod se podává husí stehno pečené na pomerančích a jablkách s červeným zelím, k tomu variace knedlíků a lokše. A jako dezert si vychutnáte závin s jablky přelitý vanilkovým krémem. Každý chod je možné objednat zvlášť, v případě objednávky celého menu je zvýhodněná cena.
Od pátku 10. do neděle 11. listopadu zve na svatomartinské husí hody i Restaurace a pizzerie U Kristýna. Zvolíte klasiku v podobě pomalu pečené husy s dvojím zelím a variací knedlíků nebo dáte raději přednost husímu stehnu se zeleninovým ratatouille, medovými kaštany a bramborovými nočky? Kromě toho si můžete dát husí kaldoun, restovaná husí játra jako předkrm a jako dezert vás čeká hruškový závin s vanilkovou omáčkou.
Restaurace Na hřišti Hněvotín zve na svatomartinské menu od 10. do 12. listopadu. V nabídce je husí kaldoun se zeleninou a celestýnskými nudlemi, husí stehýnko podávané s červeným a bílým zelím, k tomu houskový a bramborový knedlík a jako dezert vás čeká sladké překvapení. Každý chod si můžete dát zvlášť, v případě objednávky celého menu je zvýhodněná cena. Nechybí ani svatomartinské víno.
Husí menu chystá od pátku 10. do neděle 12. listopadu také Radegastovna u Fleka. Vychutnat si zde můžete husí kaldoun a konfitované husí stehno s červeným a bílým zelím a k tomu dostanete houskový a karlovarský knedlík. Vybírat můžete i z nabídky svatomartinského vína.
Ani na olomouckých Poděbradech nezahálí a připravují svatomartinské hody ve dnech 10. až 12. listopadu. Menu je pouze na objednání předem a servírovat se bude třeba kroketa s trhaným husím masem, husí kaldoun a dále svatomartinské stehýnko s variací zelí a knedlíků, či zauzené kachní prso s wasabi espumou a bramborami smaženými v sádle. Jako dezert vás čeká bábovka máčená v kořeněném karamelu.
Od pátku 10. do neděle 12. listopadu zve na svatomartinské hodování i Café Restaurant Caesar. Těšit se můžete na husí paštiku s mandlemi a brusinkami, kaldoun s masem a nudlemi i na dlouze pečené husí stehno s červeným zelím s jablky, medem a brusinkami a variací knedlíků. Ovšem takový burger s konfitovaným husím masem, cibulovým chutney s červeným zelím, vínem a slaninovou majonézou by u nás asi vyhrál.
Restaurace Na Dlouhé rovněž chystá husí hody od 10. do 12. listopadu. Čeká vás předkrm v podobě paštiky s brusinkami, silný husí kaldoun a k tomu husí stehýnko pečené s jablky, červeným a bílým zelím a s variací knedlíků. Jídlo si můžete objednat buď v restauraci, nebo si ho nechte dovézt domů.
Ve stejný termín zve na svatomartinské menu i Hotel Zámek Velká Bystřice. Těšit se zde můžete na husí paštiku jako předkrm, drůbeží vývar s husími droby a v nabídce hlavních jídel kromě husy a kachny najdete i zvěřinu. Vybírat tak můžete mezi pomalu pečeným husím čí kachním stehnem s dvojím zelím a variací knedlíků, dále jsou v nabídce jelení kostky na šípkové omáčce s tyrolským knedlíkem a také nakládaný smažený hřbet z divočáka s vídeňským salátem. Jako dezert vás čeká domácí borůvková panna cotta.
Ani Bounty Rock Cafe nezahálí a zve návštěvníky na svatomartinskou husu ve dnech 11. a 12. listopadu. Čeká vás zde husí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky a dále husí stehno servírované s Otickým zelím a k tomu jako příloha houskový a bramborový knedlík.
Velmi zajímavou akci si přímo na svátek svatého Martina připravili kuchaři z Long Story Short, kteří přímo na nádvoří restaurace Eatery & Bakery zvou na Husí dvorek. Otevřeno bude od 11 hodin a kuchaři vám naservírují hned několik zajímavých způsobů husy. Ochutnat tak můžete třeba paštiku z husích jater, husí bramboračku, trhané husí maso s lokšemi, husí ramen či klasiku v podobě 1/4 husy, k tomu kedlubnové nebo červené zelí a jako příloha knedlíky z podmáslí nebo špekové knedlíky. Jako dezert jsou připravené svatomartinské koláčky a vdolky.
TRADICE SVATOMARTINSKÝCH PEČÍNEK
Na pekáč se prý husa dostala za trest. Jedna legenda praví, že husám se stalo na podzim osudné jejich kejhání při bohoslužbě. Údajně rušily slovo boží natolik, že zkrátka musely na pekáč. Druhá legenda souvisí přímo s postavou svatého Martina, který se před volbou na biskupa rozhodl skrývat a jako svůj úkryt zvolil husník. Jenže zrádné husy jej svým hlasitým kejháním prozradily, a tak skončily na pekáči.
Ať už se vám zalíbí jakékoliv menu, určitě byste si neměli nechat pečenou husu ujít. Přejeme příjemné hodování a dobrou chuť!
Autor článkuLenka Šťastnástastna@olomouc.cz
DNES
NH Hotel před 15 lety odstartoval novou kapitolu Olomouce. Pořád patří mezi špičku
AdvertorialDNES
Nutriční poradkyně: Lidé často nevědí, co a kdy mají jíst
KulturaDNES
Pomozte splnit sen: Sbor Andromeda se chystá do Mexika, na Doniu můžete mladým zpěvákům přispět
DNEŠEKDNES