Ladislav Okleštěk o možné koalici: Zajímají mě lidi, ne strany - OLOMOUC.CZ
Reklama

Sobota 21. září 2024, svátek má Matouš, venku je 13.3 °C

Ladislav Okleštěk o možné koalici: Zajímají mě lidi, ne strany

VOLBY

DNES 18:18

Autor: Jan Procházka

Vítězem voleb je hnutí ANO a příštím hejtmanem se tak stane Ladislav Okleštěk. Ten už čele kraje stál v letech 2017 až 2020, kdy vládl v koalici s občanskými demokraty.

Jste poslancem, nyní se s největší pravděpodobností stanete hejtmanem. Zvládnete obojí?
Já se toho nebojím. Z pozice poslance teď budu obzvlášť tlačit na vládu ve vztahu k severu. Kdyby to ale vycházelo tak, že se nebudu cítit schopen tu práci zvládnout, tak z toho vyvodím závěr.

Z koaličních partnerů si teď můžete vybírat. Koho preferujete?
To řeknu jednoduše. Bude to některá ze stran, které budou mít nejbližší průnik s naším programem. Začneme zvát zástupce stran, které se dostaly do zastupitelstva, a budeme se bavit o jejich zájmu o spolupráci s námi.

Nabízí se varianta krajské vlády s ODS, ostatně už jste jednu takovou vedl...
Spolupracovali jsme s ODS, to je pravda, ale jaká varianta nastane, záleží na tom, jak budou schopni podpořit náš program.

A možná koalice třeba s SPD nebo komunisty?
Já nevylučuji žádný subjekt, vylučuji jen některé lidi. Krajská politika je nevyšší stupeň komunální politiky a pokud má jakýkoliv subjekt lidi, kteří jsou schopni a ochotni pracovat a chovají se slušně, tak já jsem schopen a ochoten s nimi dělat.

A takové lidi podle vás mají třeba i tyhle strany?
Znovu říkám, pokud jsou tam odborníci a jsou to slušní lidé, nemám problém spolupracovat s kýmkoliv. A věřte, že si je prověřím, to nenechám jen tak. Promluvím s nimi, poptám se na ně...

Kdy se dá čekat, že bude koalice domluvená?
Chci mluvit se všemi stranami a ta jednání chvíli potrvají. Ale může se stát, že to odmítnou a bude to o to rychlejší. Uvidíme. V řádech dnů by mělo být, když ne jasno, tak napovězeno.

Ladislav Okleštěk

* 10. 3. 1961, Prostějov

Po absolvování Střední zemědělské školy ve Vyškově studoval dva roky Vysokou školu zemědělskou v Brně, studium však z rodinných důvodů předčasně ukončil.

Pracoval jako technicko-hospodářský pracovník v JZD Výšovice, na začátku 90. let začal podnikat. Do politiky vstoupil v roce 1990, kdy neúspěšně kandidoval za Spojenectví zemědělců a venkova v Jihomoravském kraji do Sněmovny národů Federálního shromáždění. Od roku 1994 dvacet let starostoval ve Výšovicích na Prostějovsku.

Byl jedním z prvních členů hnutí ANO v Olomouckém kraji (od roku 2012), od roku 2013 je předsedou Krajské organizace hnutí ANO 2011 v Olomouckém kraji a také členem předsednictva. V roce 2016 úspěšně kandidoval za hnutí ANO 11 do Zastupitelstva Olomouckého kraje a stal se neuvolněným radním. Po odvolání Oty Košty byl v únoru 2017 zvolen hejtmanem Olomouckého kraje. V dalších krajských volbách 2020 byl lídrem kandidátky hnutí, mandát krajského zastupitele se mu podařilo obhájit, hejtmanem se ale stal lídr společné kandidátky hnutí STAN a Pirátů Josef Suchánek.
Od roku 2013 je poslancem Parlamentu ČR.

zdroj: olomouc.cz/kdojekdo

Foto: Jan Procházka

Co podle vás volby rozhodlo?
Myslím, že naše práce před čtyřmi lety na hejtmanství dala základ. Přidalo se k tomu to, jakým způsobem funguje vláda. My jsme se vůči ní v našem kraji vymezili. Určitě přispělo i to, že byly povodně a nebyly až tak bravurně zvládnuty, jak to hejtmanství prezentovalo.

Na severu se očekávala nízká účast, nakonec byla lehce pod pětadvacet procent. Mělo to na výsledek vliv?
Čekali jsme, jak to bude na severu, protože tam máme hodně voličů. Příjemně mě to překvapilo, protože přišli. Dokonce tam máme i lepší výsledek, než minule.

Vypořádání se škodami bude asi na počátku největší úkol?
Ano, kvůli těm škodám to bude náročné, ale to se nedá nic dělat. Chtěl bych lidem slíbit, že uděláme maximum, abychom je nezklamali.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka
Reklama

Muzeum Olomoucké pevnosti o.s. - Korunní pevnůstka

Katalog firem » Kultura a umění » Muzea, expozice, forty

Jedinečná ucelená část barokní tereziánské pevnosti s expozicí o historii olomouckého opevnění ve válečné prachárně a science centrem Pevnost poznání. Doklad významné vojenské histo...