Letošním Olomouckým „nejen“ shakespearovským létem oslaví divadlo Tramtarie 20 let na scéně - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 8. září 2024, svátek má Mariana, venku je 19 °C

Letošním Olomouckým „nejen“ shakespearovským létem oslaví divadlo Tramtarie 20 let na scéně

Kultura

27.7.2024

Autor: red

Letní kulturní program v Olomouci opět okoření Divadlo Tramtarie. Olomoucké nejen shakespearovské léto oživí parkán Konviktu. Letošní ročník festivalu je výjimečný tím, že vedle divadelní nabídky oslaví Divadlo Tramtarie své 20. narozeniny. A diváci mohou být samozřejmě u toho.

Foto: Tramtarie

Už deváté léto v řadě pořádá Divadlo Tramtarie srpnový open-air festival Olomoucké „nejen“ shakespearovské léto. Stejně jako v předchozích letech budou mít diváci na několik dní možnost zažít divadlo v krásném prostředí v centru města, na parkánu Uměleckého centra UP v Olomouci. Na letní scéně v blízkosti starých hradeb a parku zahraje Divadlo Tramtarie devět divadelních představení, inscenací ze svého repertoáru, tři pohádky pro děti, nebude chybět ani hudební host Aneta Langerová a jeden speciální večer jako překvapení festivalu.

Divadelní festival zahájí ve středu 7. srpna divácky nebývale oblíbený a úspěšný Kabaret nahatý Shakespeare. Tramtarie s ním sklízí úspěchy už 9 let, a za tu dobu neztratil nic na svém jedinečném kouzlu a vtipu. „Nahatý Shakespeare měl premiéru v září 2015, od té doby jsme uvedli neuvěřitelných 185 repríz. Je to náš megahit, za těch 9 let jsme jej zahráli v mnoha koutech republiky a představili ho na zahraničních štacích, například ve švédském Stockholmu nebo v rumunské Bukurešti,“ připomíná ředitelka divadla Petra Němečková.

Ukázka z hry Nahatý Shakespeare

Foto: Tramtarie

Festival slibuje ale opět mnohem víc. Hudebním hostem festivalu je Aneta Langerová, která vystoupí 11. srpna se svým koncertem „Zázračná písně krajina 20 LET“. Tento koncert bude jedním z vrcholů letošního festivalu a slibuje nezapomenutelný zážitek pro všechny návštěvníky.

Třešničkou na dortu letošního festivalu bude oslava 20. výročí Divadla Tramtarie, která se uskuteční 16. srpna. Oslava zahrnuje koncert Natálie Tichánkové & 4GOOD a následnou párty s členy divadla. Vstup na oslavu je zdarma.

„Na oslavu 20 let našeho divadla se moc těšíme. Pozvali jsme všechny tvůrce, kteří Tramtarií od jejích začátků prošli. Zároveň je oslava otevřená i pro veřejnost. Čeká nás vzpomínkový večer, na kterém zazní songy z výrazných inscenací, ohlédneme se za historií divadla a pokřtíme Almanach, který vznikl k 20 letům činnosti,“ těší se umělecký šéf divadla Vladislav Kracík.

„Zároveň je našich 20 let symbolicky propojeno s výročím Anety Langerové, která také letos slaví 20 let na hudební scéně. Vnímáme to jako krásné završení dlouhodobé spolupráce. Aneta vystoupí na festivalu už potřetí a věřím, že její komorní koncert v úžasném prostředí parkánu konviktu bude opět nezapomenutelným zážitkem,“ upřesňuje Němečková.

Matky na tripu

Fat cabaret

Foto: Tramtarie

Další letní večery budou patřit oblíbeným inscenacím z repertoáru Divadla Tramtarie, jako jsou Čekání před nebeskou bránou, Smrt jim sluší, Válka Roseových, Horory z manželských ložnic a Fat cabaret. Novinkou letošní sezóny je komedie Matky na tripu, která se již těší na svou premiéru na letní scéně.

Novinkou bude také speciální doprovodný program, který navazuje na každé představení. „Chceme být našim divákům blíž, strávit s nimi delší čas, proto jsme se rozhodli nabídnout jim ještě něco navíc. Vždy po skončení divadelního představení mohou poznat herce Divadla Tramtarie také z druhé strany v roli zpěváků na hudební after party, hbitých moderátorů divadelního kvízu nebo si vyměnit pocity a zkušenosti na diskuzi po představení Fat cabaret,“ vysvětlila mluvčí divadla Vlasta Pechová.

Ani letos nebude chybět bohatý program pro nejmenší. Kromě oblíbených pohádek jako O pračlovíčkovi, Terezka a kouzelné autíčko a O princezně fotbalistce první je pro děti připraven také doprovodný program plný zábavy. Po divadelním představení je pro děti připravena bublinová show nebo žonglérský workshop, výtvarné dílničky i sportovně laděné aktivity.

Olomoucké nejen shakespearovské léto se koná na parkánu Konviktu, Uměleckého centra Univerzity Palackého, Univerzitní ulici č. 3 v Olomouci od 7. do 18. srpna 2024. Lístky jsou k dispozici online na www.shakespearovskeleto.cz nebo je lze koupit v Informačním centru města Olomouce v podloubí radnice. Vstupenky na jednotlivá představení budou v prodeji také na místě před začátkem programu.

Záštitu nad festivalem převzal hejtman Olomouckého kraje Ing. Josef Suchánek a primátor statutárního města Olomouce Mgr. Miroslav Žbánek, MPA. Činnost Divadla Tramtarie finančně podporují statutární město Olomouc a Olomoucký kraj.