Má bodliny, lozí po stromech a dikobraz to není. Zoo hlásí mládě urzona - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 8. září 2024, svátek má Mariana, venku je 21.2 °C

Má bodliny, lozí po stromech a dikobraz to není. Zoo hlásí mládě urzona

Zprávy z regionu

21.7.2024

roc jap

Zoologická zahrada chová některé druhy zvířat, které nejsou úplně běžné a nebo jejich chov v lidské péči není jednoduchý, a přesto se jim v Olomouci daří. Je to například urzon kanadský, drobný hlodavec s bodlinami, kterému se občas nepřesně přezdívá stromový dikobraz. Tito tvorové se v zajetí množí obtížně, olomoucká zahrada se ale už pár týdnů může chlubit čerstvým mládětem.

V přírodě nejsou urzoni ohroženi, ale v podmínkách zoologických zahrad se jedná o náročného
tvora. Ve své kolekci žije v Evropě v třiatřiceti zahradách osm desítek zvířat. "Za posledních dvanáct měsíců došlo jen ke třinácti porodům," zmiňuje mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská. 

„Máme velkou radost, že 17. června se nám narodilo mládě – sameček, který velmi dobře prospívá. Jedná se o dvacáté čtvrté mládě narozené v naší zoo za patnáct let chovu,“ doplnila zooložka Eliška Veselá.

Urzoni pochází ze Severní Ameriky, obývají různá prostředí, od lesů mírného pásu až po oblasti arktické a vysokohorské. Žijí většinou v lesnatých krajích, ale jsou velmi přizpůsobiví. Jsou to převážně noční zvířata. Živí se pestrou rostlinnou potravou. Rodí jedno dobře vyvinuté mládě, které dokáže lézt po stromech už po dvou dnech. Mohou se dožít až 18 let.

Urzon je pozoruhodný tvor. Pro jeho podobnost s dikobrazem se mu občas přezdívá stromový dikobraz, ve skutečnosti mají společné jen to, že jsou oba hlodavci. 

Bodliny urzona mají na koncích háček, zabodnutou bodlinu je těžké vytáhnout. Nebezpečný je i jejich ocas. Bodliny ale neslouží jen k obraně. "V době říje, která bývá na podzim, vydávají zvláštní zvuky, a přitom ježí své bodliny a točí se dokola, takže to vypadá, jako by zpívali a tancovali," prozradila mluvčí zoo Gronská.