Máte chuť na dozlatova pečenou husičku? Přinášíme přehled restaurací, kde si ji můžete na Martina vychutnat
Tipy a názory
31.10.2024
Marie Sotonová
Již tradičně vám referujeme o tom, které podniky nabízí svatomartinská menu. I letos se některé restaurace rozhodly jít trochu netradiční cestou a nabízí i jiné úpravy, než je klasická vypečená husička s knedlíkem a se zelím. Můžete tak ochutnat různé pokrmy z jater, husu v burgeru anebo husu v asijském provedení. Podívejte se, a nalaďte své chuťové pohárky...:)
Svátek svatého Martina je rozhodně největším gastro svátkem celého roku. Zároveň je takovým předělem, kdy už skončily všechny sklizně a dožínky a můžeme se pomalu připravovat na adventní čas. I v Olomouci je to ideální příležitost, kdy se sejít s přáteli, rodinou či kolegy a užít si skutečný svátek klidu a hlavně bez toho, abyste museli trávit hodiny v kuchyni. Oslava je to i pro vinaře, kteří vám představí své první mladé víno. To se dle tradic otevírá 11. 11. v 11:11. Letos se možná můžete častěji setkat s označením „mladé“ víno, jelikož označení „svatomartinské“ je jen ochranná značka, ale vždy se jedná o víno mladé.
Kdy a kde nabízí svatomartinskou husu?
6. – 11. listopadu / Stodola / rezervace na tel. č. 702 117 462 nebo zde
6. – 11. listopadu / Plan B / rezervace na tel. č. 773 046 454
6. – 11. listopadu / Lobster Family Restaurant / rezervace online
7. – 11. listopadu / NUTREND WORLD / rezervace na tel. č. 770 156 764
7. – 11. listopadu / U Berňáku / rezervace na tel. č. 607 620 620
7. – 11. listopadu / U Klásků / rezervace na tel. č. 585 751 908
7. – 11. listopadu / Caruso / rezervace na tel. č. 607 919 159
7. – 13. listopadu / Tvarg / rezervace na tel. č. 739 619 039
8. – 11. listopadu / U Kristýna / rezervace na tel. č. 604 996 112
8. – 11. listopadu / Long Story Short / rezervace na tel. č. 727 800 900 nebo zde
8. – 11. listopadu / Moritz / rezervace na tel. č. 585 205 560
8. – 11. listopadu / Asado grill / rezervace na tel. č. 722 290 091
8. – 11. listopadu / Hanácká hospoda / rezervace na tel. č. 774 033 045
8. – 11. listopadu / Svatováclavský pivovar / rezervace na tel. č. 585 207 517
8. – 11. listopadu / Café Restaurant Caesar / rezervace na tel. č. 585 229 287
8. – 11. listopadu / U Rytíře / rezervace na tel. č. 585 423 726
8. – 11. listopadu / Morgan's restaurant / rezervace na tel. č. 727 971 117
8. – 12. listopadu / U Zlaté koule / rezervace na tel. č. 585 427 581
8. – 13. listopadu / Fishi sushi / rezervace na tel. č. 777 115 485
8. – 17. listopadu / Moravská restaurace / rezervace na tel. č. 602 748 700
9. – 11. listopadu / Hotel Flora / rezervace na tel. č. 724 107 027
9. – 11. listopadu / Bounty Rock Cafe / rezervace na tel. č. 739 137 138
9. – 11. listopadu / Café New One / rezervace na tel. č. 731 592 200
9. – 11. listopadu / Hotel Zámek Velká Bystřice / rezervace na tel. č. 585 351 451
11. – 15. listopadu / restaurace AQUA / rezervace na tel. č. 588 517 792
11. listopadu / Café Kitchen / rezervace na tel. č. 601 208 208
11. listopadu / Bistro Paulus / rezervace online
Degustační menu si pro vás připravil šéfkuchař Roman Paulus. Rozhodl se to pojmout trochu netradičně a vytvořil unikátní asijskou fusion na svatomartinské hody. Ochutnat můžete například paštiku z foie gras s perníkovým krémem či husí udon s vejcem, lanýži a houbami shimeji nebo pekingskou kachnu s lokšemi a kimchi. V pětichodovém menu ale najdete i klasičtější husí konfit a prso a pyré z pečeného celeru. Menu bude možné vychutnat pouze v jediný večer a to 11. listopadu od 18 hodin.
Akce „Pečeme to s husami“ na vás opět čeká v Lobster Family Restaurant. Od 6. do 11. listopadu můžete vyzkoušet čtyřchodové menu, na kterém najdete zauzená husí prsa, kaldoun, konfitované stehno s variací knedlíků a zelím a na závěr tyrollský jablečný štrúdl. Objednat si můžete buďto celé menu nebo vyzkoušet pouze jednotlivé pokrmy.
Asado grill, který najdete v zadní části Caffe Opera, vás pohostí husími specialitami od 8. do 11. listopadu. Vyzkoušet můžete jejich vymazlené předkrmy jako je husí rilettes s topinkou z kváskového chleba, foie gras s máslem s karamelizovanými jablky nebo langoš s kysaným zelím, škvarečky z Ibérica a cibulovým chutney. Jako hlavní chod bude husí stehno s přílohou dle vašeho výběru. Možné je objednat i celou husu s knedlíky, zelím, lokšemi a šalvějovou omáčkou. Rodinná porce je vhodná pro 4 až 6 osob a je nutné ji objednat 48 hodin předem.
Café Kitchen pro vás na 11. listopadu od 18 hodin připravila celý tematický večer. Čeká na vás servírovaná večeře, rautová večeře, řízená degustace i živá hudba. Najdete zde třeba paštiku z pečené husičky, Wellingot, husu Barbarie nebo krém z bílé čokolády s čajem Earl Grey. Některé husí dobroty budete moct ochutnat i v restauraci při běžném provozu. Chybět nebude husí paštika, kaldoun a samozřejmě ani stehno.
V restauraci NUTREND WORLD si můžete od 7. do 11. listopadu vybrat hned ze tří hlavních chodů. Pomalu pečené husí stehno s červeným selím s jablky a badyánem, bystročickým zelím a bramborovým a karlovarským knedlíkem či trhané husí maso s pošírovanou hruškou, pyré z červeného kysaného zelí a bramborové lokše nebo husí prso sous-vide s pomerančem, pyré z lahůdkové cibulky, okurkový salát, vejce a chips ze sezamu. Pochoutky můžete doplnit o mladá vína z vinařství Mádl a o speciální ležák z minipivovaru ze Svatého Kopečku.
V Bounty Rock Cafe můžete volně vybírat ze svatomartinských chodů. V nabídce je hned čtvrtka husičky, zkusit můžete i foie gras nebo třeba husí jatýrka smažená nebo s omáčkou na víně. Tyto a další pochoutky zde najdete od 9. do 11. listopadu.
V restauraci Stodola v termínu od 6. do 11. listopadu najdete vybrané pokrmy ze stálé nabídky i ty svatomartinské. Takže můžete bez obav vzít i přátele, kteří husám neholdují. Svatomartinské menu jde zakoupit vcelku za zvýhodněnou cenu i zvlášť. Najdete zde klasiku jako je paštika, kaldoun, husí stehno i hruškový koláč.
Pokud zrovna na Martina odjíždíte z Olomouce pryč, tak možná ještě stihnete svou porci husičky restauraci Aqua v Aquaparku Olomouc. Husí kaldoun se zeleninou a nudlemi a čtvrtku pomalu pečené husy s bílým a červeným zelí, houskovým a bramborovým knedlíkem si zde můžete dát od 11. až do 15. listopadu.
Prodloužené hodování má i Moravská restaurace. Tady si můžete vychutnat menu od 8. až do 17. listopadu. Najdete zde širokou nabídku předkrmů, tradičních svatomartinských jídel i husích alternací. Zkuste třeba foie gras s portským vínem, filetovanou husí pečínku nebo husí játra v sádle. Navíc zde bude hrát živá hudba pod vedením primáše Jaromíra Odstrčila.
Své týdenní menu ozvláštní o husí speciality i restaurace Plan B. Můžete si dát konfitované husí stehno s knedlíky nebo s lokšemi, husí kaldoun nebo třeba trhané husí maso s jalapeño, cheddarem a hranolkami. Nic nezkazíte ani telecím řízkem nebo kachním burgerem, tradice a svátky jsou přeci více o setkávání s blízkými než o tom, co je na stole. Toto menu zde najdete od 6. do 11. listopadu.
Pivovarská restaurace Moritz nabízí od 8. do 11. listopadu svou prověřenou husí pečínku. Bříška potěší husí paštika, hustý kaldoun, čtvrtka husičky s knedlíky a se zelím a pokud by vám snad chyběly lokše, tak se nebojte, dostanete je jako dezert se slaďoučkými povidly a mákem.
Od své typické italské kuchyně se od 8. do 11. listopadu trochu odkloní restaurace U Kristýna. V tomto čase nabídne českou svatomartinskou klasiku v podobě pečeného husího stehna, které si můžete dát s knedlíkem a se zelím anebo zkusit stehno konfitované ve verzi s ratatouille, bramborovými noky a silnou omáčkou jus. Podzimní období můžete podtrhnout sladkou tečkou dýňovým cheesecakem se švestkovou omáčkou a perníkem.
Trochu jinou cestou se vydala restaurace Flora, která nabízí dobroty jako husí roládu s celerovou terinkou a karamelovým zelím nebo husí prsa s kaštanovým pyré a jeřabinovou omáčkou. Jako polévku můžete vyzkoušet husí perkelt s masovou sedlinou a jako dezert vás čeká tradiční české ovoce – kdoule zapečená ve vinném sabayonu. Zajít si sem můžete od 9. do 11. listopadu.
Pokud rádi zkoušíte nové věci, nemělo by vám utéct svatomartinské menu restaurace Fishi Sushi. Nebojí se do něj zakombinovat koriandr, shitake, miso nebo yuzu. Na asijský způsob vám připraví husí terinu, konfitované stehno, prso sous-vide a nakonec pohladí sladkou tečkou – čokoládovým brownies. Na návštěvu máte celých šest dní a to od pátku do středy 8. až 13. listopadu.
Pokud nejste přímo z Olomouce anebo si rádi uděláte po vydatné huse větší procházku, můžete se podél řeky Bystřice vydat do vedlejšího městečka Velká Bystřice. Samozřejmě sem zajíždějí i autobusy, takže při dobrém plánování nebudou omezeni ani řidiči. Hotel Zámek nabízí husí menu hned ve dvou termínech. První je od 9. do 11. listopadu a pak se vrátí hned další víkend 16. a 17. listopadu. V nabídce je husička s bystročickým zelím a knedlíky, drůbeží vývar s husími droby, paštička se zámeckou foccaciou a šulánky sypané perníkem.
Nebo je zde i pivovarská restaurace Tvarg, kde vám od 7. do 13. listopadu rovněž připravý svatomartinské dobroty. Drůbeží paštika na kváskovém chlebu, husí kaldoun s játrovými knedlíčky, pečené stehno po staročesku a bramborové lokše s povidly – to vše zde na vás čeká. Navíc je i možnost vybírat ze stálého lístku, kde najdete speciality z tvarůžků vlastní výroby.
Směrem na Svatý Kopeček se můžete stavit na husičku v Dolanech v restauraci U Bláhů. Ale pozor. Musíte trochu z předstihem. Svatomartinské hody zde totiž probíhají od 8. do 10. listopadu.
V restauraci Caruso si můžete pochutnat hned na čtvrtce husy z novosadského dvorku s houskovým, bramborovým a karlovarským knedlíkem a červeným i bílým zelí. Jako předkrm nabízí paštiku, dále husí kaldoun s masem a jako dezert listovou kytičku s jablíčkem, lesním ovocem a zmrzlinou. Pochutnat si zde můžete od 7. do 11. listopadu.
Svatomartinské menu pro vás připravil i tým Long Story Short. Jako předkrm vás navnadí husí paštika s fíky, kdoulí a máslovou brioškou, zahřeje vás husí vývar s játrovými knedlíčky a fritátovými nudlemi. Jako hlavní chod je čtvrtka pečené husy, kterou doplní bramborové šišky, houskové knedlíky, kedlubnové zelí a červené zelí. Završíte to trendy sticky toffee puddingem se smetanovou zmrzlinou a karamelovou omáčkou. Hody probíhají od 8. do 11. listopadu, kdy v pondělí přesně v 11:11 dojde k slavnostnímu otevření letošního mladého vína.
V Hanácké restauraci na vás čeká paštika obalovaná v mandlích s glazurovaným fíkem, konfitované husí stehno s kaštanovou nádivkou, knedlíky a zelím nebo třeba husí játra s pancettou, lokšemi a švestkovým chutney. Jako dezert vás potěší obrácený hruškový koláč s vanilkovou zmrzlinou a whiskey omáčkou. Ať už si sem vyrazíte s přáteli nebo rodinou, svatomartinské menu na vás čeká v termínu od 8. do 11. listopadu.
Svatováclavský pivovar si pro své hosty připravil husí stehýnko s červeným a bílým zelí a k tomu na výběr z variace knedlíků či bramborových lokší. Polévka je tradiční zahuštěný kaldoun a jako teplý předkrm jsou husí játra na grilu s jablky a pro milovníky sladkého jako dezert štrúdl s jablky. Spárovat pokrmy můžete se svatomartinským vínem z vinařství Znovín Znojmo. Navštivte je od 8. do 11. listopadu.
V Café New One potrvají svatomartinské hody od 9. do 11. listopadu. Na menu najdete husí rillettes s pyré z dýně hokaido, jako polévka bude celerový krém s trhaným husím masem, jako hlavní chod husí stehno s knedlíkem a se zelím a na závěr sladká svatomartinská roláda s ořechy.
Od pátku 8. listopadu do pondělí 11. listopadu se v restauraci U Rytíře pečou taktéž husy. Na talíř ji dostanete s červeným a bílým zelím a s houskovým, bramborovým i karlovarským knedlíkem. Na chlebík si můžete máznout buďto husí paštiku nebo sádlo a jako sladké je domácí jablečný závin či mřížkový koláč rovněž s jablky.
Od 8. do 11. listopadu si vychutnáte husičku s karlovarským knedlíkem i lokšemi a zelím v restauraci Caesar. Nebo si ji můžete dát ve formě burgeru s cibulovým chutneym, zelím a slaninovou mayo. Jako dezert vás nezazdí lehká kokosová panna cotta s rumem Malibu. Mladé víno dodá rodinné vinařství Kubík z Velkých Bílovic
V Morgan's restaurant si v čase od 8. do 12. listopadu smlsnete na husí paštice ve slaninovém kabátku s mandlemi na mangovém chutney, kaldounu, konfitovaném husím stehnně s vídeňskou cibulkou, červeným zelím s jablky a skořicí a dvěma druhy knedlíků a na závěr jablečný závin s vanilkovou omáčkou.
Přejeme dobrou chuť!
Autor článkuMarie Sotonovásotonova@olomouc.cz