Reklama

Čtvrtek 22. srpna 2024, svátek má Bohuslav, venku je 24.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ministr kultury Martin Baxa navštívil Červený kostel i studovnu historických fondů

Zprávy z regionu

21.2.2024

Autor: red

V rámci své návštěvy Olomouce zavítal v pondělí 19. února ministr kultury Martin Baxa také do Vědecké knihovny v Olomouci, kde si prohlédl zrekonstruovaný Červený kostel i studovnu historických fondů.

Foto: VKOL

V doprovodu ředitelky knihovny Ivety Ťulpíkové zamířil ministr kultury Martin Baxa na prohlídku Červeného kostela a poté do studovny historických fondů, kde si prohlédl dva z nejvýznamnějších středověkých rukopisů VKOL Bibli boskovickou z první třetiny 15. století a Evangeliář zábrdovický, jehož vznik se datuje do 2. poloviny 11. století. Připravena byla také ukázka z kartografického fondu knihovny, patřícího mezi přední mapové sbírky v České republice, vzácná mapa z 2. pol. 15. století.

Tématem hovoru byla jak samotná knihovna a její provoz, včetně potřeby zcela nové moderní budovy pro knihovnu, tak rekonstrukce kostela, kterou přiblížil architekt Miroslav Pospíšil. Citlivou rekonstrukci ohodnotil ministr velmi pozitivně. "Celý projekt, rekonstrukce i stavba foyer, je nejvýznamnější dotací z Národního plánu obnovy (NPO), a to ve výši 133 milionů korun. Částkou 2,5 milionu korun byl z Národního plánu obnovy také podpořen projekt Kreativní akademie Olomouckého kraje. Cílem projektu, realizovaného Vědeckou knihovnou ve spolupráci s Olomouckým krajem, je posílení kompetencí pracovníků kulturního a kreativního sektoru v manažerských, komunikačních a digitálních dovednostech, a ve finanční gramotnosti. Další významnou investicí, téměř 1,5 milionu korun, z NPO byla modernizace digitalizačního zařízení ve studovně historických fondů, kde již byla nutná potřeba vyměnit pro poruchovost a zastaralost původní skener. Z pohledu ministra kultury je získání potřebných dotací velkým přínosem pro knihovnu a schopnost Vědecké knihovny zajistit si financování projektů velmi kvitoval," uvedla ředitelka Vědecké knihovny Iveta Ťulpíková.

Stejně tak Martin Baxa ocenil první měsíce ostrého provozu nového kulturně-komunitního centra v Červeném kostele a pestrost, četnost a kvalitu nabízené programu společně s možností zastavit se a v klidu posedět v příjemné kavárně s dobrou kávou. Velká pochvala putovala všem, kteří se podíleli na úspěšném otevření kostela a nyní zajišťují jeho fungování a programovou nabídku. "Červený kostel navštívilo za první měsíce od 17. května do prosince 2023 přes 47 tisíc návštěvníků, z toho téměř 26 tisíc navštívilo kulturní a vzdělávací akce (včetně škol), do letošního února je to kolem 51 000 návštěvníků. Podařilo se zrealizovat okolo 230 kulturních a vzdělávacích akcí pro veřejnost a pro školy a 17 výstav," vyjmenovala za Vědeckou knihovnu Michaela Heloňová.

Představeny byly také nové cykly přednášek. První formát s názvem Pohledy do minulosti je určen příznivcům historie, kteří se mohou každé druhé úterý v měsíci těšit na přednášku významných historiků. Cyklus Univerzita v kostele pak nabízí setkání nad společenskovědními tématy s odborníky Univerzity Palackého v Olomouci. Nový vzdělávací formát Dialogy o vesmíru nabídne rozhovory, otázky, odpovědi s významnými astronomy nad blízkým i nekonečným vesmírem. Od března se Vědecká knihovna v rámci cyklu Umění stárnout zaměří také na téma stáří. Vědecká knihovna se i letos zapojí do tradičních akcí jako Březen – měsíc čtenářů, v rámci kterého nabídne mimo dalších akcí také čtenářský maraton, do Muzejní noci, Noci kostelů, Dnů evropského dědictví či Noci literatury.

"I přes krátkou návštěvu v nabitém programu zaujala ministra Vědecká knihovna v Olomouci natolik, že se do jejich prostor opět rád v brzkém čase podívá," dodala závěrem Heloňová.