Mistrovství ČR v požárním sportu poprvé zavítá do Olomouce. - OLOMOUC.CZ
Reklama

Čtvrtek 12. září 2024, svátek má Marie, venku je 8.5 °C

Mistrovství ČR v požárním sportu poprvé zavítá do Olomouce.

Zprávy z regionu

22.8.2024

Autor: red

Přípravy vrcholí, sportovci ladí formu. Mistrovství ČR profesionálních a dobrovolných hasičů v požárním sportu s mezinárodní účastí se kvapem blíží. Prestižní klání se letos uskuteční v Olomouci od 23. do 25. srpna, a to hned na dvou místech.

Foto: MČR PS

V pátek se hasiči představí při divácky velmi atraktivním výstupu na cvičnou věž přímo v nádherných kulisách historického Horního náměstí. V sobotu a v neděli se pak soutěž přesune na atletický stadion TJ Lokomotiva Olomouc. 

Profesionální hasiči budou soutěžit v kategorii jednotlivců, a to ve výstupu na cvičnou věž a v běhu na 100 m s překážkami. Součet časů z těchto disciplín určí nejlepší závodníky ve dvojboji. V soutěži družstev budou profesionální hasiči závodit ve čtyřech disciplínách (výstup na cvičnou věž, běh na 100 m s překážkami, štafeta 4×100 m s překážkami, požární útok), dobrovolní hasiči se utkají o titul ve třech disciplínách (běh na 100 m s překážkami, štafeta 4×100 m s překážkami, požární útok). Součet umístění družstev v jednotlivých disciplínách určí vítěze mistrovství.

Dobrovolné hasiče bude zastupovat celkem 16 družstev mužů a 19 družstev žen. Kromě zástupců Sdružení hasičů Čech Moravy a Slezska budou o nejlepší výsledky usilovat i zástupci z České hasičské jednoty (ČHJ) a Moravské hasičské jednoty (MHJ). Z řad hasičského záchranného sboru se na start postaví 14 družstev, které budou reprezentovat jednotlivé kraje a jedno soutěžní družstvo HZS podniku, které nominuje Asociace velitelů HZS podniků, z. s. Letos se do klání zapojí HZS podniku Deza. V Olomouci uvítáme rovněž zahraniční sportovce. Svou formu představí hasiči ze čtyř evropských států, a to ze Slovenska, Polska, Německa a Bulharska. Celkově se tedy na start postaví 55 družstev.

Jde o největší a nejprestižnější sportovní akci na úseku profesionálních a dobrovolných hasičů v České republice. Soutěže se účastní i reprezentace HZS podniků, Moravské hasičské jednoty a České hasičské jednoty. Ke zvýšení atraktivity probíhá soutěž za účasti zahraničních reprezentací. Celkově se mistrovství zúčastní 55 družstev po 13 lidech. Účastní se jí špičkoví sportovci, kteří dosahují vynikajících výsledků i na mezinárodní úrovni. HZS krajů se v organizování MČR v PS střídají a společné mistrovství zavítá do Olomouce poprvé. Vzhledem k množství sportovců a diváků ze všech krajů a zahraničí je Mistrovství ČR v požárním sportu významnou sportovní událostí mezinárodního významu.

V případě profesionálních hasičů se bude jednat o 51. mistrovství, u dobrovolných hasičů se jedná již o 69. mistrovství. Záštitu nad sportovní akcí  převzal hejtman Olomouckého kraje Ing. Josef Suchánek a primátor Statutárního města Olomouc Mgr. Miroslav Žbánek.