Morava se rozlije jen v Chomoutově, předpokládají odborníci. Očekávají padesátiletou vodu, řeka ji prý zvládne - OLOMOUC.CZ
Reklama

Středa 18. září 2024, svátek má Kryštof, venku je 16.7 °C

Morava se rozlije jen v Chomoutově, předpokládají odborníci. Očekávají padesátiletou vodu, řeka ji prý zvládne

MIMOŘÁDNĚ

13.9.2024

jap roc

Zvýšení hladiny vody v důsledku vydatných srážek protipovodňová ochrana unese. Alespoň podle prognózy odborníků, která v tuto chvíli počítá s padesátiletou vodou, srovnatelnou s rokem 2006. Rozvodnění momentálně hrozí pouze v Chomoutově. Město ale přijalo řadu preventivních opatření. Třeba uzavřelo podzemní parkoviště u nádraží, zřídilo krizovou linku a lidé si také mohou dojít zdarma pro písek.

Písek zdarma, pytle vlastní

Technické služby města Olomouce nabízejí zájemcům písek, který mohou využít jako ochranu před případnými povodněmi či přívalovými dešti. Olomoučané si jej mohou zdarma vyzvednout v areálu technických služeb v Libušině ulici v následujících časech:

Pátek: 12 – 19 hodin
Sobota: 7 – 19 hodin
Neděle: 7 – 19 hodin

Na místě bude k dispozici písek a plničky, pytle si zájemci musí přinést vlastní. Podmínkou pro vyzvednutí písku je, že občané musí prokázat trvalý pobyt v Olomouci.

Chomoutov je podle odborníků částí města, která bude nejspíš zasažena velkou vodou. Už v tuto chvíli se tam proto začíná s protipatřeními. "Obyvatelé Chomoutova by se měli zaměřit především na ochranu majetku v podzemních prostorech domů a zvážit i přeparkování vozidel. Riziko zatopení sklepů a suterénů však hrozí ve všech městských částech," varuje primátor Miroslav Žbánek. Podle něj jde zatím pouze o prognózy, které se budou postupem času zpřesňovat. "Rozhodující bude sobota, kdy má spadnout nejvíce srážek. V sobotu ráno znovu zasedne protipovodňová komise a opět budeme o výsledku jednání veřejnost informovat,“ ujistil primátor.

Za posledních 24 hodin spadlo v Jeseníkách přibližně 50 mm srážek, na zbytku sledovaného území pak cca 40 mm srážek. Srážkoměry v Javorníku, Vidnavě a Jeseníku ukazují hodnoty okolo 50 mm srážek, povrchová voda z této oblasti ztéká do toků Javornický potok, Vidnava a Bělá, které dále odtékají na polské území.

Za posledních 24 hodin spadlo v Jeseníkách přibližně 50 mm srážek, na zbytku sledovaného území pak cca 40 mm srážek. Srážkoměry v Javorníku, Vidnavě a Jeseníku ukazují hodnoty okolo 50 mm srážek, povrchová voda z této oblasti ztéká do toků Javornický potok, Vidnava a Bělá, které dále odtékají na polské území.

"Hladiny vodních toků ve sledovaném regionu jsou převážně mírně rozkolísané. Během dnešního dne očekáváme zpočátku pozvolné vzestupy hladin vodních toků. Výrazné vzestupy pak očekáváme především v sobotu, kdy budou hladiny vodních toků stoupat nad hranici stupňů povodňové aktivity. Na většině území se předpokládá, dle stávajících modelů, překročení třetího stupně povodňové aktivity," hlásí meteorologové. V Olomouci se očekává dosažení prvního stupně povodňové aktivity nejdříve v sobotních odpoledních hodinách a podle stávajícího modelu by měl třetí stupeň povodňové aktivity nastat v neděli v brzkých ranních hodinách.

Podle odborníků by třetí stupeň povodňové aktivity neměl v Olomouci představovat významné riziko, pouze může docházet k lokálnímu zaplavování níže položených sklepů či suterénních prostor. „Podle aktuálního modelu by mělo v Olomouci dojít ke kulminaci na úrovni vodní hladiny asi pět metrů v profilu Nové Sady, což by díky aktuální úrovni protipovodňových opatření v Olomouci mělo město snad zvládnout bez vážných dopadů. Upozorňujeme však, že se situace může průběžně měnit, rozhodne, až jaký úhrn srážek naprší do sobotního rána,“ říká primátor Žbánek.

Město v pátek spustilo povodňovou telefonní linku. Olomoučané se na ni dovolají bezplatně na čísle 800 606 800.