Morava začala klesat, potrvá to několik dnů - OLOMOUC.CZ
Reklama

Čtvrtek 19. září 2024, svátek má Zita, venku je 18 °C

Morava začala klesat, potrvá to několik dnů

MIMOŘÁDNĚ

17.9.2024

jap

Řeka Morava v noci na úterý kulminovala a začíná klesat. Stále ale zůstává na třetím povodňovém stupni. Protipovodňový systém se městu vyplatil, voda se vylila pouze v části Chomoutova, který nadále zůstává neprůjezdný.

Přestože Moravou při kulminaci protékalo zhruba 320 kubíků vody za sekundu, velké části města se povodně vyhnuly. Jedinou zatopenou městskou částí byl Chomoutov, kde voda již začala klesat.

„Věděli jsme, že ta část města, která už prošla stavbou protipovodňové ochrany se velké vody nemusí bát. I když ze začátku nebylo úplně jasné, kolik vody se na nás žene z Jeseníků a z Litovelského Pomoraví, nakonec se prognóza průtokového profilu naplnila podle očekávání,“ komentoval situaci v úterý ráno primátor Miroslav Žbánek.

Voda se včera vylila jen v Chomoutově, kde zaplavila několik ulic. 

Foto: Jan Procházka

V Chomoutově se voda vylila přesně podle povodňových map, které povodňová komise a krizový štáb měli k dispozici. „To je nejzásadnější zlom oproti povodním z let 1997 nebo 2006. Ukázalo se, že protipovodňová ochrana tak, jak byla napočítaná, postavená, tak zafungovala poměrně přesně,“ dodal primátor.

Podle vedoucího odboru životního prostředí Petra Loyky kombinuje ochrana Olomouce koridor vodního toku s řízeným rozlivem do okolní krajiny. Proto také dochází k zaplavení silnice 570, která v polích spojuje místní části Holice a Nové Sady. Tato Keplerova ulice bude podle odhadů neprůjezdná ještě dva dny.

Situace v Olomouci v pondělí odpoledne a vpodvečer, kdy ještě hladina stoupala. Morava v noci kulminovala a nyní pomalu klesá.

Foto: Jan Procházka

Samotný Chomoutov, kde včera došlo i k výpadku dodávek elektrické energie, zatím průjezdný není. I když voda klesla asi o 30 centimetrů, cesta na Štěpánov je stále zalitá vodou a laguny se tvoří i při příjezdu od Lazců. Doprava od Pňovic je odkloněna.

„Hasiči odčerpávají vodu z kanalizace, aby mohla začít fungovat po vyrovnání hladiny se spodní vodou,“ popsal situaci v Chomoutově primátor Žbánek.

S následky povodně v Chomoutově se bude město potýkat v následujících hodinách a dnech. Na řadu přijde úklid komunikací, dekontaminace studní, ale i sociální pomoc lidem postiženým vodou.