Nová hala nebo oprava zimního stadionu? Zastupitelé dnes opět nerozhodli - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 8. září 2024, svátek má Mariana, venku je 20.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nová hala nebo oprava zimního stadionu? Zastupitelé dnes opět nerozhodli

Zprávy z regionu

30.10.2023

Jan Procházka

Projekt multifunkční haly je po dnešním jednání zastupitelů o krok dál. Ale jen o malý. Přijato bylo usnesení, které pouze bere na vědomí zprávu, vypracovanou právní kanceláří, která posuzovala možné varianty: tedy opravu stávajícího stadionu proti spolupráci se soukromým investorem na nové hale. Zastupitelé dali radě města současně mandát, zahájit předběžné tržní konzultace, na základě kterých budou stanoveny a vyjednány přesnější podmínky a zároveň se ukáže, zda nemá o výstavbu haly zájem i případný další investor. Definitivní rozhodnutí, kterou ze dvou zcela odlišných cest se město vydá, tedy opět nepadlo. I kvůli tomu, že na něm nepanuje shoda ani v rámci radniční koalice.

Zatímco část rady města, zastoupená Piráty a ProOlomouc a hlavně hnutím spOLečně, favorizuje opravu stávajícího zimního stadionu a oživení projektu Ledová kostka z konce nultých let, hnutí ANO by spíše preferovalo dohodu se společností Redstone developera Richarda Morávka, respektive akciové společnosti Nová Velkomoravská, která za účelem projektu vznikla. V atmosféře neshod uvnitř samotné koalice se neslo i dnešní jednání zastupitelů. Ti klíčové rozhodnutí, které soukromá společnost potřebuje, aby mohla projekt začít připravovat, odložili už v červnu. A ani dnes se nevyjádřili jednoznačně. 

Obě varianty totiž mají svá úskalí. "Pokud se rozhodneme pro variantu soukromé haly, bavíme se tu o horizontu třiceti let, po které bychom se zavázali platit příspěvek. Ale dokážeme si představit, co za tu dobu bude? Co když za několik let skončí v Olomouci extraliga? Budeme muset pořád platit třicet milionů korun ročně, nebo nás to z této povinnosti vyváže? A co když za třicet let už žádná hokejová extraliga existovat nebude?," ptal se například zastupitel Pavel Grasse z klubu Pirátů a ProOlomouc, tedy uskupení, které je součástí radniční koalice. Podobné otázky pak do pléna směřovali i další zastupitelé. Po soukromém investorovi by chtěli i záruky, že se podmínky nezmění například poté, co by zkrachoval či halu prodal třetí straně. 

Do centra pozornosti se tak znovu dostala i varianta Ledové kostky, tedy rozsáhlé rekonstrukce stávajícího stadionu, vybudování další ledové plochy v takzvané malé hale a vznik parkovacího domu na Legionářské. Tento projekt má výhodu v tom, že na něj již existuje stavební povolení a navíc by zůstal zachován stadion, k němuž má řada fanoušků citový vztah. Na investici v řádu několika miliard korun ale město nemá prostředky. Dalším úskalím je také skutečnost, že by si rekonstrukce vynutila uzavírku stadionu zřejmě na několik sezon. A olomoučtí hokejisté by museli hrát jinde, v této souvislosti se dosud hovořilo hlavně o 400 kilometrů vzdáleném Chomutově, což je mnohými považováno za absurditu. 

Zastupitelé před definitivním rozhodnutím, kterou cestou se město vydá, chtějí provést takzvané tržní konzultace. Na jejich základě mimo jiné zjistí i to, zda se neobjeví ještě další investor, který by chtěl multifunkční halu stavět. Město také přesně definuje podmínky, které budou muset být splněny, aby se k spolupráci na soukromém projektu zavázalo. Právě toto je jediným výsledkem dnešního jednání. Hlasovalo pro něj dvacet osm zastupitelů, proti bylo pět, jedenáct se zdrželo. Tržní konzultace musí dle schváleného návrhu rada města zahájit do 15. prosince letošního roku. O protinávrhu na zahájení přípravy rekonstrukce stávajícího stadionu, který předložil za klub ProOlomouc a Pirátů náměstek primátora Tomáš Pejpek, se nehlasovalo.

Podle náměstka primátora Miloslava Tichého z hnutí ANO byla dnešním hlasováním splněna podmínka, kterou dal v červnu developer Morávek, tedy vyslat signál, zda město o spolupráci vážně uvažuje. "Domnívám se, že tento signál právě vyslán byl. Investor zcela jistě chápe, že tržní konzultace jsou nutné," sdělil Tichý.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka