Noc kostelů klepe na dveře. Na prohlídky i koncerty láká v Olomouci téměř třicítka objektů - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 8. září 2024, svátek má Mariana, venku je 20.5 °C

Noc kostelů klepe na dveře. Na prohlídky i koncerty láká v Olomouci téměř třicítka objektů

Zprávy z regionu

3.6.2024

Autor: red

Šestnáctý ročník Noci kostelů pomalu klepe na dveře kostelů, kaplí, sborů a dalších modliteben, které se do této akce evropského významu zapojují. V olomoucké arcidiecézi se dosud přihlásilo více než 180 objektů a dá se tedy očekávat, že v den konání akce, tedy v pátek 7. června 2024, jich bude ještě o něco více. V samotné Olomouci pak k prohlídkám láká aktuálně devětadvacet objektů.

Ilustrační foto

Foto: archiv redakce

Olomoucká arcidiecéze nabídne v letošním roce návštěvu více než 180 kostelů a dalších památek. Jen v Olomouci se lidé mohou těšit na nejméně 29 otevřených objektů. Pestrou mozaiku nejrůznějších programů pro návštěvníky připravují dobrovolní pořadatelé. "Patří jim za to veliké poděkování. Jejich rozhodnutí věnovat svůj čas druhým je hodnota, pro kterou je akce stále aktuální," říká diecézní koordinátor akce David Mikša a z pestré nabídky v otevřených kostelích zmiňuje například chvíle živé muziky i ticha, setkání s výtvarným uměním, historií a současností. "Dospělí mohou zajít na degustaci mešního vína a (nejen) pro děti je připraven kreativní program, detektivní pátrání, biblické tance nebo stavění z Lega," dodává.

Slavnostní oficiální zahájení Noci kostelů v olomoucké arcidiecézi se uskuteční za účasti zástupců církví a samosprávy ve sboru Církve bratrské v Mariánské ulici v Olomouci od 17 hodin. Letos poprvé se pak k Noci kostelů v Olomouci zapojí i kaple Nejsvětější Trojice v Olomouci - Nedvězí, kde na návštěvníky čekají příjemná setkání, prohlídky s tištěným textem o historii místa a popisem interiéru a dále také menší hudební doprovod a miniprogram pro děti. Velká část zapojených kostelů láká na komentované prohlídky i na varhanní koncerty, nechybí ani zajímavé výstavy či tvoření pro děti.

Letošní Noc kostelů přináší také nový vizuální styl, jehož ústředním motivem je téma "Srdce". Nový design vytvořila rakouská grafička Vera Rieder v roce, kdy Rakousko slaví 20. výročí akce. Již samozřejmostí je naproti tomu možnost nainstalovat si do mobilního telefonu aplikaci Noc kostelů a objevovat programovou nabídku nejbližších otevřených chrámů. A letošní Noc kostelů doprovází také fotosoutěž: autoři fotografií až do 15. května zasílali snímky kostelů, sborů, kaplí, modliteben, oltářů, obrazů nebo soch, které rozechvívaly jejich srdce, a soutěžili tak nejen o ceny, ale také o umístění fotografií v Arcibiskupském paláci.

"Noc kostelů je příležitost prozkoumat duchovní i kulturní dědictví naší země i regionu a setkávat se napříč generacemi a vyznáními. Těšíme se na vaši návštěvu," uzavírá Mikša.

Kompletní program a seznam všech zpřístupněných objektů nejen v Olomouci najdete na webu www.nockostelu.cz nebo ve stejnojmenné mobilní aplikaci.