Obrazem: Krajští zastupitelé zvolili nového hejtmana i radu - OLOMOUC.CZ
Reklama

Úterý 22. října 2024, svátek má Sabina, venku je 4.8 °C

Obrazem: Krajští zastupitelé zvolili nového hejtmana i radu

Zprávy z regionu

21.10.2024

Jan Procházka

Hnutí ANO a SPD od dnešního dne společně vládnou Olomouckému kraji. Nového hejtmana a členy rady dnes ve funkcích potvrdilo nové zastupitelstvo, vzešlé ze zářijových voleb. Koalice má pohodlnou většinu, hlasování tak proběhlo hladce, přestože z opozičních lavic zazněly námitky na kumulace funkcí. Někteří noví radní jsou totiž zároveň ve vedení měst, sám hejtman je i poslancem.

Ladislav Okleštěk (vpravo) už v čele kraje stál v letech 2017 až 2020. Tříleté období není chybou, Oklešťek totiž poměrně dramaticky nahradil tehdejšího lídra ANO a posléze hejtmana Oto Koštu, který se hnutí znelíbil. Ve funkci byl pouze od listopadu do února, kdy byl odvolán i hlasy koaliční ODS a ČSSD a na jeho místo usedl právě Oklešťek, do té doby se držící spíše v pozadí.

Na snímku ze začátku dnešního zasedání ještě sedí v lavici jako řadový zastupitel vedle komunisty Vladimíra Urbánka. Ten se mimochodem do zastupitelské lavice vrátil po osmi letech. V roce 2016 se do něj už neprobojoval, o čtyři roky později komunisté propadli. Nyní získali čtyři křesla.

Foto: Jan Procházka

Nováčkem mezi krajskými zastupiteli není ani Jiří Zemánek. Jen změnil dres. Ten s logem sociální demokracie vyměnil za ANO. S Babišovým hnutím se zblízka potkal už v letech 2016 až 2020, kdy jeho původní strana vládla kraji právě v koalici s ANO a on sám v ní dělal náměstka hejtmana. Krajské volby před čtyřmi lety ale přinesly sociálním demokratům trpkou porážku, do zastupitelstva se nedostali a pro stranu, která v regionu dlouhé roky vládla, to byl de facto konec. Sám Zemánek byl krajským zastupitelem kromě zmiňované čtyřleté přestávky od roku 2008. Kromě toho byl v letech 2010 až 2017 poslancem. A dlouhé roky taky místostarostou Šternberka.

Foto: Jan Procházka

Nováčkem mezi krajskými zastupiteli není ani František Jura z hnutí ANO, někdejší náměstek hejtmana v letech 2016 až 2018. Tehdy post opustil a stal se jen neuvolněným radním, protože byl zvolen primátorem Prostějova. Tím je dosud, od září k tomu navíc přidal i funkci senátora.

Foto: Jan Procházka

Když hnutí ANO v září vyhrálo volby, bylo to sice drtivé vítězství, k utvoření krajské vlády ale bylo nutné najít partnera, který by disponoval těmi několika málo chybějícími hlasy. Původně se předpokládalo, že se ANO domluví s ODS, se kterou už v koalici jednou bylo. To se ale nestalo a Babišovo hnutí si vybralo jako koaličního partnera SPD. To získalo v jedenáctičlenné radě pouze jedno křeslo náměstka. Stal se jím Pavel Jelínek, podnikatel a bývalý poslanec SPD. Mimochodem, do roku 2015 byl členem ODS.

V nové krajské radě bude mít na starosti oblast strategického rozvoje a IT.

Foto: Jan Procházka

SPD má v krajské vládě obsazeno i jedno křeslo neuvolněného radního. Tím byl dnes zvolen Dan Chromec. V roce 2020 neúspěšně kandidoval do Senátu v obvodě Přerov, kde také žije a půsovbí tam jako předseda oblastního a místního klubu SPD. Jako povolání uváděl technický pracovník zdravotnického zařízení.

Foto: Jan Procházka

Střídání. Za normálních okolností by se dalo napsat, že stejnou fotku, jen zrcadlově převrácenou, jsme pořídili před čtyřmi roky, kdy Ladislav Okleštěk (vlevo) předával funkci hejtmana Josefu Suchánkovi. Rok 2020, kdy k výměně došlo, ale byl všechno jenom ne normální. Oba aktéři tehdy onemocněli covidem a ceremoniál se tak odehrával jen online. Dnes si tedy oba rivalové mohli alespoň potřást rukou.

Foto: Jan Procházka

Ještě jednou Josef Suchánek, mířící do lavice mezi řadové zastupitele. Hejtmanem byl čtyři roky, za tu dobu se musel vypořádat s několika vlnami covidu, následky války na Ukrajině, ať už to byl příliv uprchlíků nebo následné skokové zdražení energií nebo těsně před volbami ničivé povodně.

Foto: Jan Procházka

"Tady jsem už někdy seděl," zavtipkoval Ladislav Okleštěk poté, co po čtyřech letech opět usedl do předsednického křesla. Nový hejtman pak slíbil, že prioritou bude pomoc s obnovou povodněmi postiženého Jesenicka a Šumperska. Okleštěk bude mít kromě řízení kraje v gesci  ekonomiku, investice, krizové řízení a majetek. Poslanecký mandát si hodlá ponechat.

Foto: Jan Procházka

Jediné téma, na kterém jinak hladký průběh ustavujícího zastupitelstva trochu drhnul, byla kumulace funkcí. Otevřela ho opozice v souvislosti s Miroslavem Adámkem z hnutí ANO. Ten je šumperským primátorem, současně se ale má stát na plný úvazek koordinátorem pomoci povodněmi postiženým částem regionu. "Nezpochybňujeme užitečnost té funkce, pouze to, že by se měla vykonávat na plno a těžko ji lze skloubit s řízením velkého města," argumentovala opozice, bývalý hejtman pak do této funkce navrhoval Zdeňku Blišťanovou. Ta je sice také starostkou Jeseníka, ale podle něj by právě proto mohla přímo z centra nejpostiženější oblasti problematiku lépe uchopit. Byl to však pouze řečnický obrat, o návrhu se ani nehlasovalo a do nové pozice byl zvolen Adámek. "Pokud bych něco zanedbával nebo nestíhal, budu to řešit. Jsem ale přesvědčen, že si dokážu zorganizovat čas," konstatoval šumperský primátor.

Foto: Jan Procházka

O tom, že bude pracovat na úkor svého volného času klidně i o víkendech hovořil i Vladimír Lichnovský z hnutí ANO. Ten byl zvolen prvním náměstkem hejtmana, současně je ale náměstkem přerovského primátora. V době minulé krajské vlády hnutí ANO vykonával pozici tajemníka hejtmana. Nyní bude mít jako náměstek na starosti zdravotnictví, ekonomiku a příspěvkové organizace.

Foto: Jan Procházka

Dotace a doprava, to jsou oblasti, kterým se jako náměstek hejtmana bude věnovat Bohuslav Hudec z hnutí ANO. I on musel vysvětlovat, že novou funkci zvládne vykonávat společně se starostováním obci Rapotín na Šumpersku. "Jsem pracovitý, zvládnu to," tvrdil zastupitelům.

Foto: Jan Procházka

Martin Škurek z hnutí ANO bude mít v nové radě na starosti sociální věci a problematiku seniorů. Profesí je vysokoškolský pedagog na právnické fakultě. "Těch pár přednášek týdně během výkonu práce radního opravdu zvládnu," poznamenal.

Foto: Jan Procházka

Svatopluk Binder je též vysokoškolským pedagogem. "Mám smlouvu do konce roku, pak už ji neobnovím a budu vykonávat pouze funkci radního," slíbil. Na starosti bude mít školství a cestovní ruch.

Foto: Jan Procházka

Irena Blažková z hnutí ANO bude mít na starosti životní prostředí, odpady a zemědělství. I ona věří, že zvládne novou funkci vykonávat společně s postem starostky obce Vranovice-Kelčice na Prostějovsku. V minulosti byla za hnutí i poslankyní.

Foto: Jan Procházka

Novou náměstkyní hejtmana je i Monika Hryzbilová z hnutí ANO. Na starosti bude mít sport, kulturu a památkovou péči.

Foto: Jan Procházka

Jako neuvolnění radní usednou v nové krajské vládě za hnutí ANO ještě podnikatelka z Jeseníku Jana Konvičková a poslanec a přerovský primátor Petr Vrána.

Foto: Jan Procházka

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka