Odhalte zákoutí všech olomouckých divadel! Už tuto sobotu proběhne 11. ročník oblíbené Noci divadel - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 8. září 2024, svátek má Mariana, venku je 19 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Odhalte zákoutí všech olomouckých divadel! Už tuto sobotu proběhne 11. ročník oblíbené Noci divadel

Kultura

14.11.2023

Autor: red

Všichni milovníci divadla by si do svých diářů měli poznačit datum 18. listopadu. Právě na tuto sobotu je po celé České republice naplánována tradiční Noc divadel. Jedenáctý ročník nese podtitul "HOŘÍ!" a v Olomouci se do něj zapojí Divadlo na cucky, Divadlo Tramtarie, Moravské divadlo i Umělecké centrum Univerzity Palackého. Pestrý program je napříč jednotlivými scénami rozprostřený od dopoledních do večerních hodin.

Olomoucká Noc divadel nabídne pohled do zákulisí jednotlivých scén, setkání s herci, zajímavý workshop i divadelní kvíz. Návštěvníci, kteří se rozhodnou projít speciální program ve všech čtyřech divadlech se navíc mohou zapojit do soutěže o zajímavé divadelní ceny. "Budeme mít připravenu speciální kartičku, na kterou mohou návštěvníci získat razítko za každou navštívenou scénu. V případě, že navštíví všechna zapojená divadla, mohou v kterémkoliv z nich kartičku odevzdat," říká mluvčí Divadla na cucky Zdeněk Vévoda a doplňuje, že losování o divadelní ceny proběhne následující den.

Už v dopoledních hodinách zahájí svůj program Moravské divadlo, které návštěvníky provede temnými zákoutími divadla a dokonce je čeká setkání se slavnými postavami jako jsou Johanku z Arku nebo Jan Hus. Těšit se můžete na celkem třináct prohlídek, přičemž první začíná v 9:30 a poslední v 17:00. "Prohlídka začne u služebního vchodu divadla z ulice tř. Svobody 33 a lidé se postupně podívají třeba k propadlu, provazišti, na zkušebnu, krejčovnu nebo korepetitornu. Na konci prohlídek, které trvají zhruba 45 minut, čeká návštěvníky ohnivé překvapení před budovou divadla," odhaluje program mluvčí Moravského divadla Olomouc Pavlína Dočkalová. Podle jejích slov jsou prohlídky kapacitně omezeny, proto je nutné koupit si na vybraný čas předem vstupenku, a to buď online nebo přímo v pokladně divadla. Cena jedné vstupenky je 90 korun.

Pestrý program chystá také Divadlo Tramtarie. Zde se návštěvníci mohou mezi 16. a 19. hodinou těšit na zábavnou interaktivní stezku divadlem, na které se zapojí do různých aktivit, nahlédnou do míst, kam nemají běžně přístup, popovídají si s herci a nasají divadelní atmosféru jinak, než jsou zvyklí. "Letos máme připravený evakuační plán se sedmi stanovišti. Úkolem návštěvníků je projít všechna stanoviště, která se nachází i v běžně nepřístupných částech divadla. Na každém z nich získají indicii do tajenky, a kdo ji správně vyluští, tak bude mít možnost získat vstupenky k nám do Tramtarie," vysvětluje princip interaktivní stezky mluvčí divadla Vlasta Pechová a dodává, že program je vhodný jak pro děti, tak pro dospělé. Na interaktivní stezku mohou návštěvníci dorazit zdarma a bez nutnosti rezervace. Od 20 hodin pak divadlo uvede nejúspěšnější inscenaci současného repertoáru, černou komedii Válka Roseových (vstupenky zakoupíte zde) a před samotným představením se před budovou divadla můžete těšit na ohnivou show.

Zajímavé ztvárnění podtitulu "hoří" nabídne i Divadlo na cucky, ve kterém se od 16 do 20 hodin chystá speciální workshop. "Naši technici si připravili pro zájemce průchozí workshop, ve kterém spolu s nimi zapálí oheň přímo na jevišti divadla, a to s pomocí světel, zvuků a kouřostroje. Slibují ukázku táboráčku i opravdového armagedonu," láká k návštěvě Zdeněk Vévoda. Na workshop budou navazovat prohlídky zákulisí divadla a po 20. hodině bude v prostorách Café na cucky probíhat DJ party. Hudební sety obstarají DJ Elzeeno von Beneshow a DJ Muikku.

Hořet bude tentokrát i na univerzitě – samozřejmě jen obrazně. K Noci divadel se totiž připojí i Umělecké centrum Univerzity Palackého v jezuitském Konviktu. "Návštěvníci zde za doprovodu studentských průvodců proniknou do útrob nočního Konviktu a v jeho zákoutích zhlédnou několik plamenných výjevů z tvorby univerzitních divadelních souborů," popisuje zástupce těchto ansámblů Jiří Žák. Divadelní procházka podle jeho slov zavede návštěvníky doslova až na půdu, kde program vyvrcholí v divadelním sále K3. Chybět nebude ani divadelní kvíz. Divadelní procházky budou začínat každých deset minut v průjezdu Konviktu a je možné je absolvovat mezi 17. a 21. hodinou. Délka jejich trvání je asi 40 minut a poslední prohlídka proběhne ve 20:30. Rezervace předem není nutná.

Už nyní si navíc do diářů na příští rok můžete poznačit 12. ročník Noci divadel, ale připravte se na změnu termínu. Od roku 2024 se bude Noc divadel nově konat v nejbližším sobotním termínu Světovému dni divadla, který pro příští rok vychází na 23. března. O změně termínu bylo rozhodnuto na základě hlasování divadel zapojených v desátém ročníku Noci divadel.

Noc divadel

Akce je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night a v Česku každoročně přiláká více než 50 tisíc návštěvníků. "Inspirací pro letošní téma jsou dvě výročí, která se k letošnímu datu konání Noci divadel váží. Obě jsou spojená s českou první scénou, Národním divadlem. 18. listopadu 1883 bylo divadlo znovuotevřeno po požáru, který budovu zachvátil v prvním roce jejího fungování, 18. listopadu 1983 bylo divadlo otevřeno po rozsáhlé přestavbě a dostavbě jeho okolí," vysvětluje Martina Pecková Černá z Institutu umění – Divadelního ústavu, který akci koordinuje.