Olomouc chce do pohárů, Šternberk mimo baráž - OLOMOUC.CZ
Reklama

Sobota 28. září 2024, svátek má Václav (dnes je Den české státnosti), venku je 12.5 °C

Olomouc chce do pohárů, Šternberk mimo baráž

Sport

26.9.2024

V sobotu 28. září začne nový ročník volejbalové extraligy žen. Los si lehce zažertoval, když hned v prvním kole svedl za soupeře Olomouc se Šternberkem. Sokol Šternberk bude hostit VK Šantovka Olomouc UP od 17 hodin ve svojí hale Ecce Homo.

Olomoučanky se v novém soutěžním ročníku budou snažit vylepšit loňské sedmé místo, když v play-off vypadly už ve čtvrtfinále s Prostějovem. Trenér VK Šantovka Jan Drešl má k dispozici z loňského kádru Michaelu Nečasovou, Wiktorii Nowakovou, Barboru Chaloupkovou a mladou Sofii Pavlovskou. Do týmu přišla řada nových a kvalitních hráček, které by měly týmu výrazně pomoci. Na smeči budou tvrdit muziku Diana Frankevychová z Dukly Liberec, kterou budou doplňovat sestry Michaela a Josefína Smolkovi, jež přišly z Prostějova, odkud do týmu regionálního rivala zamířila také zkušená nahrávačka Simona Bajusz. Tu doplní na nahrávce další hráčka z Dukly Liberec, talentovaná Hana Burianová. Na blok přišla také brazilská hráčka Jady Gerottová. Tým doplnila na liberu Amálie Vyjídáková ze Šternberka. Družstvo naopak opustily kanadská nahrávačka Shevkeneková, ukrajiské hráčky Artyshuková s Fedchukovou, Borovcová odešla do béčka Ostravy a Anna Šotkovská posílila Sokol Šternberk. „Máme opět hodně nový kádr, kromě jedné cizinky nám hráčky odešly či skončily. Takže až na tři až čtyři hráčky máme nový tým, což je na startu sezony trochu komplikace z pohledu sehranosti Ale každý trénink nás posune dál, na turnajích jsme se hodně sehráli,” řekl k novému složení týmu trenér VK Šantovka Olomouc UP Jan Drešl.

Jak probíhala příprava olomouckého celku? „V domácích podmínkách ve sportovní hale UP jsme dvoufázově nabírali kondici a pilovali herní a taktické prvky. V průběhu přípravy jsme sehráli tři těžké zápasy v Polsku s Opolí a Bialsko-Bialou. S týmy, které hrají evropské soutěže, jsme prohráli, ale odhalilo nám to logicky nejvíce nedostatků. Následně jsme dvakrát vyhráli ve Vídni s týmem SVS Post Schwechat. Následoval domácí TOMI - REMONT Cup s Prostějovem, kyperským Lemesosem a Šternberkem, kde jsme byli druzí, a ve finále jsme odehráli kvalitní turnaj ve Varnsdorfu, kde jsme zdolali Duklu Liberec, německý Erfurt a Sokol Frýdek-Místek. Takže generálka nám vyšla, byť nás na turnaji postihla zranění a s ohledem na časovou náročnost turnaje se kumulovala únava. Hodně si cením toho, že holky dokázaly otočit duel s Frýdkem-Místkem, kde rychle prohrávaly 0:2, ale nevzdaly se a otočily zápas,“ zmínil k přípravným duelům a turnajům Jan Drešl.

Olomoucký celek čeká po úvodním duelu ve Šternberku pohárový zápas na palubovce béčka Ostrava (30. září), následně první domácí zápas v úterý 8. října od 17 hodin s KP Brno před kamerami ČT Sport, 12. října v Liberci, pak má doma Olymp (19. října v 18 hodin). Jak vidí trenér Olomouce samotný start sezony? „Věřím, že ve Šternberku i Ostravě vyhrajeme, to beru na rozehrání. Těším se na první domácí zápas, který bude v přímém přenosu České televize, takže na zápas s KP Brno zveme všechny diváky. Brno je pro nás trochu neznámá, v přípravě jsme ho moc neviděli, stejně jako Olymp. S Libercem jsme hráli a víme, že přes naše vítězství ve Varnsdorfu to v ostrém extraligovém klání bude jiný zápas,“ dodal ke startu extraligy Drešl.

Vstupné na utkání činí v Olomouci v nové sezoně 80 korun, zlevněné pro důchodce a studenty 40 Kč. Děti do 15 let a držitelé průkazů ZTP/P mají vstup zdarma. Celosezonní permanentka stojí 600 korun a pro první kupující připravil zajímavý bonus nový titulární partner Galerie Šantovka - deset nejrychlejších získá poukaz v hodnotě 200 Kč na nákup v tomto olomouckém nákupním centru, pro prvních třicet je navíc připraveno 500 bodů zdarma v mobilní aplikaci ŠantAPKA. Permanentní vstupenky budou v prodeji na pokladně při vstupu do haly UP před domácími zápasy. 

Opět pod trenérem Miroslavem Jehlářem absolvoval přípravu na nadcházející sezonu TJ Sokol Šternberk. Loni tým v baráži padl s Českými Budějovicemi, ale v extralize zůstal, protože Madeta neměla o nejvyšší soutěž zájem. Sokol letos nechce třetí baráž opakovat.

Doma začíná Sokol extraligu derby duelem s VK Šantovka Olomouc UP. Hned 2. října je tu venkovní zápas v Přerově v rámci druhého kola Českého poháru. Následuje duel na palubovce mistrů extraligy Šelem z Brna a domácí zápas s TJ Ostrava. „Začátek máme opravdu náročný. Před sobotním startem soutěže hrajeme ještě přípravný zápas s ČR U20, v sobotu máme doma Šantovku Olomouc, pak hned pohár v Přerově a jedeme na palubovku loňského mistra,“ řekl k losu extraligy trenér Sokola Šternberk Miroslav Jehlář, kterému bude na pozici hrající asistentky trenéra k dispozici zkušená Laura Holubcová. Ta přišla na pozici blokařky z Hradce Králové.

Sokol Šternberk do nadcházející sezóny podstatně obměnil tým, z loňska mnoho hráček nezůstalo, odešly Weidenthalerová (KP Brno), Polka Klodowá, Kazaška Kurerová a Izraelka Cohenová, nahrávačka Přibylová, do Olomouce se přesunula Vyjídáková. Na pozici libera přichází švédská hráčka Filippa Brinková, na smeč talentovaná slovenská volejbalistka Deana Valentová a z Olomouce Anna Šotkovská, naopak v kádru už není Američanka Ammaarah Wiliamsová, se kterou klub z výkonnostních důvodů rozvázal smlouvu. Na bloku doplní již zmiňovanou Lauru Holubcovou už vloni za Sokol hrající Karolína Úradníková z Liberce a Eliška Kořínková. Post nahrávačky zastávají Klára Dvořáčková, která přišla z Frýdku-Místku, a polská hráčka Katarzyna Kamińská, která prošla španělskou, francouzskou, litevskou a polskou soutěží. Pak jsou tu ještě mladé hráčky Dudková a Dovhoshapková. Pozici univerzálky bude opět zastávat Nikola Látalová. „Věřím, že kombinace zkušených hráček s našimi talentovanými děvčaty bude fungovat. Oporou bude stoprocentně nová blokařka, zkušená Laura Holubcová, která bude mojí hrající asistentkou. Máme dvě nové nahrávačky, na smeči Aničku Šotkovskou z Olomouce, švédské libero Filippu Brinkovou. Na turnaji v Bratislavě se velmi dobře jevily naše mladé hráčky Magdaléna Dudková a Valeriie Dovhoshapková,“ doplnil Jehlář.

Přípravu odstartovaly hráčky Sokola Šternberk v domácích podmínkách, hodiny fyzické přípravy se realizovaly pod vedením kondiční trenérky Hany Stratilové. Pak začaly přípravné turnaje. V polské Nise obsadil Sokol Šternberk druhé místo, když porazil domácí tým a ve finále prohrál s Poznaní.

Následně odehrály Sokolky turnaj ve slovenských Nových Zámcích, který jim výsledkově úplně nevyšel. Pak hrál Šternberk od 13. do 15. září na tradičním turnaji TOMI - REMONT Cup ve sportovní hale UP v Olomouci, kde se utkal s celky Prostějova, domácího týmu, kyperskému Lemesosu a skončil na třetím místě.

Další víkend pak čekal Šternberk turnaj v Bratislavě, kde prohrál s Přerovem a domácí Slávií UK a porazil rakouský Schwechat, takže z toho bylo třetí místo. Poslední přípravu pak měl Šternberk s týmem ČR U20 26. září na domácí palubovce. „Přípravu hodnotím pozitivně, byť je před námi pořád ještě hodně práce a v Bratislavě jsme museli bojovat i se zraněními a únavou,“ uzavřel hodnocení přípravy trenér Jehlář.

Jednotné vstupné na domácí duely v hale Ecce Homo činí 50 korun, vyjma dětí a držitelů průkazů ZTP/P, kteří mohou na zápasy přijít zdarma. Permanentní vstupenky prodávané na pokladně před zápasy stojí 600 Kč. „Chtěl bych poděkovat fanouškům za minulou sezonu, kdy nás skvěle povzbuzovali a stáli za námi. Věřím, že na nás budou chodit i letos a my jim uděláme svými výkony více radosti,” dodal k návštěvnosti trenér Sokola Šternberk Miroslav Jehlář.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip