Olomoucký Startup klub pomáhá nadaným lidem plnit si své sny - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 8. září 2024, svátek má Mariana, venku je 20 °C

Olomoucký Startup klub pomáhá nadaným lidem plnit si své sny

Business

13.12.2023

roc

Péče o začínající startupy a pomoc s jejich růstem. Takhle jednoduše by šlo popsat aktivity olomouckého Startup klubu, který v regionu působí již bezmála šest let. Portfolio služeb je komplexní. Mimo celoroční práci, poradenství a mentoring začínajícím podnikatelům jde také o pořádání zajímavých akcí. Jednou z těch klíčových je tzv. Souboj Startupů. Ten letos proběhl, s rekordním počtem 21 přihlášených soutěžících, v pátek 24. listopadu jako součást UP Business campu. Za dobu svého působení pomohl tým Startup klubu pod taktovkou zakladatele Pavla Sedláčka už desítkám startupů v různé fázi rozvoje. Úspěšné startupy dosud díky Startup klubu obdržely ceny a služby v hodnotě přesahující milion korun.

Olomoucký Startup klub začal svou působnost jako neformální platforma v lednu 2018, formálně byl institucionalizován v roce 2020. Ředitelem a zakladatelem spolku je od počátku Pavel Sedláček, zakladatel digitální agentury ESMEDIA Interactive s více než dvacetiletou praxí v oboru e-commerce projektů a strategického marketingu, sám tvůrce několika úspěšných projektů. „Náš Startup klub vhodně doplňuje standardní veřejné instituce jako CzechInvest, Vědeckotechnický park Univerzity Palackého, Inovační centrum Olomouckého kraje a další, které v regionu rozvíjí startupový ekosystém. Máme propracovaný program, síť odborníků a především praktické zkušenosti. Díky našemu týmu máme také cenné kontakty a síť investorů,“ sdělil Pavel Sedláček. 

Na počátky této prospěšné aktivity vzpomíná také druhý ze zakladatelů, ředitel Okresní hospodářské komory Olomouc Radim Kašpar, který přispívá činnosti spolku zejména síti kontaktů a kvalitním networkingem: „Jako dnes si vzpomínám na počátky dnešního Startup klubu.  Věděl jsem, že chci za Okresní hospodářskou komoru Olomouc zrealizovat velký byznysový ples a že nechci, aby šlo jen o společenskou zábavu, ale i o aktivní networking. Viděl jsem velký potenciál v přítomnosti seniorních podnikatelů a velkých byznysových hráčů, potenciálních investorů a chtěl jsem tento svět propojit s těmi, kteří začínají, protože všichni se mohou navzájem inspirovat a navazovat spolupráce. S konkrétní podobou zapojení startupistů pak přišel Pavel Sedláček, který je dnes hlavní hybnou silou Startup klubu.“ 

Mezi nejslavnějšími startupy, které zabodovaly v uplynulých soutěžích Startup klubu byl i, dnes už globální, Worldee.com. Do této ambiciózní cestovatelské platformy s více než 100 tisíci uživateli investovali i významní investoři včetně bratrů Průšových. Akceleračními programy a soutěžemi Startup klubu ale prošlo i desítky dalších ambiciózních projektů, které se dodnes mají čile k světu.

Významnou akcí Startup klubu je také Konference SMART Region, která má na Olomoucku již pětiletou tradici a každoročně hostí zajímavé řečníky. Letos to bylo v rámci tematických panelů startupy a digitalizace, smart region, průmysl 4.0 a kulturní a kreativní průmysly. Svůj příspěvek zde přednesl také třetí ze zakladatelů a aktuální vítěz a držitel titulu Digital Leader of the Year 2023 - náměstek informačních technologií Fakultní nemocnice Olomouc Antonín Hlavinka. Ten je koordinátorem ICT Národního telemedicínského centra a jde o průkopníka eHealth systému nejen v Olomouckém kraji. Současně má na starost digitální inovační hub (DIH) pro oblast digitálního zdravotnictví.     

Pořádání startupových soutěží a dalších eventů ale není jedinou aktivitou Startup klubu. Díky široké základně vlastních a spolupracujících mentorů pomáhá nadějným projektům s jejich inkubací a akcelerací a díky provázanosti s obchodní komorou poskytuje těm nejnadějnějším startupům i tzv. matchmaking, tedy propojování s investory prostřednictvím networkingových eventů i one-on-one setkání.

O zakladatelích Startup klubu:

Pavel Sedláček

se přes dvě desetiletí profesně věnuje strategickému marketingu a rozvoji e-commerce projektů v ČR i zahraničí. Řídil e-marketingové či e-commerce projekty pro značky skupiny Kofola, Mapei, Tenneco Automotive, Grundfos, Husky, Olma, Lionsport, developerské projekty skupiny GEMO, DRFG a dalších, destinační marketing Štrbského plesa, municipality, krajské úřady, krajské nemocnice a další zdravotnické organizace v ČR i zahraničí, subjekty a frakce Evropského parlamentu a další významné instituce. Podílel se na tvorbě a řídil politické kampaně pro subjekty a kandidáty v celostátních, krajských, komunálních i senátních volbách. Přednáší jako lektor pro digitální brandbuilding. Věnuje se výzkumné a publikační práci v oblasti ekonomie produktivní spotřeby při Katedře ekonomie a managementu (FES) Vysoké školy finanční a správní a je doktorandem Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze s dizertační prací na téma adopce eGovernmentu.

Podílí se na konferenci Smart Region, především na panelu Startupy a digitalizace. Působí také jako ICOK PLATINN expert při Inovačním centru Olomouckého kraje pro krajské i celostátní projekty . Stál u zrodu několika českých i zahraničních startupových projektů, od r. 2017 také jako iniciátor, spoluzakladatel a výkonný ředitel platformy StartupKlub.cz.

Antonín Hlavinka

vítěz a držitel titulu Digital Leader of the Year 2023 aktuálně pracuje jako náměstek informačních technologií ve Fakultní nemocnici Olomouc, kde je zároveň koordinátorem ICT Národního telemedicínského centra (NTMC). NTMC je od roku 2019 kompetenčním centrem Ministerstva zdravotnictví pro telemedicínu. Má na starosti kompletní zavedení eHealth systému Olomouckého kraje, včetně portálu pro pacienty a praktické lékaře. V eHealth systému se mají propojit všechna zdravotnická zařízení Olomouckého kraje, následně se propojení rozšíří na ostatní významné fakultní a krajské nemocnice. Je součástí poradního týmu Národního centra elektronizace zdravotnictví MZČR. Je zástupcem zakládajícího člena FNOL nového prestižního digitálního inovačního hubu (DIH) pro oblast digitálního zdravotnictví v ČR.

Vytvořil vlastní úspěšnou mobilní hru FoldSwallow, která vyhrála 1. místo v prestižní anketě Mobilní aplikace roku, hra se držela několik dnů na prvním místě v celém českém App Storu a na 2. místě v celém Google Play (v kategorii hry). Je tvůrcem největšího komunitního portálu alternativní a celostní medicíny znamyterapeut.cz, ktery má sloužit ke zprůhlednění celé alternativní scény v ČR.

Radim Kašpar

pracuje jako ředitel Okresní hospodářské komory Olomouc a ve své činnosti urputně hájí zájmy podnikatelů. Je hrdým absolventem Univerzity Palackého v Olomouci. Již během vysokoškolského studia navázal spolupráci s renomovanou agenturou Ogilvy Public Relations, kde zdokonaloval své dovednosti zejména v oblasti PR a marketingu. Poté působil jako ředitel olomoucké marketingové agentury. Ve své profesní činnosti čerpal praxi také z přípravy a realizace evropských projektů a koordinace podnikatelského klubu Business for Breakfast. V neposlední řadě za ním stojí dnes již stovky zrealizovaných odborných seminářů, vzdělávacích konferencí a společensko-networkingových akcí. Stál u zrodu Business plesu, Gentlemen's a Ladies clubu, Konference SMART Region a Startup klubu.

Dlouhodobě působí také jako mentor, porotce atp. v některých soutěžích, jako např. Podnikavá hlava a dříve i Soutěž a podnikej. Je členem schvalovacího výboru nadačního fondu Veolia, programu "STARTér, Věř si a podnikej.