Ošetření srsti, stříhání i wellness jako zdravotní prevence. Dopřejte svému mazlíčkovi péči v psím salonu Adina - OLOMOUC.CZ
Reklama

Neděle 8. září 2024, svátek má Mariana, venku je 20.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ošetření srsti, stříhání i wellness jako zdravotní prevence. Dopřejte svému mazlíčkovi péči v psím salonu Adina

Tipy a názory

18.10.2023

Lenka Šťastná

Spousta lidí si pod pojmem "psí salon" může mylně představit místo, kam berou páníčci z rozmaru své chlupáče, a kde jim nechávají vytvořit nejrůznější chlupaté kreace s barevnými mašličkami. Opak je ale pravdou. V psím salonu Adina rozhodně návštěva není jen rozmarem páníčků, neboť se zde zaměřují především na péči o srst, o kterou když dobře pečujeme, tak můžeme u psa předejít i možným zdravotním komplikacím. A kdo má doma pejska, tak nám dá jistě za pravdu, že jeho zdraví je na prvním místě, aby tu s námi mohl být ještě řadu dlouhých let.

Psí salon Adina najdete v blízkosti tramvajové zastávky Vejdovského a je otevřený teprve čtyři měsíce, přesto si za tu dobu již stihl najít řadu spokojených, i pravidelných, klientů. Zároveň se může pyšnit tím, že na rozdíl od většiny ostatních psích salonů v Olomouci nabízí jiné služby. "Jsem ohromně rád, že můžeme zákazníkům nabídnout to, co tady zoufale chybělo, a to péči o velká plemena a zároveň speciální péči o srst, kůži a zdraví pejsků," říká majitel salonu Tomáš František Sedláček.

Psí salon a wellness Adina

Adresa: Nezvalova 1293/2a, Olomouc
Otevírací doba: dle domluvy
Telefon: 724 927 879
Email: info@salonadina.cz
*webové stránky 
*Facebook
*Instagram

Ač nám to ani nemusí přijít na mysl, tak i pejsci trpí na různé kožní problémy, jako jsou suchá kůže, alopecie či lupy. A právě salon Adina je připravený jim poskytnout individuální péči o jejich srst. "Rovnou říkám, že já v salonu nikdy nebudu nahrazovat veterinu. To rozhodně ne. Ale služby, které zde nabízíme, jsou určitou formou prevence. Když má třeba pejsek suchou kůži, tak se zbytečně drbe, líže si packy, pak mu tam může vzniknout zánět a už s ním musíte k doktorovi. Tomu se zde snažíme předcházet. V momentě, kdy mi klient dovede pejska, tak kontroluji i jeho zdravotní stav, tedy dívám se na to, jakou má srst, drápky, zda má čištěné uši a taky zuby. To čištění zubů je tak trochu téma samo pro sebe, protože spousta páníčků tohle neřeší a v momentě, kdy má pejsek na zubech už opravdu silný kámen, tak jej musejí na veterině nechat odstranit pod narkózou, což samozřejmě pro tělo pejska není ideální," vysvětluje Tomáš Sedláček a vrací se k péči o srst: "Podle toho, jakou má pes srst, případně jaké s ní má problémy, volím typ ošetření. Vše je tedy individuální a ušité pejskům přímo na míru. Pro wellness a koupele používám výhradně italskou kosmetiku vyrobenou z přírodních složek, takže se zákazníci nemusí bát, že by se jejich chlupáči dostali do styku s nějakou chemií." Kromě péče o srst patří mezi základní služby salonu Adina také stříhání srsti do požadované úpravy, a to ať už pro denní komfort či na výstavu, a dále ruční trimování hrubosrstých plemen.

Foto: Jan Procházka

Pokud uvažujete nad tím, že návštěva psího salonu je dobrý nápad, ale máte obavy, zda váš chlupáč bude spolupracovat, tak se nemusíte bát. "Rozhodně to není tak, že by klient přišel, předal mi psa a já bych ho hned vzal na stůl a začal na něm pracovat. Pejsek se tady musí cítit příjemně. Takže úplně nejdříve ze všeho ho nechám, aby si navnímal nové prostředí, všechno si očichal, může si klidně vlézt do pelíšku, na křeslo, vzít si hračku… zkrátka by se měl uvolnit a mít z návštěvy dobrý pocit už od začátku. Teprve poté můžeme přejít k nějaké základní péči, kdy i páníček vidí, jak se o pejska starám, co mu dělám, jak o něj pečuji. Na závěr se majitele zeptám, jak byl se službami spokojen a zda by chtěl chodit pravidelně či jen nahodile. U další návštěvy už mi pak klidně může na těch pár hodin pejska přenechat a mezitím si vyřídit své záležitosti," popisuje Sedláček. Samotná doba, kterou pejsek stráví péčí v salonu je opět individuální. Záleží nejen na velikosti plemene, ale i na typu srsti a na tom, zda požadujete běžnou úpravu, či zda chcete pejska připravit na výstavu.

"Na výstavu jsem už připravoval dva psy. Jednou do salonu přišel pán, který má bílého samojeda a na výstavy si ho připravoval sám doma. Teď zjistil, že jsem otevřel salon a přišel se zeptat, zda bych ho tentokrát nenachystal já. Musím říct, že to pro mě byla velká výzva, přeci jen když chystáte psa na výstavu, a ještě toho vůbec prvního, tak je to velká zodpovědnost. Chystal jsem ho asi pět hodin a pak mi pán psal, že jeho pejsek na výstavě vyhrál, což mě ohromně potěšilo. No a asi za tři dny mi volala jedna paní s dotazem, že jsem prý připravoval samojeda na výstavu, a že má doma stejné plemeno a ráda by ho taky nechala připravit na výstavu. Tak to jsem byl potěšen podruhé, že díky kladné recenzi od spokojeného zákazníka jsem získal další klientku, která mi svěří do péče pejska před výstavou," říká Tomáš Sedláček.

Tomáš František Sedláček a jeho dvě fenky anglického setra - Adina a Claudia.

Foto: Jan Procházka

Když vidíte, jak majitel salonu Tomáš Sedláček láskyplně vykládá o psech, a jakou jim v salonu věnuje péči, tak by vás ani nenapadlo, že se této práci nevěnuje celý život. Naopak. Celých třicet let svého profesního života zasvětil jedné z největších bank v České republice. Pak ale nastal zlom a rozhodl se, že svůj život zaměří zcela jiným směrem. "V průběhu života vám každý řekne, že v práci jednou vyhoříte, ale já, jako věčný optimista, jsem tomu nevěřil. Ovšem po covidu se toho hodně změnilo, lidé začali řešit nejrůznější problémy místo toho, aby hledali jejich kreativní řešení. Najednou jsem zjistil, že po těch letech, kdy jsem do práce chodil s nadšením, mě to už vlastně vůbec nebaví. Takže nastal den D, kdy jsem si řekl, že ta práce byla krásná, ale že už ji chci opustit. A odešel jsem v době, kdy jsem ani sám nevěděl, co budu dál dělat. Přiznám se, že to byl skoro rok, kdy jsem zůstal doma a tápal, co dál. Řekl jsem si, že je na čase dělat něco, co by mě zase bavilo a naplňovalo a jelikož mám hrozně rád zvířata, tak jsem si řekl, že to je ta cesta, kterou se chci vydat, a začal jsem pátrat po tom, co je potřeba k otevření psího salonu. Našel jsem si rekvalifikační kurz, který trval skoro měsíc, poté následovaly zkoušky před komisí a písemné testy. Pak jsem si ještě dodělal kurzy na spa a wellness, a do toho jsem téměř půl roku hledal ideální pronájem v Olomouci. No a pak už to bylo jen o tom, zařídit salon tak, aby byl atraktivní pro pejsky a zároveň aby prostředí bylo příjemné i pro mě, nakoupit vybavení a pomalu jsme se mohli pustit do otevření," popisuje Tomáš Sedláček vznik salonu Adina.

Kromě výše zmíněných procedur v salonu (jejich kompletní výčet naleznete na webu) zde najdete i drobný doplňkový sortiment, který jednak obsahuje nejrůznější pamlsky, ale také ručně šité barevné šátky pro psy, ručně šité obojky, vodítka i psí šampony. "Šampony jsou ty stejné, které používám i v salonu, takže se pak klient třeba zeptá, který je pro srst jeho pejska nejvhodnější, a ten si vezme domů, aby si pejska mohl vykoupat i doma. Což je obzvláště teď na podzim, kdy začíná sezona bahenního počasí, velmi aktuální," dodává s úsměvem Tomáš František Sedláček.

Autor článkuLenka Šťastnástastna@olomouc.cz

Lenka Šťastná