Padesátičlenný Dubrovnický symfonický orchestr vystoupí poprvé v Olomouci - OLOMOUC.CZ
Reklama

Sobota 12. října 2024, svátek má Marcel, venku je 7.9 °C

Padesátičlenný Dubrovnický symfonický orchestr vystoupí poprvé v Olomouci

Zprávy z regionu

10.10.2024

Autor: red

Olomouc již tuto neděli přivítá Dubrovnický symfonický orchestr z Chorvatska, který vystoupí v rámci 31. ročníku Podzimního festivalu duchovní hudby 13. října v chrámu sv. Mořice od 19 hodin. Výjimečný koncert je výsledkem úzké spolupráce mezi Dubrovnickým symfonickým orchestrem a Moravskou filharmonií Olomouc, která na jaře tohoto roku hostovala v Dubrovníku a úspěšně reprezentovala českou klasickou hudbu v zahraničí.

Foto: ze zdroje Podzimního festivalu duchovní hudby

Padesátičlenný dubrovnický orchestr přinese jedinečný program, jehož součástí budou skladby významných chorvatských autorů 18. a 20. století, které si olomoucké publikum bude moci poslechnout v úvodní části večera.

Program bude pokračovat známými díly světových skladatelů, mezi nimiž zazní Biblické písně Antonína Dvořáka, Agnus Dei Georgese Bizeta a Pieta, Signore Alessandra Stradelly. Na závěr večera zazní Tragická symfonie Franze Schuberta. Koncert nastudoval a řídí uznávaný dirigent Valentin Egel, sólistkou večera bude mezzosopranistka Dubravka Šeparovič Mušovič, která svou interpretací slibuje jedinečný hudební zážitek,“ popsala program koncertu ředitelka Podzimního festivalu duchovní hudby Dobromila Hamplová.

„Těší mě, že dlouhodobá strategie a systematicky naplňované poslání Moravské filharmonie v podobě reprezentace města Olomouce přináší ovoce. Díky našim nadstandardním vztahům s Podzimním festivalem duchovní hudby a paní ředitelkou Hamplovou jsme dokázali zužitkovat jeden z hmatatelných přínosů našeho jarního turné a pozvat sem orchestr, který zde ještě nikdy nebyl. Velký dík za to patří také velvyslanci ČR v Záhřebu, jeho excelenci Milanu Hovorkovi. Díky všem těmto propojením a vztahům dokážeme realizovat synergie v praxi a pokračovat tak v kulturní diplomacii našeho města,“ doplnil Jonáš Harman, ředitel MFO.

Dubrovnický orchestr bude v rámci svého českého turné koncertovat nejen v Olomouci, ale také v pondělí 14. října 2024 v Jeseníku, kde vystoupí v rámci 32. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Karla Ditterse z Dittersdorfu.

Vstupenky na koncert v Olomouci je možné zakoupit v Informačním centru na Horním náměstí nebo přímo na místě koncertu od 18 hodin. Více informací naleznete na oficiálních stránkách festivalu: www.podzimnifestival.cz.