Pavel Nádvorník: Projekt Šantovka Living obstál při nedávných povodních na výbornou - OLOMOUC.CZ
Reklama

Pátek 4. října 2024, svátek má František, venku je 8 °C

Pavel Nádvorník: Projekt Šantovka Living obstál při nedávných povodních na výbornou

Zprávy z regionu

2.10.2024

Autor: red

Na sociálních sítích se během zářijových povodní objevily komentáře zpochybňující bezpečnost projektu Šantovka living. Jejich autoři totiž rezidenčnímu areálu, jenž leží na soutoku řeky Moravy a Mlýnského potoku, prorokovali zaplavení. Realita byla přitom zcela jiná, krizová situace naopak prokázala schopnost bytového areálu odolat záplavám. O těchto spekulacích, ale hlavně o protipovodňových opatřeních jsme hovořili s ředitelem developmentu skupiny REDSTONE Pavlem Nádvorníkem. Zajímalo nás, jak se stavitelům podařilo udržet domy v suchu i v bezprostřední blízkosti rozbouřených vodních toků.

Foto: Šantovka Living

Hrozilo v nějaký moment, že voda vystoupá až k obytné části?

Určitě ne, i kdyby došlo k povodním, při nichž by výška hladiny Moravy dosáhla úrovně při katastrofálních povodních z července 1997, tak dle přesného hydrotechnického výpočtu by nejnižší obytné podlaží všech objektů na poloostrově mělo stále dostatečnou rezervu nad hladinou cca 70 centimetrů. A letos v září navíc protékal Moravou dvakrát menší objem vody, než tomu bylo tehdy.

Proč si myslíte, že byl projekt na sociálních sítích tak probírán?

Šantovka Living leží na soutoku dvou významných městských toků. Je přirozené a pochopitelné, že lidé sledovali, jak se tady vodní hladina zachová. My jsme ale věděli, že jsme vytvořili prvotřídní projekt, který musí obstát i v případě mnohem větší, tisícileté vody. Navíc v porovnání se situací před 27 lety byla v Olomouci vybudována také řada protipovodňových opatření, která teď ve městě na mnoha místech účinně zafungovala.

Nebáli jste se, že se voda přelije do garáží a sklepů?

Situaci jsme sice monitorovali, důvod k obavám ale nebyl. Nejbližší sjezd do garáží byl při letošní kulminaci vody cca 120 centimetrů nad hladinou.

Bylo možné, že prosákne spodní voda?

Proti spodní vodě budovy chrání podzemní část stavby, to znamená podzemní garáže a sklepy, které tvoří takzvaný systém „bílé vany“. Jedná se o železobetonovou konstrukci, která plní jak statickou, tak i hydroizolační funkci a chrání tak proti prosakující vodě. I podzemní prostory tak byly zcela bezpečné, již dnes jsou chráněny na úroveň stoleté vody. 

Chystáte případně ještě další protipovodňová opatření?

Součástí dobudování objektů A1-A4 bude i dokončení protipovodňové stěny ze strany koryta Moravy. Na straně Mlýnského potoka město jako součást protipovodňových opatření dobuduje regulační vrata.  Po těchto opatřeních budou podzemní patra projektu chráněna na úroveň 380-ti leté vody. Projekt Šantovka Living jsme navrhli a postavili jako exkluzivní bydlení v nejvyšším standardu, a k tomu samozřejmě patří i to, že jde o bydlení bezpečné.

  

 

 

Ing. Pavel Nádvorník; Technical director

Ve skupině REDSTONE má na starosti oblast developmentu, zodpovídá za strategické řízení technických aspektů projektů.

Vystudoval obor navrhování pozemních staveb na VUT Brno. Působil jako hlavní inženýr projektů (Arko design, Mera), hlavní stavbyvedoucí (GEMO Olomouc) a manažer developerských projektů (ING Real Estate Development). Má dlouholeté zkušenosti z přípravy staveb – projekcí, realizací staveb a projektového řízení výstavby. V současnosti zastává pozici technického ředitele ve skupině REDSTONE. Jako technický manažer působil a řídil projekt obchodně společenského centra Galerie Šantovka, podílí se na dalších projektech v regionu.